Agrárközösség
Agrárközösség

Feles bérlet elszámolása a mezőgazdaságban

Feles bérlet elszámolása a mezőgazdaságban

Agrofórum Online

A feles bérlet, illetve a részesművelés az elmúlt időszakban felkapott szerződési formaként jelenik meg a mezőgazdaságban, melyeket a termőföldek bérbeadásával kapcsolatos szabályok hívtak életre.

Feles bérlet

A feles bérlet kezelése először egy bonyolult dolognak számít. Lényegében termőföld bérbeadásáról van szó, azzal a különbséggel, hogy a megállapított bérleti díjat (vagy annak egy részét) terményben rendezik a felek. A bérbeadó a terményt általában értékesíti, idetartozik az értékesítésnek az a formája is, amikor a termény vevője egyben a termőföld bérlője lesz..

Fontos, hogy a terményben kapott bérleti díjra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a pénzben kapott bérleti díjra, azaz, ha a haszonbérleti szerződés legalább 5 éves időtartamra szól, akkor termény formájában adott bérleti díj adómentes bevételnek minősül.

Mi a helyzet a bérlőnél?

– A bérleti díj fejében átadott terményt ki kell számláznia a bérbeadó felé. Ha a megállapodásuk tartalmazza azt, hogy mekkora forint összegű bérleti díjat köteles terményben átadni a bérlő, akkor a termény átadásának időpontjában ez az összeg kerül elszámolásra bérleti díjként bérlőnél.

– Ha a bérlő nem alanya az áfá-nak, akkor a termény eladásáról kiállított számla (vagy egyéb számviteli bizonylat: pl. adásvételi szerződés) összege éppen azzal az összeggel egyezik meg, ami a szerződésben is meghatározásra került. Ekkor a bevétel és a vele szemben elszámolt költség összege megegyezik.

– Ha alanya a bérlő az áfá-nak, akkor a kiállított számla bruttó értéke éppen az összegben meghatározott bérleti díjjal egyező, de csak a nettó érték jelenik meg bevételként, szemben a 100%-os bérleti díjjal, mint költséggel. Ekkor a bérlő a NAV felé fizeti meg az áfá-t.

– Ha például a termőföld bérbe vevője őstermelő, akkor a bérleti díj fejében átadott termény őstermelői tevékenység bevételének minősül. Így  az átadott terményt az őstermelőnek ugyanúgy ki kell számláznia a bérbeadó felé, mintha „normál” felvásárló felé értékesítené a terményt.

Mi a helyzet a bérbeadónál?

– A bérleti díjról a bérbeadó félnek bizonylatot kell kiállítani, ami lehet számla, de számviteli bizonylattal is kísérhető a bérleti díj. Önmagában a bérleti szerződés nem tekinthető a bérleti díj bizonylatának.

– A bérleti díj adómentes bevételnek számít, ha a bérleti szerződést legalább 5 évre megkötötték. Forintban számolva az az érték, ami a szerződésben is bérleti díjösszegként meghatározásra került.

– Ha a kapott terményt a bérbeadó eladja, akkor az ingóság értékesítésének számít (mivel nem a saját maga által megtermelt terményről van szó), amivel szemben költségként elszámolható a szerzéskori, bizonylatolt bérleti díj összege.

– Az ingó vagyon értékesítését csak akkor kell, hogy számla kísérje, ha áfa tekintetében adóalanyként értékesíti a bérbeadó a terményt. Ha általános forgalmi adónak nem alanya, az értékesítő személy, akkor egyéb számviteli bizonylattal (például adásvételi szerződéssel) történhet a termény értékesítése.

A feles bérlet elszámolásánál fontos tisztázni a bérlő és a bérbeadó jogállását és a másik fontos szabály, hogy célszerű ezekben a szerződésekben a bérleti díj forintban való szerepeltetése is, mely lényegesen megkönnyíti az egymás közötti elszámolást is. Gyakori hiba, hogy az áfa-kérdés nem kerül tisztázásra ezekben a szerződésekben, pedig az utólagos viták elkerülése érdekében erre is érdemes figyelniük a gazdáknak.

Törökné Rácz Erzsébet
Mezőgazdasági adószakértő, adótanácsadó
Agrárközösség Kft.

A mezőgazdasági idénymunka (EFO) igénybevételének és elszámolásának szabályai

2019. szeptember 4. 10:55

Az ősz a mezőgazdasági idénymunka fő szezonja. Mik a fontos pontok, amelyekkel érdemes tisztában lenni? Tudta például, hogy az idénymunkával szabadság is keletkezik, amit meg kell váltani?

Csak a támogatás miatt vetünk zöldtrágya növényeket vagy kihasználjuk a pozitív hatásaikat is?

2019. július 5. 06:47

Az ökológiai másodvetés nem csak a zöldítés teljesítése szempontjából „kötelezően” teljesítendő feladat, hanem körültekintően alkalmazva kifejezetten hatékony talajjavítási módszer.

Lehet elbirtoklással földet „szerezni”?

2019. június 26. 14:36

Milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy valaki elbirtoklás jogcímén szerezzen tulajdonjogot szemben a többi tulajdonszerzési jogcímmel (pl.: adásvétel, ajándékozás)?

Kovászosuborka-krémleves ropogós szalonnával

2019. augusztus 3. 04:36

Ha a nagy hőségben egy hűsítő levesre vágyunk, ezzel nem lőhetünk mellé.

A gazdálkodásra úgy tekintünk, mint egy családi tradícióra és ezt át szeretnénk adni majd mi is a gyerekeinknek

2018. szeptember 13. 08:00

Miután egy kellemes vasárnap délutánt töltöttem Polyák Dóriék gazdaságában, azon gondolkoztam, hogy édesapja méltán lehet büszke a lányára. Mikor úgy hozta az élet egy váratlan szituációból adódóan, odatette magát Dóri, felvállalt egy számára még teljes új, ismeretlen területet, ugyanis a gazdaság agronómusi feladatait kellett ellátnia.

Második esély – ötletek a kert és udvar megújításához és szépítéséhez újrahasznosítással I. rész

2018. június 7. 07:48

Hogyan lehet az elhasznált, öreg tárgyainkból kertszépítő kellék? Hogyan tudjuk kicsinosítani az udvar megváltozott, megbomlott szépségű szögleteit?

Ház, táj Képgaléria

Összefoglaló a növényvédő szerek háztáji alkalmazásáról

2019. szeptember 2. 11:49

A növényvédő szerek otthoni alkalmazásánál számos előírást és íratlan szabályt be kell tartani annak érdekében, hogy növényünk, környezetünk, családunk és a magunk egészségét ne veszélyeztessük. Ez az összefoglaló útmutatásul szolgál a szakszerű, biztonságos és eredményes háztáji növényvédőszer-használatról.