COVID-Agrár
COVID-Agrár

37 milliárd eurót fordítanak a járvány hatásainak enyhítésére

37 milliárd eurót fordítanak a járvány hatásainak enyhítésére

NAK

Az Európai Parlament és a Tanács két rendeletet hirdetett ki 2020. március 31-én. Ezek értelmében 37 milliárd euró összegű kohéziós forrást biztosít a tagállamok számára az egészségügyi rendszerek megerősítése, a kis- és középvállalkozások, valamint a csökkentett munkaidőben való foglalkoztatás és a közösségi alapú szolgáltatások támogatása érdekében.

Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2020/460 rendelete módosítja a strukturális és beruházási alapok szabályait, míg az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2020/461 rendelete kiterjeszti az EU Szolidaritási Alapjának hatályát.

A teljes keretből mintegy 8 milliárd euró a strukturális alapok keretében 2019-ben fel nem használt előfinanszírozásból származik, ami azt jelenti, hogy az országok az EU költségvetésbe történő visszatérítés helyett a fel nem használt pénzösszeget a világjárvány elleni küzdelemre fordíthatják. További 29 milliárd eurót a tervezettnél korábban folyósítanak azokból az előirányzatokból, amelyek az év későbbi időszakában lennének esedékesek.

A tagállamok emellett nagyobb rugalmassággal végezhetnek átcsoportosításokat a különböző kohéziós politikai programok között, hogy a forrásokat oda irányítsák át, ahol azokra a leginkább szükség van. Módosították az EU Szolidaritási Alapjának alkalmazási körét is, hogy az magában foglalja a népegészségügyi szükséghelyzeteket és a természeti katasztrófákat is.

Mindkét rendeletet 2020. március 31-én tették közzé az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és ezek 2020. április 1-jén hatályba is léptek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világjárvány hozzájárult a mezőgazdaság kifehérítéséhez

2022. május 10. 14:52

A COVID-19 miatt sokan végre „józanul” döntöttek és hivatalos formában kérik fizetségüket, a gazdasági adatok és a munkavállalói tapasztalatok legalább is ezt sugallják.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

Az Európai Parlament szigorúbban védené a méheket és más beporzókat

2019. december 19. 10:02

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unióban a gabonafajták 84 százalékának, a vadvirágfajok 78 százalékának létezése nagy részben az állati beporzástól függ.

Elfogadta az Európai Parlament a juh és kecske ágazatról szóló jelentést

2018. február 23. 08:33

A jelentés felszólítja a tagállamokat, hogy az agrár-környezetvédelmi kifizetéseket a juh és kecske által használt legelőterületekre is terjesszék ki, illetve a rendelkezésre bocsátott forrásokból a juh- és kecsketejet is támogassák.

Szigorít az EU: a vállalatoknak már nem elég „zöldnek látszani”

2023. március 17. 14:24

Láthatóan összhangban szigorodnak az EU elvárásai a fenntarthatóság (ESG) területét érintően, hiszen az Európai Unió kötvénykibocsátóira hamarosan már egy új sztenderd fog vonatkozni.

Az Európai Parlament zöld utat adott a hatalmas mezőgazdasági támogatásoknak

2021. november 25. 06:03

A reform megköveteli, hogy 2023–2024 között a gazdálkodóknak nyújtott kifizetések 20 százalékát „öko-rendszerekre” fordítsák.