A tábla széléről
A tábla széléről

Kisasszony hava

Kisasszony hava

Agrofórum Online

Amit 2005-ben leírtam, ma is vállalom. Miért ne tenném?

Ha lesz, aki rászánja magát és elolvassa az akkor írottakat, sok tekintetben a mára alig változott „való világgal” szembesül: raktározás, árak, azonos minőség nagy tömegben, fémzárolt vetőmag használat.

Soroljam?

Tanulság: nem csak Isten malmai őrölnek lassan.

A hónap elején még a késői aratás hangulatát érzed, és a tarlóhántásokon időzik el a tekinteted. A hónap másik felében – úgy Szent István után – már az új vetések körül járnak a gondolataid.

Kisasszony hava, ahogy augusztus hónapját a régi időkben nevezték. Nyelvünk és hagyományaink érdekessége, hogy míg Kisasszony napja szeptember 8-a, mégsem ez a hónap viseli a Kisasszony hava elnevezést. Az is érdekes, hogy Kisasszony havában van a kereszténység egyik legfontosabb és a magyaroktól eredeztetett egyházi ünnepe: Nagyboldogasszony napja.

Térjünk vissza a földre és a gondjainkhoz.

A gondok pedig az idő múlásával sokasodni látszanak. Aki el tudta tárolni – netán elfogadható áron eladni – a kalászosok termését, annak sem lehet felhőtlen az öröme, mert kérdés, hogy lesz-e helye a többi terménynek? napraforgónak, kukoricának… Ezt tetézik az őszi vetések 2006. évi termésének a jelenleginél is bizonytalanabb kilátásai.

Mit vessünk, és mennyit? Lesz-e a repcének piaca? Két jó búza év után lesz-e egy harmadik, és akkor végképp bedugul a piac, vagy vágjunk bele bátran, hiszen gabonában „jók vagyunk”, és valahol majdcsak el tudjuk adni a termést.

Adhatunk, tudunk-e tanácsot adni?

Egyet bizonyosan – ami a június 21-én megtartott és jelen lapszámunk mellékleteként megjelent Búzafórum előadásaiban több szakember egybehangzó véleménye volt –, hogy egységesíteni kell a fajtaszerkezetet a minőségi – az EU-ban kívánt minőségi – paraméterek alapján. Azonos minőség nagy tömegben. Akár a jövő búzatermesztőinek szlogenje is lehetne. Gondoljuk meg: ebben aligha várhatunk állami intézkedésekre, legfeljebb koordinációra és iránymutatásra. Itt magunknak kell megszervezni önmagunkat.

És még egy gondolat: a fémzárolt vetőmag használata. Ha igazolni akarom a vevő felé a fajtát – mert lehet, hogy jövőre megkívánja –, nincs más hitelt érdemlő bizonylat a kezemben, mint a vetőmagot kísérő okmányok.

Alig vagyunk túl az aratáson, talán néhány helyen még javában tart is, de már a jövőre kell gondolnunk.

Végül egy jó tanács, vagy inkább felvetés. Kisasszony havának utóján, amikor megjönnek a Szent István utáni esők – mert az évek többégében megjönnek –, ne érjen bennünket készületlenül. Legyen rendben a talajunk, előkészítve a repce vetésére. A bizonytalan piac ellenére – tudom – sokan fognak repcét vetni bízva abban, hogy csak-csak elindul a biodízel program. persze nem nálunk, mert erről egyelőre még csak beszélünk, és mint tudjuk, Isten malmai…

Abban viszont reménykedhetünk, hogy a határainkon kívül, nálunk előrelátóbb országokban piacra találhat a termésünk.

A tábla széléről 2005-ben – Dr. Bódis László

Támad a drótféreg, sok helyütt újra vetik a kukoricát

2019. június 7. 13:15

Soha nem látott drótféreg fertőzés tizedeli a kukorica és a napraforgó vetéseket egyes dunántúli megyékben (Lehet, hogy másutt is!)

Búzatermesztésünk jövőjéről

2019. április 24. 14:34

Lehet, hogy rosszul gondolom, de néhány tíz, vagy akár ötven hektáron is, önállóan, nem lehet gazdaságosan búzát termelni, mert vagy nincs hozzá elegendő eszköz, vagy túl sok van – ami nincs kihasználva.

Húsvéti kirándulás

2019. április 12. 08:15

Áprilisi lapszámunk bevezetőjéből ragadtam ki egy-egy részletet, mert az idő – mint már annyiszor – a természet és a közelgő ünnep felé sodorta a gondolataimat.

Egy gépkocsivezető emlékére

2019. február 13. 13:52

Béketűrő, jó természetű ember volt, akinek – ahogy mondani szokták – fát lehetett vágni a hátán, amíg el nem szakadt a cérna… Akkor is inkább magába fojtotta az indulatait, csak nagyokat sóhajtott és rágyújtott.

Vigyázzunk rájuk!

2018. március 1. 15:35

Nagyon szeszélyes arcát mutatja február utolsó hete számunkra, hűen a nevéhez és történetéhez, a Viharsarok mindig tartogat meglepetéseket.

Meddig maradhatunk munkaerő nélkül?

2018. május 19. 04:07

Tényleg eljutottunk odáig, hogy nem lehet munkaerőt találni? Tényleg ott vagyunk, hogy nincs szakember, segédmunkás, irodai dolgozó, traktoros, stb.?

Ismerjük fel a gyomnövényeket már pár leveles korukban V. rész – T4-es életformájú kétszikű gyomnövények

2018. szeptember 27. 06:02

Hátravan még a java – mondhatnánk a hazánkban előforduló gyomnövények közül a nyárutói egyéves kétszikűek felvezetésekor. Ebből az életformacsoportból kerül ki ugyanis a legtöbb, jelentős kárral fenyegető veszélyes gyomnövény.

Árnyéktűrő és árnyékkedvelő díszcserjék és páfrányok

2019. február 8. 08:15

Hála az árnyékot elviselő, vagy egyenesen kedvelő dísznövényeknek, színt vihetünk kertünk mellőzött sarkaiba is. Vegyük sorra (a teljesség igénye nélkül), mely dísznövények jöhetnek szóba! A cikk első részében a díszcserjéké és páfrányoké a porond.