Agrárközösség
Agrárközösség

Ilyen, amikor az Európai Számvevőszék tart direkt ellenőrzést a magyar termelőnél

Ilyen, amikor az Európai Számvevőszék tart direkt ellenőrzést a magyar termelőnél

Agrofórum Online

Mucsi Nikolett az Agrárközösség vezető szaktanácsadója mesél az ellenőrzésről, amelyet az egyik AKG-feltételrendszer szerint gazdálkodó szaktanácsoltjánál folytattak le a Számvevőszék ellenőrei.

Milyen ellenőrzés érte a gazdálkodót?

A Számvevőszék részéről történt keresztellenőrzés az AKG kötelezettséggel érintett területein.

Mi volt az ellenőrzés célja?

Folyamatellenőrzés volt. A kifizetési és bírálati rendszert ellenőrizték, amelynek része a kifizetőügynökség és a folyamat végén a termelő is. Ennek megfelelően az ellenőrzésen a gazdálkodón, az EU számvevőszéki ellenőrökön és jómagamon kívül számos magyar kolléga is jelen volt.  A Magyar Államkincstár Vidékfejlesztésért Felelős Helyettes Államtitkárságáról, Kecskemétről és Budapestről is, a helyszíni ellenőrzésért felelős osztály, illetve a jogcím felelősök képviseletében, és a NÉBIH-től is jött talajtani szakember.

Rendszeres az ilyen ellenőrzés?

Nem, éppen ezért izgalommal vártam én is az ellenőrzés napját. Érdekes tapasztalat volt maga az ellenőrzés, és nagyon pozitív, hogy minden szükséges tájékoztatást megkaptunk előzetesen a magyar hatóság részéről, teljesen felkészülten várhattuk a küldöttséget.

Több termelőnél is tartottak most ellenőrzést az EU-s kollégák, így ők már néhány nappal korábban Magyarországra érkeztek, és Budapesten a magyar szakemberekkel megbeszélték az ellenőrzési tervet. Ennek eredményeként gazdálkodó partnerünket is pontosan tudták tájékoztatni a hatóság részéről, hogy mi vár rá, mivel készüljön.

Hogyan éli meg a gazdálkodó az eu-s ellenőrzést?

Az ellenőrzés előtt mennyi idővel értesítették?

Két héttel előtte telefonáltak Kecskemétről hogy EU-s ellenőrzés vár rám. Az első gondolatom az volt, hogy ez borzasztóan hiányzott a tavaszi munkák közepette, de tudtam, hogy rendben vannak a dolgaink, nem lesz mit kifogásoljanak.

Mivel kellett készülni? Elegendő volt-e az idő a felkészülésre?

Részletesen elmondtak mindent, hogy az összes papír kelleni fog, ami egy AKG-s ellenőrzéshez kellhet: gazdálkodási napló, tápanyaggazdálkodási terv, földhasználati igazolások, szaktanácsadói szerződés. Mivel vállaltuk növényvédelmi szakirányító bevonását a gazdálkodásba, így a vele kötött szerződést, és persze a személyes papírokat is kérték előkészíteni.

Pontosan elmondták előre azt is, hogy mi lesz az ellenőrzés menete, kik fognak érkezni, mire számítsunk. Rögtön hívtam a szaktanácsadómat, alaposan átnéztünk együtt mindent, hogy hiánytalanul megvannak-e a papírok és elég is volt a felkészülésre kapott két hét.

Hogyan zajlott maga az ellenőrzés?

Délelőtt 10-kor kezdődött, összesen 17-en jöttek hozzánk. Ebből két fő az EU-s ellenőr, egy lengyel és egy szlovák kolléga, és érkezett velük egy szinkrontolmács is. A többiek a magyar szakemberek voltak a Kincstár és a NÉBIH részéről. Az EU-s ellenőröknek megvolt kinyomtatva az összes  AKG-s blokkunk, az AKG-határozatunk. Alaposak voltak, tényleg mindent átvizsgáltak az ellenőrzés során. Megnézték a papírjainkat, ezeket rendben találták, majd együtt kimentünk a határba, ahol kiválasztottak egy parcellát.

A kiválasztott táblánál a magyar ellenőröknek kellett bemutatniuk, hogy ők hogyan ellenőriznek egy AKG-s területet. Arra is rákérdeztek tőlem, hogy határidőre és hiánytalanul megérkeztek-e a támogatások, és ezt számlakivonattal igazolnom is kellett. Délután 3 óra volt mire mindennel végeztünk, így a magyar vendégszeretet íratlan szabályai szerint nem engedtük étlen távozni a társaságot, dicsérték is az ízletes magyar fogásokat.

Voltak-e izgalmas pillanatok, milyen volt az ellenőrök hozzáállása?

Nagy izgalom, nagy drukk volt bennünk, de megnyugtatott a tudat, hogy ott van velünk a szaktanácsadónk, az ő jelenléte nagy segítség volt. Voltak érdekes kérdések, részletekbe menően kérték a gazdálkodási napló trágyázással kapcsolatos nyilvántartását, és a hozzá kapcsolódó összefüggéseket (tápanyag gazdálkodási terv, kijuttatási technológia, bedolgozás, stb.).

Teljesen emberbaráti módon álltak hozzánk, nem a hibát keresték, ez egyértelmű volt. Minden kérdésre megfeleltünk, összességében rendben ment minden. Nagy kő gördült le a szívünkről, amikor befejeződött, és visszatérhettünk a napi teendőinkhöz.

Mit tanácsolna gazdáknak, akikhez hasonló ellenőrzésre jelentkeznek be?

Minden legyen pontosan kitöltve. Minden papír álljon rendelkezésre, mert itt szoktak megakadni az ellenőrzések, amikor egy vagy több papír hiányzik. Ha minden vállalásra minden papír megvan, akkor nincs félnivaló még egy EU-s ellenőrzéstől sem.

Vargha Zsófia
Marketing vezető
Agrárközösség Kft.

A mezőgazdasági idénymunka (EFO) igénybevételének és elszámolásának szabályai

2019. szeptember 4. 10:55

Az ősz a mezőgazdasági idénymunka fő szezonja. Mik a fontos pontok, amelyekkel érdemes tisztában lenni? Tudta például, hogy az idénymunkával szabadság is keletkezik, amit meg kell váltani?

Csak a támogatás miatt vetünk zöldtrágya növényeket vagy kihasználjuk a pozitív hatásaikat is?

2019. július 5. 06:47

Az ökológiai másodvetés nem csak a zöldítés teljesítése szempontjából „kötelezően” teljesítendő feladat, hanem körültekintően alkalmazva kifejezetten hatékony talajjavítási módszer.

Lehet elbirtoklással földet „szerezni”?

2019. június 26. 14:36

Milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy valaki elbirtoklás jogcímén szerezzen tulajdonjogot szemben a többi tulajdonszerzési jogcímmel (pl.: adásvétel, ajándékozás)?

Módosultak az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” című felhívások!

2019. március 10. 09:11

A módosítások által átvezetésre került a támogatói intézményrendszer módosulása (Miniszterelnökség-Agrárminisztérium, Vidékfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság). Az egyéb technikai módosításokat nem ismertetjük, azok a támogatásra vonatkozó kötelezettségeket nem érintik.

Tájékoztató jelent meg az AKG-ban nem használható növényvédő szerekről

2019. február 4. 13:46

A Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága közzétette a nem alkalmazható növényvédő szerek listáját.

Az AKG-s növényvédőszer-hatóanyagok korlátozása

2018. február 8. 09:48

A VP AKG-s pályázati felhívásban rögzítettek szerint az irányító hatóság közzétette az intézkedésben résztvevő területeken 2018-ban nem, vagy esetenként megkötésekkel alkalmazható növényvédőszer-hatóanyagok, valamint az azokat tartalmazó növényvédő szerek körét.

AKG: Módosult a 2018-ban korlátozott növényvédőszer-hatóanyagok listája

2018. április 8. 20:49

Módosult az akg-kifizetés során 2018-ban korlátozott növényvédőszer-hatóanyagok listája.