COVID-Agrár
COVID-Agrár

Komoly bajban az afrikai kertészek a világjárvány miatt

Komoly bajban az afrikai kertészek a világjárvány miatt

Syngenta Blog

A ghánai, az elefántcsontparti és a ruandai kertészeti ágazatot is komolyan sújtja a koronavírus világjárvány. A bevételek drámai módon csökkentek az export leállásával, derült ki a Wageningen Innovációs Központ értékeléséből.

Az exportorientált elefántcsontparti gyümölcságazat és a ghánai kertészeti ágazat nagyon fontos ezen országok gazdasága szempontjából. Ruandában pedig ambiciózus terveket szövögettek a termelés növelésére. A COVID-19 válság mindhárom országra komoly hatással volt.

Ghánában a mobilitás korlátozása a gyümölcsök és zöldségek exportjának csökkenéséhez vezetett, miközben komolyan mérséklődött a növények iránti kereslet az oktatási intézmények és a szállodaipar részéről is. Emiatt a gazdák jövedelme jelentősen csökkent: ez egyrészt a napi megélhetést veszélyezteti, másrészt nullázza a jövőbeni gazdasági fejlesztéseiket, vagy csak sokkal nehezebben tudják majd finanszírozni azokat a korlátozott anyagi forrásaikkal.

Elefántcsontpart is hasonló problémákkal küzd, mint Ghána. A fő francia piacok bezárása a COVID-19 járvány csúcspontja alatt leállította a mangó és más gyümölcs exportját. Ennek eredményeként a háztartások jövedelme és a működési tőke csökkenése jelentős hatással volt a napi megélhetésre.

A jövedelmek csökkenése és a jövőbe történő befektetések bizonytalansága Ruandában is kérdés. A légi árufuvarozás a COVID-19 válság miatt leállt, a termékeket nem lehetett exportálni. A helyi piacok összeomlottak.

Edwin van der Maden, a WCDI kertészeti tanácsadója és projektmenedzsere: „a kertészet sok gazda számára kockázatos vállalkozás, mivel a jövedelmek ingadoznak. Számos kertészeti termelő fontolóra vette a kevésbé kockázatos növények termesztését.”

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világjárvány hozzájárult a mezőgazdaság kifehérítéséhez

2022. május 10. 14:52

A COVID-19 miatt sokan végre „józanul” döntöttek és hivatalos formában kérik fizetségüket, a gazdasági adatok és a munkavállalói tapasztalatok legalább is ezt sugallják.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: sok a napégett gyümölcs, támadnak a zöld vándorpoloskák

2022. július 27. 08:45

A hőségben felgyorsult a gyümölcsfélék érése, ugyanakkor a gyümölcshullás és a napégés is mindennapos jelenség.

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban - kertészeti tippek a hónapra

2019. május 23. 04:37

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe - persze, ha a hőmérséklet engedi azt.

Hogyan vásároljunk muskátlit?

2023. május 1. 08:39

Nyári virágok terén óriási a választék az üzletek, piacok és kertészetek kínálatában, így nehéz feladatnak bizonyulhat kiválasztani a megfelelő példányokat.

Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására?

2023. május 16. 12:39

Vajon melyik a legédesebb és legélénkebb színű sárgadinnyefajta? Mi történik a sárgadinnyével oltás és tárolás hatására? És tényleg lehet tökízű az oltott sárgadinnye? Németh Dzsenifer, a MATE doktorjelöltje e kérdésekkel kapcsolatban végzett fajtaösszehasonlító vizsgálatokat az élelmiszertudományban használatos modern eljárások segítségével.