Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

FruitVeB: december 15-ig bírálják el a termelői csoportok átminősítési kérelmét

FruitVeB: december 15-ig bírálják el a termelői csoportok átminősítési kérelmét

Agrofórum Online

Az idén nem változott érdemben a termelői értékesítő szervezetek (tész)száma a tavalyihoz viszonyítva, de december 15-ig bírálják el azon termelői csoportok kérelmét, amelyek kérték, hogy minősítsék át őket szervezetté. A hivatalos adatok szerint tavaly 55 zöldség-gyümölcs tész és 15 zöldség-gyümölcs termelői csoport (tcs) működött Magyarországon - közölte Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnökel.

Az elnök az MTI megkeresésére arról tájékoztatott, hogy 2016-ban a támogatott tészek száma 40, a csoportoké pedig 15 volt, és több mint 2,03 milliárd forint támogatásban részesültek. Megjegyezte: idén több termelői csoport tészként elismerése folyamatban van. A kérelmeket a Földművelésügyi Minisztérium (FM) december 15-ig bírálja el.

Kiemelte: a gyümölcstermő területeken a tészek aránya 30 százalék, míg a zöldségtermő területeken 10 százalék volt a múlt évben. A szervezetek nettó éves árbevétele 55 milliárd forint volt tavaly, az általuk forgalmazott 450 ezer tonna zöldség-gyümölcs a teljes forgalom 15 százalékát tett ki. 

Az elnök megjegyezte: az unióban tavaly átlagosan 35 százalék volt a termelők szervezettségi szintje, ez az arány a legmagasabb, 90 százalék, Belgiumban volt. A szervezettség 50 százalékos volt Franciaországban, Hollandiában és Spanyolországban, az európai átlag maradt Lengyelországban, Magyarországon és Romániában. 

Ledó Ferenc hangsúlyozta, hogy a tész-tagság segítséget nyújt a termelőeszközök jobb kihasználásában, a költségek csökkentésében, illetve a környezeti tudatosság elősegítésében, a menedzsment pedig szakértelemmel és szaktanácsadással támogatja a termelőket. A tagok a minőségbiztosítási rendszerek közös alkalmazására is szert tehetnek, valamint kihasználhatják a szervezet logisztikai felkészültségéből származó pozitívumokat, illetve a pályázati előnyöket.

A tészek működésének akadályai közé sorolta a szürke- és fekete gazdálkodást, az adókerülést, a bizalom hiányát, a korábbi kedvezőtlen tapasztalatokat, az alacsony együttműködési képességeket, valamint azt, hogy a tagok egyéni érdekeik eltérőek.

Megemlítette: novemberben a FruitVeB nyílt napot szervezett a tész-vezetők és a működési programokat kezelő munkatársak számára. A szakmai napon többek között szó esett a szervezeteket érintő jogszabály- és rendeletváltozásokról, amelyeket a rendeleteket hozó felügyeleti szervekkel, valamint a támogatások kifizetését végző és ellenőrző szervezetek munkatársaival vitattak meg – mondta Ledó Ferenc.

(MTI)

Gumórontó fonálféreg egy romániai vetőburgonya tételben

Gumórontó fonálférget (Ditylenchus destructor) azonosított egy Romániából származó vetőburgonya szállítmányból múlt héten a Nébih laboratóriuma.

Megnyitja kapuit a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet génbanki gyűjteménye

2018-ban a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szeretné ezt a gyűjteményt megismertetni, ezért az egyes telephelyeken nyílt napokat szervez.

Szegedi siker: világszerte hasznosíthatják a szabadalommal védett baktériumtörzset

A zöldségtermesztésben különösen nagy károkat okozó baktériumok és gombák ellen találtak új baktériumtörzset a Szegedi Tudományegyetem kutatói.

Február 14-én indul a gyümölcsültetvény-összeírás

A felmérés mintegy 1500 településre, 15 ezer gazdaság több mint 37 ezer ültetvényére, kilenc magyar gyümölcsfajra (alma, bodza, cseresznye, dió, kajszi, körte, meggy, őszibarack és szilva) terjed ki.

Idén is népszerűsítik a magyar gyümölcsöket és zöldségeket

2018-ban is terveznek meggy-, dinnye- és almakóstoltatást, illetve a zöldségnövények fogyasztásösztönzése érdekében várhatóan áruházlánci kóstoltatást is lesz.

2018. február 1. 11:30

Jogszabályi változások a gyümölcsültetvény-telepítéssel kapcsolatban

A gyümölcsültetvények engedélyezésének feltételeit, a gyümölcsültetvény kataszter vezetésének követelményeit a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény határozza meg. A törvény 2018. január 1-i hatállyal számos ponton változott.

2018. február 4. 11:48

Felmérik a magyar gyümölcsültetvények állapotát

Az Agrárkamara szerint a magyar gyümölcskertészet állapotának lehető legpontosabb felmérése elengedhetetlen az ágazat fennmaradásához és a fejlődéséhez szükséges stratégiák kidolgozásához.

2018. január 29. 10:23

Március 20.: minden őstermelő írja a naptárba!

Érvényesíteni kell az őstermelői igazolványokat annak érdekében, hogy a jogviszony folyamatos maradjon.

2018. február 14. 08:58