Agrárközösség
Agrárközösség

Lehet elbirtoklással földet „szerezni”?

Lehet elbirtoklással földet „szerezni”?

Milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy valaki elbirtoklás jogcímén szerezzen tulajdonjogot szemben a többi tulajdonszerzési jogcímmel (pl.: adásvétel, ajándékozás)? A kérdéskör rendkívül szerteágazó, és terjedelmes joggyakorlat is rendelkezésre áll már a jogkereső polgárok számára. Cikkemben a teljesség igénye nélkül néhány olyan kérdést válaszolok meg közérthető formában, amely gyakran felmerül azokban, akik esélyt látnak ezen a jogcímen tulajdont szerezni.

Melyek az elbirtoklás feltételei?

Az első feltétel, hogy az elbirtoklónak sajátjaként, megszakítás nélkül kell birtokában tartania az adott dolgot. Emellett szükséges, hogy elteljen a törvényben meghatározott elbirtoklási idő, ami jelenleg ingatlannál 15 év, ingó dolog esetében pedig 10 év. Fontos kiemelni, hogy az az idő is beleszámít ebbe, amikor az elbirtokló jogán más birtokol, például amíg az elbirtokló az ingatlant valaki másnak bérbe adja. Emellett a jogelőd elbirtoklási ideje is hozzászámítható az elbirtoklási időhöz, feltéve, hogy a jogelőd idejében a 15 vagy 10 év még nem telt el.

Miként értelmezendő a „sajátjaként” birtoklás?

Úgy kell viselkednie, mint egy tulajdonosnak. Ilyen, ha például bevezetteti az ingatlanba a gázt, fizeti az építményadót és a közüzemi díjakat. A másik fontos tényező a tudati oldal, amely bár triviálisnak tűnhet, azonban jogi szempontból (és a bíróság előtti bizonyítási eljárásban igen fontos hangsúlyt kap): valaki abban a tudatban birtokol valamit, hogy az az övé és más személy (aki esetleg igényt formálhat a tulajdonjogra) nem léphet fel, illetve nem is lép fel az elbirtoklóval szemben tulajdonosként.

Bűncselekménnyel, erőszakos, alattomos úton nem lehet elbirtokolni. Így az önkényes lakásfoglalók sem mondhatják azt, hogy elbirtoklás útján megszerezték a dolog tulajdonjogát, még ha 15 évig az adott ingatlanban is marad, mivel bűncselekmény útján került birtokba és ez kizárja a tulajdonszerzését. Fontos kiemelni továbbá, hogy mezőgazdasági földterület elbirtoklására vonatkozó peres eljárásban a szerzőképességet is igazolni kell.

Ha valaki 15 éven át bérel egy ingatlant, akkor a 16. évben mondhatja, hogy az már az ő tulajdona?

Nem, mert a tulajdonos által engedett birtoklás – mint amilyen a bérlet is – sosem lesz alapja az elbirtoklásnak, hiszen a bérlő is tudja, nem a sajátja az ingatlan. Ugyanez vonatkozik például a haszonbérletre és a szívességi (föld)használatra is.

Mit tehet egy tulajdonos annak érdekében, hogy megakadályozza az elbirtoklást?

Például ha az elbirtoklási idő alatt bírósághoz fordul és kéri a dolog kiadását, vagy gyakorolja tulajdonosi jogait, például birtokolja, használja, hasznosítja a dolgát. Esetleg másnak átengedi a használatát, vagy biztosítékul adja azt. Ilyen esetekben az elbirtoklás nem lesz „szakadatlan”, azt az ilyen jellegű tulajdonosi cselekmények megszakítják. Ez azt jelenti, hogy az addigi elbirtoklási időt nem lehet figyelembe venni, az ebben az esetben újra elkezdődik.

Ha az ingatlan közös tulajdonban van, az egyik tulajdonostárs elbirtokolhatja a másik tulajdonrészét?

A tulajdonostárs tulajdoni illetőségét el lehet birtokolni. Ezen belül az is lehet, hogy valaki a tulajdonostársa illetőségének csak egy részét szerzi meg. Fontos azonban kiemelni, hogy egy lakás, aminek több tulajdonosa van, de azt aktuálisan csak egyikük használja, önmagában nem fog elbirtoklást eredményezni.

Csak a támogatás miatt vetünk zöldtrágya növényeket vagy kihasználjuk a pozitív hatásaikat is?

2019. július 5. 06:47

Az ökológiai másodvetés nem csak a zöldítés teljesítése szempontjából „kötelezően” teljesítendő feladat, hanem körültekintően alkalmazva kifejezetten hatékony talajjavítási módszer.

Mérföldkő az ökológiai pályázat kibővítése

2019. május 29. 08:58

Az ökológiai gazdálkodás ma világszerte a legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági ágazat, köszönhetően az újabb pályázati kiírásnak és a kedvező Agrárminisztériumi döntésnek is. Azonban még így is gyorsabb a fogyasztók bioélelmiszerek iránti igénye, mint az ökoterületek növekedési üteme. Tavaly írtak ki egy új ökológiai pályázatot, amelynek keretéből több hazai gazdálkodó plusz forrást nyert.

A vízhiányról számokban

2019. április 26. 11:03

Mindenki vonja le a következtetést az adatok alapján és határozza meg, mit tud tenni az aszálykárok elkerülése érdekében.

Mit termesszünk, ha a szokásos kultúrák már nem elég jövedelmezőek?

2019. április 10. 10:37

A megváltozott időjárási körülmények és az értékesítési nehézségek egyre több gondot okoznak a Gazdálkodóknak, sokszor egy-egy kultúra a jövedelmezőség alsó határát súrolja, vagy esetleg el sem éri.

„Szívvel, lélekkel dolgozni, és akkor elérem céljaimat!”- Erdei Roland a ChillER Manufaktúra alapítója

2018. november 27. 15:34

Mit is mondhatnék. Tudom, tudom, hogy már megint egy interjú, de lehet valami annál inspirálóbb, mikor egy fiatal tehetség enged be egy kicsit a kulisszák mögé? Mostanában szerintem vonzom azokat a termelőket, akik a Szent István Egyetemen végeztek Gödöllőn, nem is értem miért...

A bohókás dísztökök titkai

2018. október 15. 06:31

Ki ne vidulna fel idén ősszel is ebben a meglepetéseket tartogató és hatalmas melegekkel tomboló színpompás évszakban az ezerarcú dísztökökön? Nem hiányozhatnak egyik feldíszített, őszi színekben pompázó teraszról vagy balkonról sem, és egyre többet találkozunk velük boltokban, piacokon is.

Szent Iván hava

2018. június 8. 07:47

A kétezres évek közepén talán még kevésbé látszottak azok a klimatikus változások, mint napjainkban. Télből nyár, nyárból vagy korai ősz, vagy késői tél. Most június első felében már érik az őszi árpa, a borsó és méteres a kukorica, meg a napraforgó és a repce napjai is meg vannak számlálva.

Mindent a Lyme-kórról

2019. június 28. 04:36

A rovarok által terjesztett betegségek tekinthetők a mezőgazdaságban dolgozók biológiai kórokú foglalkozási betegségeinek is. Az ízeltlábúak által terjesztett betegségek közül az egyik legfontosabb a Lyme kór.