Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában – szeptemberi kerti munkák

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában – szeptemberi kerti munkák

Agrofórum Online

Közeleg az ősz és ezzel a kertekben is egyre több a feladat. Nem csak a betakarítással kell foglalkozniuk a szorgos gazdáknak, ideje elgondolkodni például a gyümölcsösök fiatalításán, bővítésén is. Emellett pedig egyes növények vetése a szeptemberi időszakra esik ugyanúgy, mint néhány növényvédelmi feladat is.

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül. Ez az időszak a burgonyatermelőknek a legfontosabb, folytatódik ugyanis a burgonya betakarítása, tisztítása és betárolása. A burgonya kiásását követően a burgonya lombjával több dolgot is tehetünk. Az egészséges növényi részeket a komposzthoz adagolhatjuk, de ha betegség jelei láthatóak a burgonya lombjain, inkább a fertőzött növényi részek elégetése a célravezető a kórokozók terjedésének megakadályozása érdekében.

A késői paradicsomfajták betakarítása is folytatódhat szeptember hónapban, emellett azonban növényvédelemmel is kell még foglalkozni. A téli káposztát ugyanis még károsíthatják a káposztalepke hernyói, az észlelt károsítókat semmisítsük meg. A korai káposzta palántázása is ebben a hónapban végezhető el.

A spárga iránt manapság egyre nagyobb a kereslet, termesztésével is sokan kezdenek foglalkozni. A különleges zöldségnövény telepítési ideje az őszi időszak, akár már szeptemberben is meg lehet kezdeni a növény vetését. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a spárga majd csak a harmadik évtől fog termést adni, addig nem érdemes szedni, hagyni kell megerősödni a sípokat, a spárga fogyasztható részeit.

A gyümölcsösben a szeptember hónap még a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól. Javasolt ezeket a feladatokat még a hónap végéig befejezni. Emellett a körte- és az almafákat alaposan szemügyre kell venni és amennyiben mézgásodás jelei láthatóak, kezelni kell az érintett sebeket. Ugyanezeken a fákon akár lisztharmat fertőzés jeleire is felfigyelhetünk. A beteg ágvégeket el kell távolítani, majd a betegség megfékezése, továbbterjedésének megakadályozása érdekében el kell égetni őket.

Az üvegházakban egy igen fontos időszak veszi kezdetét szeptemberben. Ugyan az időjárás még nem mutatja a komor, hideg, őszi képét (általában), ettől függetlenül meg kell kezdeni az üvegházak fűtési rendszerének ellenőrzését, próbafűtés elvégzése is indokolt ebben az időszakban. Emellett a téli salátafélék üvegházi vetését is ideje elvégezni.

Csak a szükséglet felét fedezi a magyar hagymatermés

2019. augusztus 12. 08:38

Még kis mennyiségben kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, közepes hozamra számítanak a termelők. Az éves 10-12 kg/fő hagymafogyasztásnak jelenleg csak 50-60 százalékát tudja lefedni a rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett magyar hagymatermesztés.

Nem lesz kiemelkedő az idei szilvatermés

2019. augusztus 9. 09:53

A termésnek nem kedvezett a rendkívül aszályos és éjszakai fagyos tavasz, majd a hűvös, csapadékos május sem, amelynek következtében júniusban erős gyümölcshullást tapasztaltak.

Idén sem maradhatott el a dinnyeháború - ki a kapzsi?

2019. augusztus 8. 12:51

A Lidl Magyarország a hazai dinnyeszezon közepén felelőtlen, árletörő akciót hirdetett, és a dinnyét olcsó, vevőcsalogató reklámeszköznek tekinti - írja közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A Lidlnek más a véleménye, és a gazdálkodók közül is sokan másképp látják a helyzetet.

Drágult a lengyel meggy

2019. augusztus 8. 12:37

Lengyelországban a meggy nyersanyagára 50%-kal haladja meg a tavalyi szintet és a szezon kezdete óta élesen emelkedett. A málna ára is meghaladta az előrejelzéseket.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Bevált megoldások a kukorica gyomirtására

2018. március 3. 10:32

A kukorica gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány, gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Olajtökvetéseink gyomnövényei

2019. március 20. 07:35

Az országos szántóföldi gyomfelvételezések az olajtökkultúrára nem terjednek ki, ugyanakkor a gyomszabályozási stratégiák hatékonyságának növelése céljából fontos lenne a magyarországi olajtökvetések gyomviszonyainak naprakész ismerete. E tanulmány célja, hogy egyfajta hiánypótlásként bemutassa a hazai olajtökvetések legfontosabb gyomnövényeit.

Cseresznye, meggy tavaszi növényvédelme

2018. május 3. 12:35

Idén 3 nagyobb ültetvényt is szakirányíthatok, melyből az egyikben 20 hektár cseresznye, egy másikban pedig mintegy 60 hektárnyi meggy található.