Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Válasz a munkerőhiányra: szamócaszedő robot

Válasz a munkerőhiányra: szamócaszedő robot

Agrofórum Online

A szamóca nem egy kókuszdió, tehát ahhoz, hogy a szemeket nem szétnyomó szamócaszedő robot készüljön, kifinomult technikai tudás szükséges.

Egy Belgiumban működő üvegházban egy kis robot az egymás fölötti termesztő tálcákról függő szamócaszemeket gyengéden megfogja 3D-nyomtatóban készült mancsával, elvágja a szárat, majd a dobozba teszi. Ha úgy érzi, hogy egy szem még nem elég érett, megsaccolja, mikor lesz szedhető, memorizálja a helyét, és időben visszatér érte.

Ez egy olyan rendszer tesztje, amelyet egy kutató-fejlesztő vállalkozás, az Octinion hozott létre a robottal együtt. A cég úgy véli, hogy rendszerével egyszerte helyettesíthető a szabadföldi termesztés és a kézi szedés.

Az Octinion robotja öt másodpercenként tesz dobozba egy szemet, ami kissé lassúbb a három másodpereces átlagot produkáló embernél, de a cég szerint az egy szamócaszemre eső költség a robot és az ember esetében ugyanaz. És a robot még gyorsulhat.

A robotot az úgynevezett „tabletop” termesztési módhoz fejlesztették ki. A tabletop azt jelenti, hogy a talaj fölött függő tálcákban nő a szamóca, így nem kell hajolgatni. A rendszer Európában is terjedőben van, de az igazi hazája Kalifornia, amely a legtöbb szamócát termeszti az Egyesült Államokban.

„Az USA szamócapiacának 80 százalékát Kalifornia elégíti ki. Tehát, ha valaki New Yorkban vásárol egy tálcával, azt át kell szállítani az egész kontinensen. A mi rendszerünk viszont lehetővé teszi akár egy ipari zónában is a szamóca nagybani termesztését” – mondta Tom Coen, az Octinion vezérigazgatója.

Syngenta Blog

A külső nem minden: másodosztályú zöldség-gyümölcs a Penny Marketben

A diszkontlánc hamarosan a nem szabványos méretű, formájú zöldségeket és gyümölcsöket is átveszi a magyar gazdáktól.

A hazai gyümölcsültetvények fagykárainak értékelése

Jelenleg csak rügykárokról lehet beszélni, terméskárokra vonatkozóan csak nagyon áttételes és pontatlan következtetések vonhatók le.

Szabolcsi alma – rövidesen márkanév lehet

Összefogtak a gazdák és minden szabolcsi termelői értékesítő szervezet, és egy emberként állnak a „Szabolcsi alma” márkanév kiépítésének ügye mellé.

Nagyot nőtt a hazai dió termelői ára

A hazai dió termelői ára 46 százalékkal volt magasabb (3081 forint/kilogramm) 2017-ben, mint egy évvel korábban.

Eddig több mint 4700 kertészeti beruházási kérelmet támogatott a Miniszterelnökség

Mintegy 98 milliárd forint támogatás felhasználásával valósulhatnak meg kertészeti fejlesztések az országban.

2018. március 9. 09:02

Akár duplájára is növelhető a magyar kertészeti ágazat kibocsátása

Az évi közel 2,5 millió tonna átlagos zöldség-, gyümölcstermés akár 1 millió tonnával lenne növelhető az agrárkamara országos osztályvezetője szerint.

2018. március 5. 08:16

Vidékfejlesztési program: újabb pályázatok januárban!

Tavaly 690 milliárd forintról, ebből decemberben 140 milliárd forintról, 61500 támogatási kérelemről hozott pozitív döntést a Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési programban.

2018. január 9. 11:39

Jövedelempótló támogatást adnak a tavaly megrongálódott fóliasátrak kárai után

A jövedelempótló támogatás iránti kérelmet 2018. február 15. és március 15. között lehet benyújtani papír alapon a Magyar Államkincstárhoz.

2018. január 5. 07:55