Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Felmérik a magyar gyümölcsültetvények állapotát

Felmérik a magyar gyümölcsültetvények állapotát

Magyar Idők

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkatársai február 14. és április 16. között keresik fel a kifejezetten árutermeléssel foglalkozó gyümölcstermelő gazdálkodókat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján olvasható felhívás szerint a korábbiakhoz képest több gyümölcsfaj került fel a listára, így az idén az alma-, a kajszi-, a körte- és az őszibarack- mellett már a bodza-, a cseresznye-, a dió-, a meggy- és a szilvaültetvényeket is számba veszik.

Az adatszolgáltatásra kijelölt gyümölcsösöket a tavaly egységes területalapú támogatást igénylők nyilvántartása alapján választják ki a KSH szakemberei a 2500 négyzetméter területű vagy annál nagyobb árutermelők közül, ami az ország mintegy 1500 településén csaknem 15 ezer gazdaságot érint. Az összeírás első fázisában, vagyis február 14–28. között a termelők elektronikus formában, az interneten keresztül is kitölthetik a kérdőíveket. Az ehhez szükséges információkat a KSH postai és elektronikus úton is eljuttatja az érintetteknek. Azokat a gyümölcstermelőket pedig, akik nem élnek az internetes kitöltés lehetőségével, az összeírás második fázisában, március 1. és április 16. között a KSH munkatársai személyesen keresik majd fel.

Az Agrárkamara szerint a magyar gyümölcskertészet állapotának lehető legpontosabb felmérése elengedhetetlen az ágazat fennmaradásához és a fejlődéséhez szükséges stratégiák kidolgozásához. Annak érdekében, hogy az adatgyűjtés minél sikeresebb legyen, a köztestület az előkészítő munkában is aktívan részt vett. A kérdőívek kidolgozásánál arra törekedtek, hogy a válaszok megadása ne jelentsen terhet a gazdálkodóknak, a kérdezőbiztosok minél lényegre törőbb információkat kérjenek az érintettektől.

Közepes termés várható dióból

2019. október 17. 09:03

Míg a héjas dió importja csekély mennyiségű, addig a dióbél import évente 1000-1500 tonna között mozog, elsősorban a román és az ukrán piacról.

A francia almatermesztőket is hátrányosan érinti az olcsó lengyel alma

2019. október 15. 11:36

Lengyelországban oly mértékben felfutott az almatermesztés, hála az uniós támogatásnak és az infrastruktúra fejlődésének, hogy az exporttal szemben a francia gazdák védtelennek érzik magukat.

Korszerű palántanevelő ház működik Derecskén

2019. szeptember 7. 08:03

A beruházással ki tudják elégíteni a piaci szereplők tápkockás palántagyártás tekintetében felmerülő igényeit, és a határ menti, Romániában tevékenykedő zöldségtermesztőket is meg tudják célozni.

Korlátozza mától az unió a kanadai cseresznye importját

2019. szeptember 1. 09:12

A korlátozások a következőkre is vonatkoznak: alma, körte, vörös- és kék áfonya, valamint paprika, burgonya és paradicsom.

Jól fogy a portugál zöldség

2019. március 10. 11:03

A portugál gyümölcs- és zöldségfélék exportjának összesített értéke 2018-ban először haladta meg a 1,5 milliárd eurót.

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.

A hely, ahol a legtöbb kajsziaszalvány készül

2018. május 23. 13:40

Valamennyi mérsékelt égövi gyümölcsfaj számára ideális ökológiai adottságok találhatók Törökországban.

Megnyitja kapuit az érdi gyümölcs génbank

2018. április 19. 06:42

Megnyitja kapuit a nagyközönség előtt a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének gyümölcs génbankja.