A tábla széléről
A tábla széléről

Mennyiség, minőség, terményárak

Mennyiség, minőség, terményárak

Agrofórum Online

Az árpa a magtárakban, a repce lényegében szintén, a búza valahol az aratás közepén tart.

TERKA információ

Lehet, hogy az idén a kalászosok között az árpa lesz a sztár? Igen, de csak az őszi árpa. Tavaszit nagyon visszafogottan vetettek a gazdák, mindössze 27 000 ha-t. Korábban ez a vetésterület elérte a 100.000 ha-t is. A termés? Az őszi árpa 5-7 t/ha termésátlaggal díjazta azokat, akik a tavalyi kereslethiány ellenére bele mertek vágni a termesztésbe. A termés ugyan jól alakult, de a hektolitersúly alacsony.

A tavaszi árpa terméséről ne is beszéljünk; elvitte a koratavaszi szárazság, aligha lesz több a 4 t/ha-nál.

A repce jó is meg nem is. Annyira azért nem rossz, mint ahogy arra az előrejelzések szerint számítani lehetett.

Termőhelye válogatja; átlagban 3,5-4,5 t/ha termést takarítottak be a TERKA gazdaságai.

Nézzük a búzát! Bács-Kiskun megyében van olyan gazdaság, ahol 3-assal kezdődik a hektáronkénti termésátlag. Fejér megyében 6-7 tonna, Somogyban van 8-9 tonnás átlag is.

Évről évre igazolódik a mondás: „Azért a víz az úr”. Van még egy korlátozó tényező, amiről nem szoktunk beszélni. Ez pedig a nitrát veszélyeztetett területeken a nitrogén műtrágyahasználat korlátozása, ami egyaránt kedvezőtlenül hatott mind a mennyiségre, mind a minőségre.

*

Ahogy szóródnak a termésátlagok, ugyanúgy szóródik a búza minősége is. Persze ez is termőhelyenként változik. Az eddig betakarított búzák zöme takarmány minőségű, ami a kereskedést illetően nem túl bíztató a gazdákra nézve. Ezt tetézheti a fuzárium probléma, továbbá az is, hogy a hektoliter súlyok alacsonyak, mindössze 76-78-as értékszámmal.

*

Az őszi árpánál az alacsony hektoliter súly okoz problémát, ennek ellenére az ára elfogadható, legalábbis a búzához képest: 42-45 ezer Ft/t. A repce 110-113 ezer Ft/t.

A takarmánybúza ára 45 ezer Ft körül van, az étkezési búzát 46-48 ezer Ft-on vásárolnak a kereskedők.

A minőségi szélsőségeket látva az a vélemény alakult ki, hogy az idén ennél élesebben elválik majd a takarmány, illetve az euró búza, és a malmi minőségű búza ára, az étkezési javára.

(A leírtak július első dekádjára érvényesek, és a TERKA gazdaságok vonatkozásában.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Addig adj, amíg adni tudsz!

2020. december 6. 06:36

Karácsonyra készülve az erdők-mezők is ünnepi ruhába öltöznek; legalábbis ebben reménykedünk, mert még ilyen vén fejjel is arról álmodozik az ember, hogy fehér Karácsonyunk lesz.

„Korhadt fakeresztek”…

2019. november 5. 18:02

Novemberre készülve az ember akaratlanul is belekerül abba a ködös, sáros, pocsolyás hangulatba, amelynek vége az elmúlás.

Támad a drótféreg, sok helyütt újra vetik a kukoricát

2019. június 7. 13:15

Soha nem látott drótféreg fertőzés tizedeli a kukorica és a napraforgó vetéseket egyes dunántúli megyékben (Lehet, hogy másutt is!)

Búzatermesztésünk jövőjéről

2019. április 24. 14:34

Lehet, hogy rosszul gondolom, de néhány tíz, vagy akár ötven hektáron is, önállóan, nem lehet gazdaságosan búzát termelni, mert vagy nincs hozzá elegendő eszköz, vagy túl sok van – ami nincs kihasználva.

Meglódult a gabonapiac, stagnálnak az olajosok - TERKA információ

2018. szeptember 13. 06:15

Baj van viszont a napraforgóval. Sok az ókészlet, alacsony: 100-115 ezer Ft/t felvásárlási árat kínáltak a portékáért, néhány héttel ezelőtt, de a jelenlegi 90 ezer Ft-os áron sem mozdul a termény.

Túlsúlyos nemzet lettünk

2018. január 9. 06:29

A legutóbbi TERKA rendezvényen elképesztő adatokat hallottunk Dr. Popp József egyetemi tanár előadásában az elhízásról.

Mennyiség, vagy minőség? Remények és csalódások

2017. július 12. 16:33

A TERKA tagok mindegyikének gazdaságában befejeződött az őszi árpa aratása, meg egy-két helyen a repcéé, és jócskán belekaptak a búzába is a kombájnok.

Határszemle - Termelői csoportok, terménypiaci kilátások, hírek a határból (TERKA információ)

2017. május 9. 10:54

A TERKA (TERmény KerekAsztal) önkéntes gazdatársulás tagjai havonta találkoznak szakmai információcsere céljából.