A tábla széléről
A tábla széléről

Szesszionátusok legelője

Szesszionátusok legelője

Agrofórum Online

Tudja-e vajon száz ember közül csak egy is, hogy mit jelent a fenti latin vagy angol eredetű szó: szesszionátus.

Alig hinném. Akkor honnan tudtuk volna, mi néhányan, a barátaim meg én, amikor süvölvény (kamaszodó ifjú) korunkban a Vértes tájait jártuk. Szárliget környékén hatalmas legelőn vezetett át a turistaút. Számos birkahodály, meg ezerszám legelő juhok.

A térképünkön – valami régi háború előtti volt –, amelyen mindent pontosan úgy találtunk, ahogy a valóságban. Ez volt írva, ahol álltunk: Szesszionátusok legelője.

Később az ötvenes, hatvanas években kiadott turistatérképekre ez a pontosság nem annyira volt jellemző.

Az imperialistáktól való félelmünkben a térképek nem a valóságot ábrázolták, nehogy a katonai objektumokat be lehessen azonosítani, amelyeket természetesen nem jelöltek a térképeken, de a turisták azért rendre beléjük ütköztek, merthogy ilyen létesítmények szép számmal voltak országszerte.

Az utak nem ott voltak a térképen, ahol a valóságban, a vadetetők, vadlesek sem, de még a nyiladékok is máshová estek. Ettől azért mi persze jókat kirándultunk és sokszor a magunk feje után mentünk, nem a turistatérkép szerint.

Nem is tévedtünk el soha.
De ballagjunk csak vissza a legelőre!

Néztük a térképet, hogy hol is járunk! Szesszionátusok legelője. Ez volt odaírva, ahogy már említettem.
Mi a fene, vagy kik lehetnek ezek a szesszionátusok? Először valami szerzetesféléknek véltük őket. Ezen aztán jó ideig morfondíroztunk:
(Erről jut eszembe: Tanár mondja az óra alatt nem figyelő diáknak:
– Mit csinálsz fiam?!
– Morfondírozok tanár úr
– Na, azonnal add ide azt a morfondrát!
Tudom, hogy ez elég gyenge szakállas vicc, de erről meg az jut eszembe… Na ne!)

A sok morfondírozásnak az lett az eredménye, hogy megállapítottuk: a szesszionátus nem lehet más, mint a birka, hiszen azok legelnek itt.

Jóval később tudtam meg, hogy a szesszionátus valamiféle ülnököt, tanácsnokot, képviselőt jelent.

Az meg most jutott eszembe, hogy a mostani szesszionátusok némelyike nem inkább az általunk megnevezett, és a legelőhasználatban jeleskedő lényekkel azonosítható?!

*

Azt mondták még a kezdet kezdetén az online ismeretekben jeleskedő kollégáim, hogy a blogba minden belefér. Ezen felbátorodva írtam le a múltamból, ezt a nem éppen figyelemre méltó emlékemet.

A tábla széléről – Dr. Bódis László

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Addig adj, amíg adni tudsz!

2020. december 6. 06:36

Karácsonyra készülve az erdők-mezők is ünnepi ruhába öltöznek; legalábbis ebben reménykedünk, mert még ilyen vén fejjel is arról álmodozik az ember, hogy fehér Karácsonyunk lesz.

„Korhadt fakeresztek”…

2019. november 5. 18:02

Novemberre készülve az ember akaratlanul is belekerül abba a ködös, sáros, pocsolyás hangulatba, amelynek vége az elmúlás.

Támad a drótféreg, sok helyütt újra vetik a kukoricát

2019. június 7. 13:15

Soha nem látott drótféreg fertőzés tizedeli a kukorica és a napraforgó vetéseket egyes dunántúli megyékben (Lehet, hogy másutt is!)

Búzatermesztésünk jövőjéről

2019. április 24. 14:34

Lehet, hogy rosszul gondolom, de néhány tíz, vagy akár ötven hektáron is, önállóan, nem lehet gazdaságosan búzát termelni, mert vagy nincs hozzá elegendő eszköz, vagy túl sok van – ami nincs kihasználva.

Ha péntek, akkor halas recept: pontyfalatka

2019. április 5. 09:53

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Értékes zöldségnövényeink I. rész

2018. június 29. 07:17

Hüvelyesek, levélzöldségek, káposztafélék. Nap mint nap használjuk, fogyasztjuk őket, mivel számtalan ételünknek elengedhetetlen alkotórészei, és kiskorunktól kezdve az „egyed, gyermekem, mert egészséges” kategóriába kerültek az érték- és étrendünkben.

Hogyan segíti egy fakupac a kert természetes élővilágát?

2023. november 22. 05:40

Egy gallyakból, ágakból és kisebb farönkökből álló halom a kert egyik szegletében többezer különféle állatfajnak ad otthont, amelyek meghálálják, hogy otthont nyújtunk számukra a ház körül. Hogyan segítenek nekünk ezek az állatok, és hogyan építsünk nekik hosszantartó otthont?

Őszi terméshatározó IV. rész – nadragulya, közönséges fagyal, fekete bodza, berkenye

2019. október 11. 04:39

Nem is gondolnánk, mennyire vonzza a szemünket kinn a természetben a fekete szín. Ősszel számtalanszor találkozhatunk a kirándulásaink alkalmával ébenfekete termést nevelő növényekkel. Mit kell tudnunk a nadragulya, a közönséges fagyal és a fekete bodza terméséről?