A tábla széléről
A tábla széléről

Rögös utak

Rögös utak

Agrofórum Online

Tizenévvel ezelőtt sem volt sokkal jobb a helyzet, mint az idén, bár akkor azt írtuk; a terméskilátások nem túl bíztatók, de a piaci árak kifejezetten jók. 

Na, ez utóbbitól most igencsak messze vagyunk.

A magasba vivő utak mindig keskenyek és rögösek. Az utat szegélyező elszáradt fűcsomók mellett elhaladva ritkás, bozótos részre érünk, ahonnan már nincs messze a kilátó. Lassan, szuszogva felkapaszkodunk a kissé korhadt, nyikorgó falépcsőkön. Körülnézünk.

– Na, milyen a kilátás?

– Hát az attól függ, mire értjük…

Érdekes ez a magyar nyelv. Hányféle értelme lehet egy szónak! Nézzük csak az iménti „kilátás”-t!

Terméskilátás, piaci kilátások – és már el is rugaszkodtunk a távoli hegyek szemet, lelket nyugtató, kéklő messzeségétől, hogy egészen másfajta kilátásokon töprengjünk.

Aratás ideje van. Ha a termésátlagokat nézzük, akkor nem túl bíztató a helyzet, mert elég rosszak a kilátásaink, de ha a piaci árakat vizsgáljuk, akkor meg kifejezetten jók. A piac már csak ilyen; mindig a termésszinthez igazodik, de a lényeg, hogy az idén a kalászosokkal így sem, úgy sem járunk jól. Kivételt képeznek persze azok a szerencsés vidékek, ahol – valamilyen különleges légáramlatok folytán – elegendő csapadék volt ahhoz, hogy ami a növényben genetikailag (meg a talajban mint tápanyag) benne volt, ott, az ki is teljesedjék egy kedvező, átlag feletti termés formájában.

Másutt viszont, sajna, az alacsony termést a magas ár nem tudta olyan szinten kompenzálni, hogy a termesztést nyereségessé tette volna.

Július van. Készülünk az aratásra, bár amilyen előrehaladott állapotban voltak a repce meg a kalászosok egy hónappal ezelőtt, lehet, hogy mire ez a lapszám megjelenik, már végeztek is az aratásokkal a gazdaságok, és itt-ott már a búza betakarítása is javában folyik.

Ismét megkörnyékeznek bennünket a gondok. A gondok, hogy miből mennyi terem és milyen minőségben.

A gondok, hogy milyen időjárásra számíthatunk. Olyan lesz-e, mint amilyennel manapság egyre sűrűbben találkozunk, és amely két egymáshoz kapcsolt igekötővel jellemezhető: össze-vissza?

Lehet eső napokig, meg jég is, de lehet hőguta is, amikor szinte izzik a levegő, és a messzi tájak igen csak reszketnek a párahomályban.

A gazda szétmorzsolja tenyerében a kalászt, lefújja a pelyvát, és a Krisztus-arcú búzaszem töppedten mered rá.

Úgy látszik, az idén sem lesz valami nagy termésünk, akár csak 2003-ban. Bár a minőség az még jó lehet.

Biztos valamit elmulasztottál – ágaskodik fel benne a kétség.

Ugyan mit? – megadtam a növényeimnek, meg a földnek is, amit tudtam, meg amire futotta. Az eredmény mégis bizonytalan.

Erre azt mondja a múltkor egyik ismerősöm:

Tudod ez a ti szakmátok nem egy életbiztosítás!

Tudom – válaszoltam – sőt, sokkal inkább létbizonytalanság.

Mondok rá egy konkrét példát. Évfolyam-találkozónk volt – igencsak sokadik. Az egyik „gyerek” megkínált pálinkával. Jópofa felirat volt az üvegen: „Pálinkum hungarikum”. Azt mondja:

Na, ilyet sem iszunk jövőre!

Miért? – kérdem.

Mert május elején olyan jégverés volt Kecskeméten meg a környékén, hogy csutára verte a 14 hektáros szilvaültetvényemet. Ráadásul ugyanúgy gondozhatom egy éven át, mintha teremne is valamit. A költség meg van, de haszon semmi.

Itt azért már elakad az ember szava, és azt kérdi meghasonlott önmagától: Mitől is szép ez a mezőgazdaság? Miért is gyönyörű ez a szakma? Miért is nem cserélnénk senkivel?

A válasz valahol odabent van. Talán a lélek egyik félreeső zugában. És mégis van ereje ahhoz, hogy lábhoz parancsolja a gondok sokasodásával előlopakodó kétségeinket.

A tábla széléről 2007-ben – Dr. Bódis László

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Addig adj, amíg adni tudsz!

2020. december 6. 06:36

Karácsonyra készülve az erdők-mezők is ünnepi ruhába öltöznek; legalábbis ebben reménykedünk, mert még ilyen vén fejjel is arról álmodozik az ember, hogy fehér Karácsonyunk lesz.

„Korhadt fakeresztek”…

2019. november 5. 18:02

Novemberre készülve az ember akaratlanul is belekerül abba a ködös, sáros, pocsolyás hangulatba, amelynek vége az elmúlás.

Támad a drótféreg, sok helyütt újra vetik a kukoricát

2019. június 7. 13:15

Soha nem látott drótféreg fertőzés tizedeli a kukorica és a napraforgó vetéseket egyes dunántúli megyékben (Lehet, hogy másutt is!)

Búzatermesztésünk jövőjéről

2019. április 24. 14:34

Lehet, hogy rosszul gondolom, de néhány tíz, vagy akár ötven hektáron is, önállóan, nem lehet gazdaságosan búzát termelni, mert vagy nincs hozzá elegendő eszköz, vagy túl sok van – ami nincs kihasználva.

Talajszenzorral a tudatos talajhasználatért és élelmiszer-termelésért

2018. december 10. 13:58

Pár héttel ezelőtt egyik kedves egyetemi kutatótársam bemutatott nekem egy egyszerűen telepíthető és nyomon követhető talaj-monitoring rendszert. Kapva kaptam az ajánlaton, és kihelyeztem a rendelkezésemre bocsátott 4 darab talajszenzort abba a térségbe, ahol az egyetemi kísérletemet is végeztem.

Mérgező lágyszárú növények a kertben

2020. február 24. 04:36

A növényfajok és -fajták kiválasztása alapjaiban is többtényezős kérdés, hát még ha otthonunk kíváncsibb lakóinak „kóstoló kedvével” is számolnunk kell. Gyermekeink, háziállataink és házi kedvenceink védelme érdekében tisztában kell lennünk azzal, vajon mely növények, illetve azoknak mely része(i) és mennyire mérgező(ek).

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Október

2023. október 11. 08:40

Bár egyre hűvösebbre és csapadékosabbra fordult az ősz idén, továbbra is örvendhetünk a kert kincseinek az októberben szezonális zöldségek és gyümölcsök sokaságával. Lássuk, mit tudnak a hónap sztárjai, a fekete berkenye és a csicsóka!

Vigyázzunk rájuk!

2018. március 1. 15:35

Nagyon szeszélyes arcát mutatja február utolsó hete számunkra, hűen a nevéhez és történetéhez, a Viharsarok mindig tartogat meglepetéseket.