Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában – szeptemberi kerti munkák

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában – szeptemberi kerti munkák

Agrofórum Online

Közeleg az ősz és ezzel a kertekben is egyre több a feladat. Nem csak a betakarítással kell foglalkozniuk a szorgos gazdáknak, ideje elgondolkodni például a gyümölcsösök fiatalításán, bővítésén is. Emellett pedig egyes növények vetése a szeptemberi időszakra esik ugyanúgy, mint néhány növényvédelmi feladat is.

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül. Ez az időszak a burgonyatermelőknek a legfontosabb, folytatódik ugyanis a burgonya betakarítása, tisztítása és betárolása. A burgonya kiásását követően a burgonya lombjával több dolgot is tehetünk. Az egészséges növényi részeket a komposzthoz adagolhatjuk, de ha betegség jelei láthatóak a burgonya lombjain, inkább a fertőzött növényi részek elégetése a célravezető a kórokozók terjedésének megakadályozása érdekében.

A késői paradicsomfajták betakarítása is folytatódhat szeptember hónapban, emellett azonban növényvédelemmel is kell még foglalkozni. A téli káposztát ugyanis még károsíthatják a káposztalepke hernyói, az észlelt károsítókat semmisítsük meg. A korai káposzta palántázása is ebben a hónapban végezhető el.

A spárga iránt manapság egyre nagyobb a kereslet, termesztésével is sokan kezdenek foglalkozni. A különleges zöldségnövény telepítési ideje az őszi időszak, akár már szeptemberben is meg lehet kezdeni a növény vetését. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a spárga majd csak a harmadik évtől fog termést adni, addig nem érdemes szedni, hagyni kell megerősödni a sípokat, a spárga fogyasztható részeit.

A gyümölcsösben a szeptember hónap még a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól. Javasolt ezeket a feladatokat még a hónap végéig befejezni. Emellett a körte- és az almafákat alaposan szemügyre kell venni és amennyiben mézgásodás jelei láthatóak, kezelni kell az érintett sebeket. Ugyanezeken a fákon akár lisztharmat fertőzés jeleire is felfigyelhetünk. A beteg ágvégeket el kell távolítani, majd a betegség megfékezése, továbbterjedésének megakadályozása érdekében el kell égetni őket.

Az üvegházakban egy igen fontos időszak veszi kezdetét szeptemberben. Ugyan az időjárás még nem mutatja a komor, hideg, őszi képét (általában), ettől függetlenül meg kell kezdeni az üvegházak fűtési rendszerének ellenőrzését, próbafűtés elvégzése is indokolt ebben az időszakban. Emellett a téli salátafélék üvegházi vetését is ideje elvégezni.

Csökkent az európai almakészlet

2020. január 15. 09:02

Ez aggasztó csökkenésnek tűnhet, de a tavalyi év rendkívüli volt, hatalmas lengyelországi és olaszországi terméssel, és valójában a jelenlegi készlet magasabb, mint az elmúlt 14 év átlaga, ami 4,21 millió tonna volt.

Növekedett a chilei fagyasztott szamóca ára

2020. január 7. 10:17

Kína a negyedik legnagyobb piaca a chilei fagyasztott szamócának az Egyesült Államok, Kanada és Japán után. A belföldi magas árak Egyiptom és Chile felé irányították a kínai vevőket, így Chile megduplázta a szállítmányait.

2021: a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz

2020. január 7. 06:38

Az élelmiszer-biztonság nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő összetételű táplálékot jelent, amiben nagy szerepük kellene, hogy legyen a zöldségeknek és gyümölcsöknek.

Módosult a zöldség-gyümölcs termelői szervezeteket érintő szabályozás

2020. január 3. 11:47

Megjelent a Magyar Államkincstár 55./2019. (XII.23.) számú közleménye a TÉSZ-ek és társulásaik operatív programjának éves és részleges kifizetése iránti kérelmek, valamint az operatív programok keretében megvalósított piacról történő árukivonás, be nem takarítás műveletek támogatása iránti kérelmek benyújtásáról.

A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan

2019. szeptember 16. 11:36

Elérkezett az őszi vetésű gabona vetőmagok csávázásának ideje. A munka megkezdése előtt nem árt felfrissíteni a tudásunkat, feleleveníteni az elmúlt évek tapasztalatát.

Mi károsítja a menta leveleit?

2019. szeptember 10. 09:10

Sz. Renáta kérdése: Menta bokrok levelein apró, kerek, barna foltok jelentek meg, szinte mindegyik levélen. Teának nevelem, most szüreteltem volna. Mi okozhatja?

Fainjektálás: gyümölcsfákon tilos!

2019. április 15. 09:02

Zsigó György, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti szervezetének alelnöke az időszerű közterületi növényvédelmi teendőket osztotta meg.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.