COVID-Agrár
COVID-Agrár

Egy ősi belga vízimalom jól járt a koronavírus miatt

Egy ősi belga vízimalom jól járt a koronavírus miatt

Agrofórum Online

Ahogy sok európai az új típusú koronavírus terjedése miatti korlátozások alatt egyre többet sütött otthon, megnövekedett az igény a prémium minőségű lisztek iránt is.

Voltak olyanok, akik gyakorlatilag a sütésbe menekültek az otthonukban töltött idő alatt, egyfajta stresszoldásként. Az egyik legrégebb épült, még lisztet előállító belga vízimalom termékei iránt is megnövekedett a kereslet.

A francia születésű belga molnár Adrienne Delacroix, akinek a Luxemburg melletti belga Ardennes régióban, azaz az Ardennek hegységben található malmában már hat évszázaddal ezelőtt is készítettek lisztet, azt mondta, hogy a kis üzletek hálózatára és az online értékesítésre támaszkodva élénkült meg a kereslet a termékeik iránt. Alapvetően az otthon maradt és a sütését lelkesedő fogyasztók felfedezik fel újra és őket szolgálja ki.

fotó: instagram.com

„Látványos, egyenesen robbanásszerű növekedést tapasztaltunk a liszt iránti keresletben” – nyilatkozta Adrienne Delacroix a Thomson Reuters hírügynökségnek. A malom két nagy vízkerekét egy mellékfolyója hajtja meg.

A barátokkal és a családdal együtt sütve, alkotásaikat a közösségi médián keresztül megosztva, a koronavírus-járvány idején a belgák kenyértésztát kevertek, dagasztottak és ezzel is harcoltak a bezártság miatti unalom ellen.

Delacroix, akinek a családja 1991-ben vásárolta meg a malmot, úgy véli, hogy ez akár hosszú távon szokássá is válhat, még akkor is, ha Belgium május negyedike óta szépen fokozatosan enyhíti a korlátozásokat. Delacroix, aki a malom korszerűsítésében segített, 2009-ben feladta közalkalmazotti tisztségét azért, hogy kövesse szenvedélyét, amely a minőségi pékáruk előállítása.

„Azt hiszem, elég hosszú volt a lezárás ahhoz, hogy szokássá váljon az otthoni sütés. Úgy gondolom, hogy a válság a helyi termékek fontosságára is rávilágított” – tette hozzá.

Az 1900-as összeírás során a régióban még 430 malom működött, ezek egyike, a Hollange malom. Március óta megnövekedett az igény a termékeik iránt, folyamatosan kapták a megbízásokat. A belga piacon kevés teljes kiörlésű búzát állítanak elő, ezt eddig Németországból szerezték be, de ott meg pont a koronavírus miatt látványosan megemelkedett ezek ára.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világjárvány hozzájárult a mezőgazdaság kifehérítéséhez

2022. május 10. 14:52

A COVID-19 miatt sokan végre „józanul” döntöttek és hivatalos formában kérik fizetségüket, a gazdasági adatok és a munkavállalói tapasztalatok legalább is ezt sugallják.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

Felavatták az új tésztagyárat Gyermelyen

2018. szeptember 28. 06:09

A gyár kapacitása meghaladja a magyarországi tésztafogyasztás méretét, egy európai szinten is jelentős, a leghatékonyabbak közé tartozó tésztagyár kezdte meg most a működését.

Tovább drágul a liszt

2019. február 11. 13:33

A liszt átadási árát körülbelül 6 százalékkal, kilónként öt forinttal emelik, amit néhány malom már ebben a hónapban meglép.

Tovább drágulhat a liszt

2018. február 6. 09:36

A tavaly januári 43 ezer forint helyett ebben az évben már minimum 48 ezer forint a búza tonnánkénti ára, de van olyan termelő is, aki 52 ezer forintot is elkér érte.

Január végétől drágul a liszt és a kenyér

2020. január 14. 11:03

A malmok már tavaly novemberben értesítették vevőiket, hogy január végén körülbelül 3-5 forinttal emelik a liszt kilogrammonkénti árát.