A tábla széléről
A tábla széléről

„Almát eszem, ropog a fogam alatt”…

„Almát eszem, ropog a fogam alatt”…

Agrofórum Online

A bibliai tiltott gyümölcs fogyasztása ma már nem jár a paradicsomból való kiüzetéssel, sőt összehangolt akció, kampány indul az almafogyasztás növelésére.

Az alma a legértékesebb gyümölcseink közé tartozik. A csecsemőket is először reszelt almával szoktatják a szilárd ételekhez a kiváló étrendi és emésztést javító hatása miatt – mondta Dr. Nagy István agrárminiszter Budapesten, az Allee Bevásárlóközpont előterében rendezett kampánynyitón szeptember 17-én.
Almatermelésünk meghatározó mind Európában, mind a hazai gyümölcspiacon. Ez évben is 700-750 ezer tonna almatermésre számítunk. Az lenne a jó – folytatta a miniszter, ha néhány év múlva arról beszélhetnénk, hogy elkelt az összes alma, mert nőtt az egy főre eső fogyasztás és a feldolgozók is felvásárolták – jó áron – az ipari almát; ami jelenleg nem kívánatos arányban szerepel a fajtaszerkezetben.

Az ipari alma jelentős részét Lengyelországban és Magyarországon dolgozzák fel sűrítménnyé.

Kívánatos lenne a fajtaszerkezet átalakítása és a technológia korszerűsítése, hogy a megcélzott 50-50%-os arányt elérjük az étkezési és léalma fogyasztásban, zárta szavait a miniszter; akinek láthatóan megdobogtatta a szívét – Újfehértói születése okán – a rendezvény nyitányaként bemutatott csárdás Szabolcsból.

*

Győrffy Balázs a NAK elnöke szintén a jelenlegi fajtaszerkezetet kifogásolta, melyet az 1/4 étkezési és 3/4 ipari alma pozícióból az agrárminiszter által is jelzett arányban kell a közeljövőben megváltoztatni.

Az alma árára vonatkozóan elmondta, hogy Kínában 11 millió tonna almát dolgoznak fel, ami szinte azonos Európa almatermelésével. Időjárási okok miatt ez a mennyiség kiesett. Arra lehetett számítani, hogy ez a relatív hiány majd „feldobja” az árakat. Sajnos nem így történt. Így a szokásosnál 2-3 héttel korábban érő alma alacsony felvásárlási áron jutott piacra. Az étkezési almát 60-80 Ft/kg, az ipari almát – hosszas alkudozás után – 20 Ft/kg-os áron tudták értékesíteni a termelők. Ezért is szükség lenne, ahogy erről már szó esett, egy termelői tulajdonban lévő feldolgozó létesítése.

*

Egy megjegyzés: Ha lemegyünk itt az Alleeban lévő Spar áruházba, 300-400 Ft alatt nem találunk almát, de van 900 Ft-os import alma is!

*

Célunk, hogy a kereskedők és viszonteladók láncolatát kikapcsolva a termelőktől közvetlenül jusson az alma az áruházak polcaira – fejezte be előadását a Kamara elnöke.

*

Ondré Péter, az AMC ügyvezető igazgatója gerillaharcot hirdetett alma ügyben, ami azt jelenti, hogy a fővárosban a legváratlanabb helyeken és időpontokban bukkannak fel almatermékeket kóstoltatva az arra járókkal. Ezzel egyidőben, az országot járva promóciós kampányt indítanak a helyi termelők bevonásával. 15 évvel ezelőtt 30 kg/fő volt az éves almafogyasztás, ez ma mindössze 15 kg/fő, ráadásul a lakosság 30%-a egyáltalán nem eszik almát. Ezen is változtatni kell!

*

Hunyadi István, a FruitVeB szakmai igazgatója beszámolt az almatermesztés helyzetéről. Jelenleg üzemi méretű termesztés 24 ezer ha-on folyik. Ebből 17 ezer ha van Szabolcsban, az alma „hazájában”. Sokat javult a technológia és nőttek a hozamok is.

A jelenlegi gyümölcstermő-területnek 30%-a az alma és hajlandóság mutatkozik további telepítésekre is.

Jellemző, hogy mindenütt csökken az almafogyasztás az EU-ban, mivel a déligyümölcsök választéka olyan mértékben megnövekedett, ami az ún. „őshonos” gyümölcsök fogyasztásának visszaesését eredményezte.

Cél a legalább 20 kg/fő éves almafogyasztás elérése.

A tábla szélén és is „almát eszem”… – Dr. Bódis László

Támad a drótféreg, sok helyütt újra vetik a kukoricát

2019. június 7. 13:15

Soha nem látott drótféreg fertőzés tizedeli a kukorica és a napraforgó vetéseket egyes dunántúli megyékben (Lehet, hogy másutt is!)

Búzatermesztésünk jövőjéről

2019. április 24. 14:34

Lehet, hogy rosszul gondolom, de néhány tíz, vagy akár ötven hektáron is, önállóan, nem lehet gazdaságosan búzát termelni, mert vagy nincs hozzá elegendő eszköz, vagy túl sok van – ami nincs kihasználva.

Húsvéti kirándulás

2019. április 12. 08:15

Áprilisi lapszámunk bevezetőjéből ragadtam ki egy-egy részletet, mert az idő – mint már annyiszor – a természet és a közelgő ünnep felé sodorta a gondolataimat.

Egy gépkocsivezető emlékére

2019. február 13. 13:52

Béketűrő, jó természetű ember volt, akinek – ahogy mondani szokták – fát lehetett vágni a hátán, amíg el nem szakadt a cérna… Akkor is inkább magába fojtotta az indulatait, csak nagyokat sóhajtott és rágyújtott.

Fókuszban az almalisztharmat

2018. május 24. 10:42

A gyümölcsösök aktuális növényvédelmi problémáira és a lehetséges megoldásokra hívjuk fel a szakemberek figyelmét szakcikkünkben.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

A korszerű almaültetvényeké a jövő

2018. január 30. 13:07

Visszatérő probléma a tősarjak folyamatos képződése, amelyek eltávolítása a vértetvek miatt különösen indokolt.