COVID-Agrár
COVID-Agrár

A járvány idején kevésbé keresett a növényi alapú húshelyettesítő

A járvány idején kevésbé keresett a növényi alapú húshelyettesítő

Agrofórum Online

A Beyond Meat részvényeit a semleges kategóriából eladásra ajánlja a Goldman Sachs, miután a cég által kínált élelmiszer forgalma jelentősen csökkent a koronavírus-járvány miatt.

Továbbá a növényi alapú ételgyártó célárát is csökkentette a Goldman, a korábbi 129 dollárról, 39 dollárra – hívta fel a figyelmet az Equilor Befektetési Zrt. Az árfolyam 7 százalékos csökkenéssel reagált a hírre pénteken, a kurzus 66,1 dollárra zuhant. Egy pár napos idén márciusi időszakot leszámítva még nem járt ilyen alacsonyan a cég árfolyama. A Beyond Meat papírjaival tavaly május óta kereskednek a tőzsdén.

A cég elsődleges terméke hamburgerekbe való húspogácsát helyettesítő, növényi alapú pogácsa. Növényi alapú kolbászt, marhahús és csirkehús helyettesítőket is készítenek. A termékek elsősorban sárgaborsó alapú fehérjéből készülnek és tavaly még rendkívüli népszerűségnek örvendetek a vegán fogyasztók körében. A koronavírus miatti felvásárlási lázban már inkább a valódi hústermékeket keresik a vevők és a vegán ételek háttérbe szorultak. Ugyanez egyes adatok szerint igaz a gluténmentes ételekre is. Sokan nem egészségügyi okokból, hanem divatból vásároltak, azonban a járvány miatt ezek a szokások is megváltoztak. Részben ez okozta az elmúlt napokban a búza iránti érdeklődés fokozódását.

A Beyond Meatben egyébként Leonardo di Caprio, színész és Bill Gates, Microsoft-alapító is tulajdonos. Korábban az Egyesült Államok legnagyobb húsfeldolgozó cége is érdekelt volt a Beyond Meatben, de már kiszálltak és elkezdték saját húshelyettesítő termékük kidolgozását.

A társaság a 2018-as pénzügyi évében 87,9 millió dolláros árbevétel mellett egy részvényre jutó 4,75 dolláros veszteséget termelt. Ezt a tavalyi pénzügyi évben 29 dollárcentes veszteségre javították úgy, hogy 298 millió dollárt tett ki a bevétel. A 2020-as pénzügyi évre már 504 millió dollár bevételt és részvényenként 29 dollárcent nyereséget kalkuláltak, de a koronavírus miatt veszélybe kerülhetnek ezek a tervek. Korábban 2022-re tervezték az egymilliárd dolláros éves árbevétel elérést és akkorra már 1,23 dolláros egy részvényre jutó profittal számoltak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világjárvány hozzájárult a mezőgazdaság kifehérítéséhez

2022. május 10. 14:52

A COVID-19 miatt sokan végre „józanul” döntöttek és hivatalos formában kérik fizetségüket, a gazdasági adatok és a munkavállalói tapasztalatok legalább is ezt sugallják.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

Az intenzív állattenyésztés közegészségügyi veszélyeket hordozhat

2020. június 13. 06:40

Az intenzív állattenyésztés tökéletes környezetet biztosíthat a kórokozók globális terjedéséhez a kereskedelmi hálózatokon keresztül.

A mezőgazdaságban is hatalmas károkat okoz a koronavírus-járvány

2020. március 15. 08:33

A gabonatőzsdén a kukorica, a szójabab és a búza is mélyrepülésben van, a negatív folyamatokat a pandémiától való félelem táplálja.

Nagyon súlyos helyzetben van a hazai halágazat

2020. május 6. 04:36

A koronavírussal kapcsolatos járványügyi helyzet sajnos az akvakultúra ágazatot is súlyosan érinti. Fontos hangsúlyozni, hogy ez egyaránt vonatkozik az intenzív és a tógazdasági haltermelésre.

Madárinfluenza: kisebb egy újabb járvány esélye

2018. február 20. 16:24

A madárinfluenza miatt a magyarországi baromfiállomány élősúlyban 5,2 százalékkal, egyedszámban pedig 4,3 százalékkal csökkent tavaly az azt megelőző évhez képest.