Agrárközösség
Agrárközösség

Jó hírekkel köszönt be az ősz! Milyen pályázatok nyílnak meg?

Jó hírekkel köszönt be az ősz! Milyen pályázatok nyílnak meg?

Két népszerű felhívásról érkezett hír, plusz a ráadás.

2015 után idén újra pályázható lesz ÖKO program, ahol 5 évre normatív jellegű támogatást nyerhetnek el azok a gazdák, akik vállalják az ökológiai gazdálkodás folytatását legyen szó szántó, gyep vagy gyümölcsösről. Itt nem szükséges az összes használatban lévő föld bevonása. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a gazdálkodó csak gyep vagy olyan szántó területeket vonnak be, melyek termelésre éppen csak alkalmasak. Jobb minőségű termőterületeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, ugyan is egy jó növényorvossal fenntartható a termésátlag úgy, hogy az ÖKO kompenzációs támogatást is megkapja a gazdálkodó.

A jelenleg futó Vidékfejlesztési Program másik visszatérője az ÉLIP pályázat, melynek keretein belül gazdálkodók, már működő feldolgozók vagy akár az ágazatba újonnan belépő vállalkozások is pályázhatnak. A 2016-os év felhívásához képest bővítették a pályázók körét, így a borászok sem maradnak támogatás nélkül, mivel az 50 milliárd forintos keret 20%-án ők osztozkodhatnak. Legyen szó kistermelői feldolgozásról vagy nagyüzemi termékelőállításról, egy biztos; eredményként magasabb hozzáadott értekkel tudja eladni termékeit, ami magasabb profitot is jelent. Akár 50% támogatás intenzitással fejlesztheti meglévő üzemét gépekkel, eszközökkel, jelenlegi kapacitásának bővítéséhez új épületet építhet vagy meglévőt is bővíthet. A felhívás fénypontja, hogy ez az ágazatba újonnan megjelenő szereplőkre is vonatkozik, legyen Ön termelő vagy akár egészen más területen legalább 1 éve vállalkozó.

+ráadás:

A vadásztársaságokról sem feledkezett meg az Országos Magyar Vadászkamara. Október 1-től újra elérhető a korábbi évekről már ismert támogatás. Idén 7 célterületre igényelhetnek forrást a ”puskások”, úgy mint;

  • Fás szárú fajokból álló szegélyek kialakítása, rágóerdő telepítés, csenderesek, vadbúvók kialakítása;
  • Apróvad táplálkozó- és búvóhelyek kialakítása szántóföldi kultúrák vetésével;
  • Termesztett növényféleségek diverzifikálása évelő zöldtakarmány keverékek telepítésével;
  • Vadászterület vízellátását javító beavatkozás;
  • Ragadozógyérítés, csapdapark fejlesztés;
  • Fácán állománygazdálkodás fejlesztése;
  • Apróvad- és őzetetők vásárlása és elkészítése;

„Fejleszteni akkor kell, amikor van rá támogatási lehetőség, mert lehet hogy amikor fejleszteni szeretne, akkor a megfelelő forrás nem fog a rendelkezésére állni!”

Feles bérlet elszámolása a mezőgazdaságban

A feles bérlet, illetve a részesművelés az elmúlt időszakban felkapott szerződési formaként jelenik meg a mezőgazdaságban, melyeket a termőföldek bérbeadásával kapcsolatos szabályok hívtak életre.

Dióhéjban a Vidékfejlesztési Program pályázatainak finanszírozásáról

Finanszírozási szempontból elmondható, hogy a mezőgazdaság az egyik legjobban teljesítő ágazat, emellett jelentős növekedési potenciállal is rendelkezik.

Mit vonhat le a munkáltató a munkabérből?

A Munka Törvénykönyve szabályozza azokat az eseteket, amikor a munkáltató a munkabérből levonást teljesíthet.

A növényvédelemben tényleg a vegyszer a legfontosabb?

A növényvédelem nem a permetezéseknél kezdődik. Ez egy sokkal bonyolultabb folyamat.

Információk a Natura 2000 támogatások adózásáról az őstermelők esetében

A Natura 2000 kompenzációs támogatás célja a Natura 2000 gyep- és erdőterületek megőrzése és fenntartása érdekében felmerülő gazdálkodói költségek és bevételkiesések ellentételezése.

2018. március 14. 08:11

Maradhat a SAPS rendszer 2020 után

Jók a kilátások arra, hogy 2020 után is pénzügyileg erős marad a Közös Agrárpolitika (KAP).

2018. március 20. 10:40

Több támogatás jut állatbetegségek felszámolására

A 2018. évben rendelkezésre álló keretet, melyet állategészségügyi szolgáltatásra lehet felhasználni, másfél milliárd forinttal megemelték, 12 milliárdra – olvasható a Magyar Állattenyésztők Szövetsége honlapján.

2018. október 19. 11:06

Fórum a VP-s kifizetésekről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Államkincstárral közösen hét helyszínes rendezvénysorozatot szervez a „Vidékfejlesztési pályázatok kifizetési igényléseivel kapcsolatos általános tájékoztató” címmel.

2018. augusztus 28. 07:56