A tábla széléről
A tábla széléről

Karácsony hava

Karácsony hava

Agrofórum Online

A természet fázósan húzza össze megkopott kabátját. Hol van már az elmúlt ősz ezerszínű ragyogása?! A szántások egyhangúságát is csak itt-ott töri meg egy-egy zöldülő vetés, vagy a fakóra száradt kukoricatarló és az erdők is belesüppednek valami borongós szürkeségbe.

Bízzunk benne, hogy mire Ön ezt olvassa, már régen elfelejtettük a mezei munkákat – persze a szántások kivételével.

November elején még azt mondták a híradások, hogy a kukoricának mindössze 25-30%-a van csak betakarítva és a várható 9 millió tonnás termés igencsak próbára teszi a gazdákat. Azt is mondták, hogy lassan bedugulnak a tárolók és ha ilyen vontatott ütemben folyik a betakarítás, akkor még decemberben is róják majd a kombájnok a kukoricatáblákat; – azért ez remélhetőleg mégsem lesz úgy – amire ugye, emberemlékezet óta nem volt példa. Illetve volt. Úgy negyven évvel ezelőtt, jó 20 cm-es hóban, december elején kézzel törtük a kukoricát a tsz-ben. Az elnök is, a főkönyvelő is, a szíjártó, a kovácsok, vagyis mindenki beleértve magamat is. Akkor még se kombájn, se csőtörő, egyszóval semmi technika, csak a puszta kezünk. Persze a termés is kisebb volt, mondjuk a mai színvonal fele, egyharmada. Ami érdekes, hogy ennek ellenére elegendő volt, a nagyobb állatállomány, meg a piac számára is – és a bevétel sem volt rossz …

Azóta nagyot változott a Világ. Haladt is, változott is, de vajon ezek mindenben az előnyünkre váltak? Nem szoktunk ezzel foglalkozni. Hagyjuk, hogy elhamvadjon bennünk a kérdés, mint egy eldobott cigarettacsikk.

Térjünk vissza kukoricához. Reméljük, hogy a November – Szent András hava – szárazabb lesz az átlagosnál, ha már a Nyár csapadékosabb volt, és lesz idő a betakarításra, (vagyok így november elején, amikor ezt a kis jegyzetet írom).

Tárolás, értékesítés, ekörül járnak a gondolatok, de ahogy múlik az idő, egyre inkább másfelé is el-el kanyarodnak.

Közeleg a Karácsony. Miközben még a gazdaság gondjai nyomasztanak bennünket, a gondolatai már az ünnepek körül járnak. Hogy is lesz, mint is lesz? Modern kifejezéssel élve már ide is logisztika kell. Optimálisan összehozni a családot a gyerekeket, nagyszülőket, unokákat egyéb rokonokat.

És ilyenkor eltűnődünk egy kicsit, visszaemlékezve gyermekkorunk régi Karácsonyaira.

Azok voltak az igazi Karácsonyok – mondogatjuk és valahol talán igazunk is van. Tudjuk a múló idő mindig szebbé teszi az akkor volt valóságot, de egy kétségtelenül igaz: kevesebb volt a csillogás és gazdagabb a lélek.

Készülünk a szeretet ünnepére. És mit látunk? Tülekedő, morcos embereket, akik egyre több hiábavalóságot vásárolnak össze, elfelejtve, hogy a szeretet nem mindig csereszabatos az ajándékok tömegével.

Készülünk a Karácsonyra. Eleinte nem értettem, hogy miért mondják ezt a szeretet ünnepének, amikor valójában másról van szó: Születésnapról. Több mint 2000 éve olyan Valaki született a Világra, aki meghatározta az Időt, hiszen tőle számítjuk a múltat, a jelent és a jövőt.

Valami újat hozott: a szemet-szemért, a fogat-fogért helyett a segítő kezet, a megbocsájtó alázatot. És akkor megértettem, hogy eben az Ünnepben testesült meg az időtlen, határtalan szeretet.

Legyen meghitt Karácsonyunk!

A tábla széléről 2005 decemberében – Dr. Bódis László

Búzatermesztésünk jövőjéről

2019. április 24. 14:34

Lehet, hogy rosszul gondolom, de néhány tíz, vagy akár ötven hektáron is, önállóan, nem lehet gazdaságosan búzát termelni, mert vagy nincs hozzá elegendő eszköz, vagy túl sok van – ami nincs kihasználva.

Húsvéti kirándulás

2019. április 12. 08:15

Áprilisi lapszámunk bevezetőjéből ragadtam ki egy-egy részletet, mert az idő – mint már annyiszor – a természet és a közelgő ünnep felé sodorta a gondolataimat.

Egy gépkocsivezető emlékére

2019. február 13. 13:52

Béketűrő, jó természetű ember volt, akinek – ahogy mondani szokták – fát lehetett vágni a hátán, amíg el nem szakadt a cérna… Akkor is inkább magába fojtotta az indulatait, csak nagyokat sóhajtott és rágyújtott.

Emlékek és levelek

2019. február 13. 07:13

Régen jelentkeztem a múltbavesző írásaimmal, aminek több oka is volt. Januárban egyfolytában „boldog új évet…” idézni, kissé nevetséges lett volna. Február elején meg némi időzavarba kerültem, de most visszatérek a régi kerékvágásba, vagyis 2009 februárjához.

Vetés – Biztosítás – Aratás

2018. május 7. 10:34

Kezdődik lassan a viharszezon, ezzel együtt elkezdődött a növénybiztosítások kötésének szezonja is.

Ha péntek, akkor halas recept: Sült ponty káposztával

2019. április 19. 06:03

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

A gazdálkodásra úgy tekintünk, mint egy családi tradícióra és ezt át szeretnénk adni majd mi is a gyerekeinknek

2018. szeptember 13. 08:00

Miután egy kellemes vasárnap délutánt töltöttem Polyák Dóriék gazdaságában, azon gondolkoztam, hogy édesapja méltán lehet büszke a lányára. Mikor úgy hozta az élet egy váratlan szituációból adódóan, odatette magát Dóri, felvállalt egy számára még teljes új, ismeretlen területet, ugyanis a gazdaság agronómusi feladatait kellett ellátnia.

Húsvéti kirándulás

2019. április 12. 08:15

Áprilisi lapszámunk bevezetőjéből ragadtam ki egy-egy részletet, mert az idő – mint már annyiszor – a természet és a közelgő ünnep felé sodorta a gondolataimat.