A tábla széléről
A tábla széléről

Kisasszony hava

Kisasszony hava

Agrofórum Online

Amit 2005-ben leírtam, ma is vállalom. Miért ne tenném?

Ha lesz, aki rászánja magát és elolvassa az akkor írottakat, sok tekintetben a mára alig változott „való világgal” szembesül: raktározás, árak, azonos minőség nagy tömegben, fémzárolt vetőmag használat.

Soroljam?

Tanulság: nem csak Isten malmai őrölnek lassan.

A hónap elején még a késői aratás hangulatát érzed, és a tarlóhántásokon időzik el a tekinteted. A hónap másik felében – úgy Szent István után – már az új vetések körül járnak a gondolataid.

Kisasszony hava, ahogy augusztus hónapját a régi időkben nevezték. Nyelvünk és hagyományaink érdekessége, hogy míg Kisasszony napja szeptember 8-a, mégsem ez a hónap viseli a Kisasszony hava elnevezést. Az is érdekes, hogy Kisasszony havában van a kereszténység egyik legfontosabb és a magyaroktól eredeztetett egyházi ünnepe: Nagyboldogasszony napja.

Térjünk vissza a földre és a gondjainkhoz.

A gondok pedig az idő múlásával sokasodni látszanak. Aki el tudta tárolni – netán elfogadható áron eladni – a kalászosok termését, annak sem lehet felhőtlen az öröme, mert kérdés, hogy lesz-e helye a többi terménynek? napraforgónak, kukoricának… Ezt tetézik az őszi vetések 2006. évi termésének a jelenleginél is bizonytalanabb kilátásai.

Mit vessünk, és mennyit? Lesz-e a repcének piaca? Két jó búza év után lesz-e egy harmadik, és akkor végképp bedugul a piac, vagy vágjunk bele bátran, hiszen gabonában „jók vagyunk”, és valahol majdcsak el tudjuk adni a termést.

Adhatunk, tudunk-e tanácsot adni?

Egyet bizonyosan – ami a június 21-én megtartott és jelen lapszámunk mellékleteként megjelent Búzafórum előadásaiban több szakember egybehangzó véleménye volt –, hogy egységesíteni kell a fajtaszerkezetet a minőségi – az EU-ban kívánt minőségi – paraméterek alapján. Azonos minőség nagy tömegben. Akár a jövő búzatermesztőinek szlogenje is lehetne. Gondoljuk meg: ebben aligha várhatunk állami intézkedésekre, legfeljebb koordinációra és iránymutatásra. Itt magunknak kell megszervezni önmagunkat.

És még egy gondolat: a fémzárolt vetőmag használata. Ha igazolni akarom a vevő felé a fajtát – mert lehet, hogy jövőre megkívánja –, nincs más hitelt érdemlő bizonylat a kezemben, mint a vetőmagot kísérő okmányok.

Alig vagyunk túl az aratáson, talán néhány helyen még javában tart is, de már a jövőre kell gondolnunk.

Végül egy jó tanács, vagy inkább felvetés. Kisasszony havának utóján, amikor megjönnek a Szent István utáni esők – mert az évek többégében megjönnek –, ne érjen bennünket készületlenül. Legyen rendben a talajunk, előkészítve a repce vetésére. A bizonytalan piac ellenére – tudom – sokan fognak repcét vetni bízva abban, hogy csak-csak elindul a biodízel program. persze nem nálunk, mert erről egyelőre még csak beszélünk, és mint tudjuk, Isten malmai…

Abban viszont reménykedhetünk, hogy a határainkon kívül, nálunk előrelátóbb országokban piacra találhat a termésünk.

A tábla széléről 2005-ben – Dr. Bódis László

Húsvéti kirándulás

2019. április 12. 08:15

Áprilisi lapszámunk bevezetőjéből ragadtam ki egy-egy részletet, mert az idő – mint már annyiszor – a természet és a közelgő ünnep felé sodorta a gondolataimat.

Egy gépkocsivezető emlékére

2019. február 13. 13:52

Béketűrő, jó természetű ember volt, akinek – ahogy mondani szokták – fát lehetett vágni a hátán, amíg el nem szakadt a cérna… Akkor is inkább magába fojtotta az indulatait, csak nagyokat sóhajtott és rágyújtott.

Emlékek és levelek

2019. február 13. 07:13

Régen jelentkeztem a múltbavesző írásaimmal, aminek több oka is volt. Januárban egyfolytában „boldog új évet…” idézni, kissé nevetséges lett volna. Február elején meg némi időzavarba kerültem, de most visszatérek a régi kerékvágásba, vagyis 2009 februárjához.

Karácsony hava

2018. december 23. 04:33

A természet fázósan húzza össze megkopott kabátját. Hol van már az elmúlt ősz ezerszínű ragyogása?! A szántások egyhangúságát is csak itt-ott töri meg egy-egy zöldülő vetés, vagy a fakóra száradt kukoricatarló és az erdők is belesüppednek valami borongós szürkeségbe.

Hullócsillag

2018. augusztus 20. 07:15

Augusztus. Szép ez a hónap. Még sugárzik a nyár forrósága, de a hónap vége felé, úgy Szent István után, már van valami őszi borzongás a levegőben. Elmerengünk néha az álmosító délutánokon meg a csillaghullásos estékben.

Vetés – Biztosítás – Aratás

2018. május 7. 10:34

Kezdődik lassan a viharszezon, ezzel együtt elkezdődött a növénybiztosítások kötésének szezonja is.

Ha péntek, akkor halas recept: pontyfalatka

2019. április 5. 09:53

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

A biztonságos növényvédő szer szállítás és tárolás aranyszabályai

2018. május 17. 08:07

A növényvédő szerek biztonságos szállítása és tárolása érdekében az itt felsorakoztatott szabályokat mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk és betartanunk.