A tábla széléről
A tábla széléről

Az élet értelme

Az élet értelme

Agrofórum Online

Vannak az ember életében olyan időszakok, amikor elmeditál az élet különféle dolgain. Magam is így voltam éppen tíz évvel ezelőtt amikor ezt a bevezetőt megírtam az Agrofórum júliusi lapszámába.

„Az életnek akkor van értelme,
ha másnap van miért felkelni”

Egy szűk körű megbeszélésen hangzott el a fenti idézet a munkanélküliség kapcsán, amely, ne tagadjuk, sajnos növekvő tendenciát mutat, különösen faluhelyen.

Milyen perspektívája van annak a gyermeknek – ezt Németh Tamás akadémikustól hallottuk egyszer -, aki soha nem látta a szüleit dolgozni menni. Mert nem volt hová.

Milyen élet az, amely a cél nélküli vegetálásban merül ki, mert egyre több kistelepülésen esélye sincs senkinek, még hogyha akarna is, hogy munkát találjon.

Az évek meg múlnak, és ebben a demoralizált világban egy idő után már a szándék is megfakul, hogy egyáltalán dolgozni akarjon. Így azután az a szegényes porta is, amelyen az életét tengeti – a segélyből, amelynek nagyobb hányada sokszor a kocsmába vándorol -, egyre elhanyagoltabbá válik. Omlik a fal, beázik a tető, gazban áll a kert, és lassan a házhoz hasonlóan összeomlik minden, mint ahogy a jövőbe vetett remények is.

Az értelmét vesztett lét láttán, valahogy a kedvem is elment attól, hogy bevezetőmben – ahogy megszokhatták – lírai hangvételű ábrándozásaimmal köszöntsem a tisztelt olvasót. Sokkal súlyosabb kérdés ez annál, minthogy az erdő-mező virágainak bódulatával elmenjünk mellette.

A falu magára hagyatott – ami sokakat egyáltalán nem érdekel -, és a kisember kétségbeesett kiáltása legfeljebb a falu határáig hallatszik.

Lassan elsorvad minden, a hitük, az önbecsülésük, mint ahogy elnéptelenednek a templomaik is, ahova már csak hébe-hóba jut el a pap, meg az iskolák is, amelyekbe lassan se gyerek, se tanár.

Milyen igaza van Reményik Sándornak, hogy csak azt ne hagyjátok: a templomot és az iskolát. Mert mi más képezheti egy társadalom alapját, mint a hit és a tudás. És itt nem akarom a hit szót annak vallási értelmére leszűkíteni. Hit nélkül egyszerűen nincs semmi. Pontosabban csak a semmi van. Ha nem hiszünk a jövőben, az álmainkban, egymásban, a barátságban, a felemelkedésben, a gyógyulásban, abban, hogy jó aratásunk lesz és jó áron tudjuk a terményeinket eladni, akkor nincs értelme semminek. Ha nem hittünk volna a munkánk eredményében, akkor el sem vetjük a magot, az új élet hordozóját. Minek? Miért költünk talajművelésre, vetőmagra, műtrágyára, növényvédelemre, ha nem abban a hitben, hogy az áldozatért az élet bőséges terméssel kárpótol majd.

A hit mellé tegyük oda a tudást is: a templom mellé az iskolát. A hit csak álmodozássá válik, ha nem párosul mellé a tudás, amely az ismeretek tárházával szolgálja hitbéli céljainkat.

Megállunk a rogyadozó kerítés mellett. Tudja-e a magamfajta városivá silányult ember, hogy mi van odaát. Odaát nem a légkondicionált irodák, üvegpaloták kikent-kifent értéktorzultsága csillog, hanem a nyomor reménytelensége pislákol.

Valakik úgy gondolták – és erről majd még lesz módunk a bővebben beszámolni – hogy életre keltik ezeket a pislákoló lángokat, egy most induló program keretében, melynek címe: „Falu, város, zöldség, gyümölcs”.

Nem odafönt. Az messze van. Itt lent, a maguk erejéből. Attól a szándéktól vezérelve, hogy értelmet adjanak az életnek, kitörési lehetőséget kínálva azoknak, akikben még szunnyad a vágy egy élhetőbb élet iránt.

A maguk erejéből szervezni, szövetkezni, együtt gondolkodni, munkalehetőséget és piacot teremteni. Ilyesféle gondolatokat fogalmazott meg – az üzleti érdekek és újabb fejlesztési lehetőségek szem előtt tartása mellett – egy szociálisan érzékeny gazdasági szervezet a reményt vesztettek számára, akiknek az élet szűk marokkal mérte az esé-lyeket.

Célokat mutatni, és eszközöket adni a felemelkedéshez, hogy legyen miért másnap is felkelni.

A tábla széléről 2008-ban – Dr. Bódis László

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Addig adj, amíg adni tudsz!

2020. december 6. 06:36

Karácsonyra készülve az erdők-mezők is ünnepi ruhába öltöznek; legalábbis ebben reménykedünk, mert még ilyen vén fejjel is arról álmodozik az ember, hogy fehér Karácsonyunk lesz.

„Korhadt fakeresztek”…

2019. november 5. 18:02

Novemberre készülve az ember akaratlanul is belekerül abba a ködös, sáros, pocsolyás hangulatba, amelynek vége az elmúlás.

Támad a drótféreg, sok helyütt újra vetik a kukoricát

2019. június 7. 13:15

Soha nem látott drótféreg fertőzés tizedeli a kukorica és a napraforgó vetéseket egyes dunántúli megyékben (Lehet, hogy másutt is!)

Búzatermesztésünk jövőjéről

2019. április 24. 14:34

Lehet, hogy rosszul gondolom, de néhány tíz, vagy akár ötven hektáron is, önállóan, nem lehet gazdaságosan búzát termelni, mert vagy nincs hozzá elegendő eszköz, vagy túl sok van – ami nincs kihasználva.

Árnyéktűrő és árnyékkedvelő díszcserjék és páfrányok

2019. február 8. 08:15

Hála az árnyékot elviselő, vagy egyenesen kedvelő dísznövényeknek, színt vihetünk kertünk mellőzött sarkaiba is. Vegyük sorra (a teljesség igénye nélkül), mely dísznövények jöhetnek szóba! A cikk első részében a díszcserjéké és páfrányoké a porond.

Az ecet felhasználási módjai a kertben

2023. július 19. 06:36

Az ecet rendkívül nagy segítség a háztartásban, legyen szó konyhai tisztításról, takarításról vagy mosásról. Arról viszont kevés szó esik, hogy a kertben is széles körben alkalmazhatjuk. Lássuk, hogy miben segít nekünk!

A biztonságos növényvédőszer-használat és -vásárlás aranyszabályai

2018. május 14. 08:26

A növényvédő szerek szakszerű, biztonságos, a vonatkozó jogszabályoknak maradéktalanul eleget tevő háztáji alkalmazása nem jelent kockázatot a felhasználókra és a fogyasztókra.

Őszi terméshatározó IV. rész – nadragulya, közönséges fagyal, fekete bodza, berkenye

2019. október 11. 04:39

Nem is gondolnánk, mennyire vonzza a szemünket kinn a természetben a fekete szín. Ősszel számtalanszor találkozhatunk a kirándulásaink alkalmával ébenfekete termést nevelő növényekkel. Mit kell tudnunk a nadragulya, a közönséges fagyal és a fekete bodza terméséről?