Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban – kertészeti tippek a hónapra

Sűrűn kelt vetés ritkítása is porondon van májusban – kertészeti tippek a hónapra

Agrofórum Online

Májusi eső aranyat ér - tartja a mondás, és ebből az értékes csapadékból most sok jutott a szántóföldekre és kertekre, sőt, további esőzés várható a következő napokban. Viszont ha eltűnik a sár, sok dolguk lesz a gazdálkodóknak, íme egy kis emlékeztető, mire is kell figyelni május hónapban, elsősorban a kertekben.

Elérkezett hát a május, a zöldségeskertek egyik legfontosabb és legmozgalmasabb időszaka, ugyanis ebben a hónapban kell kiültetni a paradicsompalántákat szabadföldbe – persze, ha a hőmérséklet engedi azt. Az ifjú növényeket úgy kell a földbe helyezni, hogy a száruk egy részét is takarja a föld, ugyanis a növény innen is gyökérzetet fog hozni, így a paradicsom tápanyagfelvétele sokkal erőteljesebb lesz.

A palánták kitelepítése mellett a konyhakertekben a sűrűn kelő sárgarépa, retek vagy éppen petrezselyem vetések ritkítása is most aktuális. A babfélék mostanra már jó eséllyel szépen növekednek, de a károsítóik sem restek: fekete tetvek hada lepheti el a növényeket! Amennyiben ezt tapasztaljuk, távolítsuk el a fertőzött leveleket és lehetőség szerint égessük el azokat. A permetezést sem úszhatjuk meg, ideje védekezni a káposztalégy károsítása ellen.

A gyümölcsösökben is zajlanak a munkálatok május hónapban. A szőlőtermesztők a májusi fagyok miatt akár gondban is lehetnek, ajánlott a hidegebb éjszakákon füstöléssel védeni az ültetvényeket. Májusban kezd virágozni a ribizli is, ilyenkor figyelni kell a megfelelő öntözésre, vízutánpótlásra. A gyümölcsfákról a nem oda illő oldalhajtásokat el kell távolítani. A gyümölcsösökben is elő kell venni a permetezőket, el kell kezdeni ugyanis az almamoly elleni védekezést. Emellett a monília ellen is permetezni kell a meggy és a sárgabarack fákon, valamint a levéltetvek is nagyszámban jelenhetnek meg a gyümölcsösökben.

Persze nem csak a szabadföldi növénytermesztésről szól a május, az üvegházakban sem áll meg az élet a jobb idő beköszöntével. Az üvegházakban fejlődő paradicsomok már igen fejlett állapotban vannak, esetükben már az oldalhajtások eltávolítása az aktuális feladat ebben a hónapban. Amennyiben nagy melegek lennének, figyelni kell az üvegházak megfelelő szellőztetésére is. De vigyázat! Ne legyen túlságosan nagy a huzat szellőztetés közben, azt ugyanis megsínylik a növények. Szükség esetén árnyékolni is kell a növényeket.

Korszerű palántanevelő ház működik Derecskén

2019. szeptember 7. 08:03

A beruházással ki tudják elégíteni a piaci szereplők tápkockás palántagyártás tekintetében felmerülő igényeit, és a határ menti, Romániában tevékenykedő zöldségtermesztőket is meg tudják célozni.

Korlátozza mától az unió a kanadai cseresznye importját

2019. szeptember 1. 09:12

A korlátozások a következőkre is vonatkoznak: alma, körte, vörös- és kék áfonya, valamint paprika, burgonya és paradicsom.

Jó paradicsomszezon elé néz Portugália

2019. augusztus 31. 09:33

Portugáliában jó ipariparadicsom-termést várnak, 10%-kal magasabb hozamokkal.

Terméskiesést okoz a hőség az olasz almatermelésben

2019. augusztus 30. 13:02

A Prognosfruit legfrissebb adatai szerint Olaszország az EU második legnagyobb almatermelője.

Szedd magad a Dancsi Kertészetben!

2019. június 28. 13:33

Amikor meghatározzák a szedési árat, akkor felmérik egyrészről azt, hogy az adott időszakban, mekkora összegért elérhető a pultokon a szamóca, mekkora az, amiért megéri a fogyasztónak kocsiba ülni és a tűző napon hajladozni.

Milyen kártevő "fogta össze" a rózsa levelét?

2019. augusztus 31. 04:37

G. Nándor kérdése: Kertemben a rózsa levelét valamilyen kártevő félbehajtva károsítja. Mi okozhatja az érdekes jelenséget? Hogyan védekezhetek a kártevő ellen?

Nemcsak az édesanyák ünnepelnek, a virágboltosok is

2019. május 3. 07:46

Az anyák napja az egyik legfontosabb nap a virágkereskedelemben, azonban a középiskolai ballagások miatt megoszlik a forgalom.