Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Szép almaszüret elé néz Kína

Szép almaszüret elé néz Kína

IEG Vu/NAK

Kína fő almatermő tartományaiban (Shaanxi, Shanxi, Shandong, Gansu, Ningxia és Hebei) szépen virágoztak az almafák áprilisban és a gyümölcskötés jónak tűnik, az IEG Vu forrásai szerint. Egyelőre a kisebb fagyok és más időjárási károk sem befolyásolják a várható eredményeket.

A virágzás alatt az időjárás egyes területeken ugyan kiszámíthatatlan volt, erős viharokkal, de ezek csak helyi esetek voltak, ezért valószínű, hogy nem befolyásolják a várható termés teljes mennyiségét. Úgy tűnik a tavalyi fagykárok inkább a fákat károsították komolyabban, mint a gyümölcskezdeményeket, de így is kicsivel alacsonyabb lesz a termés, mint amennyi a legutóbbi „rendes” szüret idején, 2017-ben volt. Kína ugyan még nem nyilatkozott a várható betakarítás mennyiségéről, de IEG Vu szerint az valahol 37-38 millió tonna körüli lesz.

A jó hír, hogy a tavalyi év alacsony, fagykáros betakarítása és a folyamatosan magas almaárak miatt a gazdák komolyabban odafigyeltek az ültetvényeikre, a megfelelő tápanyag-utánpótlásra, a fák szakszerű metszésére, és arra is, hogy megvédjék növényeiket a károsítóktól, készülve az erős keresletre.

Almalé-sűrítmény kilátások

Elméletileg a kínai almalésűrítmény-termelésnek és az áraknak vissza kellene térniük a normális szintre és újra kellene indulnia az üzletnek az USA-val és más piacokkal. Azonban van két dolog, ami valószínűleg el fogja rontani ezt az idilli képet. Először is az USA 25%-os büntetővámja a kínai almalé-sűrítményre. Másodszor úgy tűnik, hogy Lengyelország ismét jó szüret elé néz. Minden olyan régi elméletet elsöpört a lengyel almatermelés jelentős megerősödése, amik egy normális lengyel termés mennyiségét 2,5-3,2 millió tonnára tették. Szakértők jelenleg 4 millió tonnát várnak Lengyelországban, de ez lehet akár több is. A lengyel árak kicsit magasabbak lehetnek a jelenleginél, de nem sokkal. Ha vannak még jelentősebb almalésűrítmény-készleteik, akkor az viszont lefelé nyomhatja a lengyel árakat.

Ha a lengyelek 1,05-1,10 euro/kg FOB paritás körül el tudják adni almalé sűrítményüket, az 1,175-1230 USD/tonna árat jelentene. Kínának viszont a magasabb vámok miatt jóval 1000 USD/tonna FOB paritás alá kellene árazni az almalé sűrítményét, hogy versenyképes legyen az USA piacán. Ez azonban valószínűtlen, így Kína inkább korlátozni fogja a termelését és a hűséges, közelebbi ázsiai, csendes-óceániai térség piacainak ellátására fog koncentrálni.

Még várni kell a nagyobb mennyiségű hazai dinnyére

2019. június 24. 11:33

Kár lenne temetni a dinnyeszezont, mert a másodvirágzásból augusztusban még nagyobb termés is jöhet a földekről.

Ingyenes meggy kóstoltatást tartanak a Balatonnál

2019. június 24. 08:04

Két szövetkezet termelői közösen biztosítják a körülbelül 5 tonna meggyet az akcióhoz.

Készüljön már most a júliusi munkákra!

2019. június 21. 11:35

Július hónapban rendszerint igen magas hőmérséklet uralkodik hazánkban, ezért az öntözésre kiemelt figyelmet kell fordítani, legyen szó zöldségről, vagy éppen gyümölcsről.

Duplájára is nőhet a meggy ára 

2019. június 17. 10:33

A meggy ára a tavalyinak a duplájára is nőhet idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke hétfőn. 

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

2018. május 16. 13:49

A szőlő, a szeder, a mogyoró, az alma, a körte, a cseresznye, a meggy és a barack növényvédelméről.

Támad a monília, a tafrina - veszélyben a gyümölcsösök

2019. május 28. 08:30

A korábbi hetek csapadékos időjárása kedvezően hatott a kertészeti növénykultúrák állapotára, bár a fejlődésben szerzett korábbi lépéselőny a hűvösebb idő miatt elveszett. A mostani fenológiai állapot a sokéves átlagot idézi. Növényegészségügyi szempontból fokozott figyelmet érdemelnek a kártevők és a betegségek egyaránt.

Megnyitja kapuit a Gyümölcstermesztési Kutatóintézet génbanki gyűjteménye

2018. február 14. 09:17

2018-ban a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ szeretné ezt a gyűjteményt megismertetni, ezért az egyes telephelyeken nyílt napokat szervez.