COVID-Agrár
COVID-Agrár

Ha elkapják a vírust, a juhokat akkor is etetni kell

Ha elkapják a vírust, a juhokat akkor is etetni kell

Agrofórum Online

A juhok legelőjén már épül a villanypásztor, hogy emberi erőforrás nélkül se legyen baja az állománynak, miközben a piaci helyzet minden eddiginél bizonytalanabb az olaszországi állapotok miatt. Megyesi Elemér és családja a koronavírus-járvány miatt a legrosszabbra is felkészül a Hajdú-Bihar megyei, tiszagyulaházai tanyán.

„Tápokból, nyalósóból többet rendelünk, az állatorvosnak felhívjuk a figyelmét arra, hogy a leggyakrabban használt gyógyszerekből legyen nála tartalék. Mindezek mellett a kihajtás előtt nagy erőkkel építjük a villanypásztort az egész legelőfelületünkön, hogy minél kevesebb emberrek megoldjuk az állatok gondozását és legeltetését” – fogalmazott az Agrofórum legfrissebb videójában Megyesi Elemér családi gazdálkodó.

Karantén? A tanyára kérem!

Az állattartó a koronavírus-járvány több forgatókönyvét is számba vette, éppen ezért a negatív hatások sem érik váratlanul – igaz, nehézség a felkészülés mellett is lehet bőven. Az egyik ilyen a karantén kérdése. Ha a jövőben Tiszagyulaházán és környékén ilyen intézkedést vezetnének be, Megyesi Elemér a tanyára költözne, ezt hivatalosan is kérvényezné, hogy a juhokat és a marhákat is gondozni és ápolni tudja.

Nagy erőkkel telepítik a villanypásztort a koronavírus miatt – Fotó: Megyesi Ákos

„A mi munkánk nem olyan, mint ha például egy lakatosműhelyben dolgoznánk. Ha történik valamilyen probléma, ott leállíthajuk a gépeket, lekapcsolhatjuk a villanyt, bezárhatjuk az ajtót. Ha pedig bizonyos idő után visszamegyünk, minden úgy lesz odabent, ahogy hagytuk. Nálunk viszont ezek a jószágok a nap 24 órájában felügyeletet kívánnak, és ezeket az állatokat el kell látni” – hangsúlyozta digitális beszélgetésünk során Megyesi Elemér.

A legnagyobb piac küzd a legnagyobb fertőzéssel

A magyarországi juhtartók számára az értékesítés szempontjából ez a néhány hét lett volna az év legfontosabb időszaka, és ahogy mindig, idén is az olasz piacot célozták meg a húsvéti bárányokkal. Bár a magyar vágóállatokra van még némi igény Olaszországban, a koronavírus miatt ez messze elmarad a szokásostól. Az ünnepek után ráadásul várhatóan ez is tovább zuhan majd, a piac minden bizonnyal bedugul és vélhetően szinte teljesen leáll.

„Önmagában már a kiszállítás is nagyon nagy gondot jelent, nehéz a magyar bárányokat szállító kamionok kijuttatása az olasz vágóhidakra. Azt látjuk, hogy a kereskedők egy része komolyan bírkózik azzal, hogy ne csak az olasz piacra tudjunk szállítani, néhányan az arab országokat is megcélozták, de én úgy látom, hogy a bárány jelentős része bent marad majd Magyarországon. Már most is van olyan cég, amelyik csak a kosbárányt veszi meg, mert azt az arab piacra könnyebben el tudja juttatni” – számolt be a piaci nehézségekről a szakember.

Megyesi Elemérék tehát most a kosbárányokat próbálják mindél nagyobb számban értékesíteni, a jerkék továbbtartásra alkalmas részét pedig kiválogatják, és megtartják, hogy toklyó, valamint anyajuh legyen belőlük.

A hajdú-bihar megyei gazdálkodó szerint a koronavírus-járvány idején nem érdemes a jobb árakra várni, különös tekintettel az olaszországi állapotokra, amit el lehet adni, azt értékesíteni kell. Mindeközben pedig a munkák során nagyon fontos, hogy mindenki figyeljen oda a higiéniás szabályok betartására, mert a fertőzés megelőzése jelenti a legjobb megoldást a termelő gazdaságok zavartalan működésére.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világjárvány hozzájárult a mezőgazdaság kifehérítéséhez

2022. május 10. 14:52

A COVID-19 miatt sokan végre „józanul” döntöttek és hivatalos formában kérik fizetségüket, a gazdasági adatok és a munkavállalói tapasztalatok legalább is ezt sugallják.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

Fontos információk a tejelő szarvasmarha, húsmarha- és juhtartók számára

2023. június 3. 10:34

Frissült az egységes kérelem benyújtására rendelkezésre álló elektronikus felületen az állatok megszemélyesítését segítő adatbázis.

Kevesebb élő szarvasmarhát és juhot exportál az EU idén

2020. május 2. 10:47

A teljes élőállatexport-egyenlegben a szarvasmarha- és juh-export csökkenése mellet az élősertés- és baromfiexport-mennyiségek is mérséklődni fognak.

Kampánnyal ösztönöznék a juh- és kecskehús fogyasztásának növelését

2019. december 12. 09:33

Juh- és kecskehús, valamint tejtermékek fogyasztását ösztönző kampányt indít a kormány, amelynek célja, hogy az erősen exportorientált ágazat termékei utat találjanak a magyar fogyasztókhoz is.

Sok lehetőség rejlik a juhtenyésztésben

2018. szeptember 11. 12:37

Exportunk döntő részét az élő pecsenyebárány teszi ki (kb. 600 ezer egyed évente), kisebb hányada a hűtött, fagyasztott vagy feldolgozott termékek kiviteléből áll.