Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban – kertészeti tippek a hónapra

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban – kertészeti tippek a hónapra

Agrofórum Online

Májusi eső aranyat ér - tartja a mondás, és ebből az értékes csapadékból most sok jutott a szántóföldekre és kertekre, sőt, további esőzés várható a következő napokban. Viszont ha eltűnik a sár, sok dolguk lesz a gazdálkodóknak, íme egy kis emlékeztető, mire is kell figyelni május hónapban, elsősorban a kertekben.

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe – persze, ha a hőmérséklet engedi azt. Az ifjú növényeket úgy kell a földbe helyezni, hogy a száruk egy részét is takarja a föld, ugyanis a növény innen is gyökérzetet fog hozni, így a paradicsom tápanyagfelvétele sokkal erőteljesebb lesz.

A palánták kitelepítése mellett a konyhakertekben a sűrűn kelő sárgarépa, retek vagy éppen petrezselyem vetések ritkítása is most aktuális. A babfélék mostanra már jó eséllyel szépen növekednek, de a károsítóik sem restek: fekete tetvek hada lepheti el a növényeket! Amennyiben ezt tapasztaljuk, távolítsuk el a fertőzött leveleket és lehetőség szerint égessük el azokat. A permetezést sem úszhatjuk meg, ideje védekezni a káposztalégy károsítása ellen.

A gyümölcsösökben is zajlanak a munkálatok május hónapban. A szőlőtermesztők a májusi fagyok miatt akár gondban is lehetnek, ajánlott a hidegebb éjszakákon füstöléssel védeni az ültetvényeket. Májusban kezd virágozni a ribizli is, ilyenkor figyelni kell a megfelelő öntözésre, vízutánpótlásra. A gyümölcsfákról a nem oda illő oldalhajtásokat el kell távolítani. A gyümölcsösökben is elő kell venni a permetezőket, el kell kezdeni ugyanis az almamoly elleni védekezést. Emellett a monília ellen is permetezni kell a meggy és a sárgabarack fákon, valamint a levéltetvek is nagyszámban jelenhetnek meg a gyümölcsösökben.

Persze nem csak a szabadföldi növénytermesztésről szól a május, az üvegházakban sem áll meg az élet a jobb idő beköszöntével. Az üvegházakban fejlődő paradicsomok már igen fejlett állapotban vannak, esetükben már az oldalhajtások eltávolítása az aktuális feladat ebben a hónapban. Amennyiben nagy melegek lennének, figyelni kell az üvegházak megfelelő szellőztetésére is. De vigyázat! Ne legyen túlságosan nagy a huzat szellőztetés közben, azt ugyanis megsínylik a növények. Szükség esetén árnyékolni is kell a növényeket.

Kevesebb dinnyét ehetünk idén nyáron

2019. június 26. 14:02

A görögdinnye árának alakulását meghatározza, hogy a magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra, amelyeket július közepéig a spanyol termés ural.

Van élet a Germersdorfin túl is

2019. június 26. 06:37

Cikkünkből megismerheti a kedves Olvasó a Germersdorfi, a Heldelfingeni óriás, a Szomolyai fekete és a Katalin cseresznyefajtákat.

Új terméket mutattak be a Nagybani Piacon

2019. június 25. 11:33

Fekete fokhagymát kóstoltak a Piac Éjszakája vendégei a Nagybani Piacon, az új termék a rendezvényen mutatkozott be.

Még várni kell a nagyobb mennyiségű hazai dinnyére

2019. június 24. 11:33

Kár lenne temetni a dinnyeszezont, mert a másodvirágzásból augusztusban még nagyobb termés is jöhet a földekről.

Módosult a kertészeti gépbeszerzési pályázat

2019. január 16. 12:33

Több ponton változott a „Kertészet korszerűsítése- Kertészeti gépbeszerzés támogatása” című felhívás.

Akár duplájára is növelhető a magyar kertészeti ágazat kibocsátása

2018. március 5. 08:16

Az évi közel 2,5 millió tonna átlagos zöldség-, gyümölcstermés akár 1 millió tonnával lenne növelhető az agrárkamara országos osztályvezetője szerint.

Milyen vízzel öntözzünk? - Az öntözővíz-minőség elméleti és gyakorlati kérdései a kertészeti termesztésben

2019. január 2. 09:36

Minél jobb az öntözővíz, annál jobban érvényesülnek a kiadott tápanyagok. Az öntözővíz minőségét sok tényező együttesen határozza meg. Ezek közé tartozik a só-, klorid-, nátrium-, vas-, mangán- és a hidrokarbonáttartalom.

Már nem csak fólia alá lehet veteményezni – áprilisi kertészeti teendők

2019. április 17. 08:40

Már bőségesen benne vagyunk az április hónapban, az évnek azon szakaszában, amikor megkezdődnek a szabadföldi munkálatok a veteményesekben is. Persze már hetekkel ezelőtt el lehetett vetni például a borsót is szabadföldbe, de a munka dandárja csak most kezdődik.