Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Az őszibarack nagy sláger a meleg időben

Az őszibarack nagy sláger a meleg időben

Agrofórum Online

Ha kánikula, akkor őszibarack. A frissítő, szomjoltó gyümölcsből a sárga húsú a sláger, illetve minél magasabb a hőmérséklet, annál több fogy a kopasz ősziből és a nektarinból – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

A meleg időjárás kifejezetten jó hatással van a minőségre, kiváló zamatú gyümölcsök kerülnek idén a strandokra, piacokra, üzletekbe. Az őszibarack nagy részét Csongrád, Pest és Bács-Kiskun megyében termelik, de jelentős a termelés Fejérben, Somogyban, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Hevesben is.

Az őszibarack a dinnyéhez hasonlóan „kánikulagyümölcs”, fő fogyasztási időszaka a nyár közepe és második fele, azaz most fogy a legtöbb belőle. Az őszibarackok közül egyaránt kedvelt a sárga vagy a fehér húsú, a molyhos héjú illetve a nem molyhos héjú (kopasz), a nektarinból a sárga vagy fehér húsú. Jelenleg a nem molyhos héjú (kopasz) őszibarack fajták a legkeresettebbek. Az őszibarack ízének és zamatanyagának kialakulása nagyon jelentős mértékben a napsütés mennyiségétől függ, azaz idén igazán finom gyümölcsöket vehetnek a fogyasztók; igaz, a gyümölcsből a tavaszi fagyok miatt várhatóan kevesebb kerül a kereskedelembe.

Az őszibarack és a nektarin professzionális termesztéséhez kifejezetten elmélyült szaktudásra, precizitásra van szükség. Az őszibarack-termelők általában sok fajtával dolgoznak, hogy egy érési sor kialakításával minél hosszabb ideig ki tudják szolgálni a piacot. A termőterületet tekintve még mindig a ’Redhaven’ fajta a legelterjedtebb, az összes őszibarack-termőterület mintegy 15-16 százalékát adja; kifejezetten elterjedt az északkeleti országrészben, mintegy 30 százalékos területi aránnyal. Népszerű a ’Suncrest’ fajta is, 10 százalékos részesedéssel valamint nagy klasszikusként megmaradt a ’Champion’ fajta 6-7 százalékos részesedéssel. Utóbbit főleg az idősebb generáció keresi, akik az őszibarackot e fajtával azonosítják. Jelentősebb területen van még ’Dixired’ és ’Early Redhaven’. A kései érésű fajtákkal szeptember közepéig-végéig ki lehet szolgálni a vevőket. Az őszibarack és a nektarin esetében is a sárga húsúak képviselik a nagyobb arányt a termelésben, míg néhány évtizeddel korábban a fehér húsúak voltak az uralkodók. A nemzetközi trendek szerint azonban a súlypont ismét a fehér húsú fajták irányába tolódik.

Magyarországon az őszibarack és a nektarin termőterülete az utóbbi években jelentősen csökkent. Az ezredfordulón meglévő termőterületnek mára kevesebb mint a fele van meg, jelenleg 3,6 ezer hektár körüli. Az éves termés az időjárási körülményeknek megfelelően ingadozó, 16-45 ezer tonna között mozog. Az őszibarackos kertek nagyobb hányada Csongrád (1440 hektár), Pest (505 hektár) és
Bács-Kiskun (450 hektár) megyékben található. Jelentős termelés folyik még Fejér (200 hektár), Somogy (200 hektár), Szabolcs-Szatmár-Bereg (200 hektár) és Heves (170 hektár) megye területén.

(NAK)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A cékla csökkenti a magas vérnyomást – igyuk préselve!

2024. március 27. 14:10

A legfrissebb kutatások szerint már napi egy csésze céklalé fogyasztása is jelentősen csökkentheti a magas vérnyomást – épp ugyanannyira, mint az e célra felírt gyógyszerek.

Elég egy innovatív öntapadós matrica a gyümölcsök és zöldségek frissességének megőrzéséhez

2024. március 26. 14:10

Az innovatív öntapadós matrica forradalmi megoldást kínál a gyümölcsök és zöldségek hosszabb frissességéért, prebiotikus összetevőjének köszönhetően pedig hatékonyan késlelteti a káros baktériumok elszaporodását.

Darabja 700 forint: ezt tudja a világ legdrágább epre

2024. március 26. 07:10

Az „Omakase Berry” névre hallgató eper elképesztő árakkal és páratlan ízélménnyel hódítja meg a világot.

A hűtőszekrény használata csökkenti a leveles zöldségek E. coli-fertőzöttségét

2024. március 23. 14:10

A legújabb kutatások szerint a hűtés kulcsfontosságú tényező a leveles zöldségek E. coli-fertőzöttségének csökkentése érdekében.

A NAK debütált a Szakma Sztár versenyen

2018. április 24. 06:56

Hétfőn megkezdődött az idei Szakma Sztár verseny a budapesti Hungexpón. A szerdáig tartó eseményen a NAK négy agrárszakmát kiemelten is népszerűsít.

Károlyi Sándor-díj: a NAK három kitüntetést adott át

2022. december 14. 09:42

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos küldöttgyűlését december 13-án tartották, Gödöllőn.

A PÁIR-ról rendez konferenciát az AKI és a NAK

2019. január 3. 09:52

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Agrárminisztérium támogató közreműködésével a PÁIR-ral kapcsolatos tanácskozást szervez 2019. január 23-án.

Kreditpontos konferenciák az Alföldi Állattenyésztési Napokon - Megmutatjuk a részletes programot

2019. április 28. 08:40

A NAK a szaktanácsadókat az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok konferenciáin való részvételért egyenként 2-2 kreditponttal értékeli.