Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Szép almaszüret elé néz Kína

Szép almaszüret elé néz Kína

IEG Vu/NAK

Kína fő almatermő tartományaiban (Shaanxi, Shanxi, Shandong, Gansu, Ningxia és Hebei) szépen virágoztak az almafák áprilisban és a gyümölcskötés jónak tűnik, az IEG Vu forrásai szerint. Egyelőre a kisebb fagyok és más időjárási károk sem befolyásolják a várható eredményeket.

A virágzás alatt az időjárás egyes területeken ugyan kiszámíthatatlan volt, erős viharokkal, de ezek csak helyi esetek voltak, ezért valószínű, hogy nem befolyásolják a várható termés teljes mennyiségét. Úgy tűnik a tavalyi fagykárok inkább a fákat károsították komolyabban, mint a gyümölcskezdeményeket, de így is kicsivel alacsonyabb lesz a termés, mint amennyi a legutóbbi „rendes” szüret idején, 2017-ben volt. Kína ugyan még nem nyilatkozott a várható betakarítás mennyiségéről, de IEG Vu szerint az valahol 37-38 millió tonna körüli lesz.

A jó hír, hogy a tavalyi év alacsony, fagykáros betakarítása és a folyamatosan magas almaárak miatt a gazdák komolyabban odafigyeltek az ültetvényeikre, a megfelelő tápanyag-utánpótlásra, a fák szakszerű metszésére, és arra is, hogy megvédjék növényeiket a károsítóktól, készülve az erős keresletre.

Almalé-sűrítmény kilátások

Elméletileg a kínai almalésűrítmény-termelésnek és az áraknak vissza kellene térniük a normális szintre és újra kellene indulnia az üzletnek az USA-val és más piacokkal. Azonban van két dolog, ami valószínűleg el fogja rontani ezt az idilli képet. Először is az USA 25%-os büntetővámja a kínai almalé-sűrítményre. Másodszor úgy tűnik, hogy Lengyelország ismét jó szüret elé néz. Minden olyan régi elméletet elsöpört a lengyel almatermelés jelentős megerősödése, amik egy normális lengyel termés mennyiségét 2,5-3,2 millió tonnára tették. Szakértők jelenleg 4 millió tonnát várnak Lengyelországban, de ez lehet akár több is. A lengyel árak kicsit magasabbak lehetnek a jelenleginél, de nem sokkal. Ha vannak még jelentősebb almalésűrítmény-készleteik, akkor az viszont lefelé nyomhatja a lengyel árakat.

Ha a lengyelek 1,05-1,10 euro/kg FOB paritás körül el tudják adni almalé sűrítményüket, az 1,175-1230 USD/tonna árat jelentene. Kínának viszont a magasabb vámok miatt jóval 1000 USD/tonna FOB paritás alá kellene árazni az almalé sűrítményét, hogy versenyképes legyen az USA piacán. Ez azonban valószínűtlen, így Kína inkább korlátozni fogja a termelését és a hűséges, közelebbi ázsiai, csendes-óceániai térség piacainak ellátására fog koncentrálni.

Korszerű palántanevelő ház működik Derecskén

2019. szeptember 7. 08:03

A beruházással ki tudják elégíteni a piaci szereplők tápkockás palántagyártás tekintetében felmerülő igényeit, és a határ menti, Romániában tevékenykedő zöldségtermesztőket is meg tudják célozni.

Korlátozza mától az unió a kanadai cseresznye importját

2019. szeptember 1. 09:12

A korlátozások a következőkre is vonatkoznak: alma, körte, vörös- és kék áfonya, valamint paprika, burgonya és paradicsom.

Jó paradicsomszezon elé néz Portugália

2019. augusztus 31. 09:33

Portugáliában jó ipariparadicsom-termést várnak, 10%-kal magasabb hozamokkal.

Terméskiesést okoz a hőség az olasz almatermelésben

2019. augusztus 30. 13:02

A Prognosfruit legfrissebb adatai szerint Olaszország az EU második legnagyobb almatermelője.

Megnyitja kapuit a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet génbanki gyűjteménye

2018. február 14. 09:17

2018-ban a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szeretné ezt a gyűjteményt megismertetni, ezért az egyes telephelyeken nyílt napokat szervez.

Az alma felvásárlási áránál is szabályozott piaci viszonyok kellenének

2019. január 30. 05:17

A javaslat értelmében minden, a feldolgozóüzemekbe beszállított almára írásbeli szerződést kellene kötni és a feldolgozóknak augusztus 1-ig a feldolgozandó mennyiség legalább 60 százalékára kell ilyen kontraktusokkal rendelkezniük.

Összefogás szükséges a magyar almatermesztésben

2018. október 5. 06:44

Nem egy-egy ültetvény kérdését kell megoldani, hanem ágazati szinten kell gondolkodni.

Támadnak a gombabetegségek, rajzanak a kártevő rovarok

2018. április 25. 08:24

Az Alföldön és a Dunántúlon egyaránt egyre gyakoribb őszi árpában és búzában a sárgarozsda. Védekezni kell a repcében és a gyümölcsösökben is!