COVID-Agrár
COVID-Agrár

Rengetegen jelentkeztek idénymunkásnak Franciaországban

Rengetegen jelentkeztek idénymunkásnak Franciaországban

MTI

Sikeresnek bizonyult a francia mezőgazdasági miniszter felhívása, amely a koronavírus-járvány miatt kényszerszabadságon lévő és tétlenné vált embereket arra kérte, hogy "menjenek ki a földekre dolgozni", ezzel segítve az idénymunkások nélkül maradt mezőgazdaságot. A kampánynak köszönhetően néhány nap alatt 207 ezer önkéntes jelentkezett - értesült a Le Journal du Dimanche (JDD) című vasárnap megjelenő hetilap.

Didier Guillaume mezőgazdasági miniszter március 24-én arra kérte a tétlenségre kényszerült emberektől, hogy „csatlakozzanak a francia mezőgazdaság nagy hadseregéhez”, amely munkaerőhiánytól szenved.

„Kétszázezer közvetlen munkahely áll jelenleg rendelkezésre a külföldi munkaerőtől megfosztott mezőgazdaságban, amelyet általában a földeken alkalmaznak” – mondta a tárcavezető a BFM hírtelevízióban. A mezőgazdasági miniszter a több millió munkanélkülihez, illetve ahhoz a több százezer franciához szólt, akik a járvány terjedése miatt bevezetett korlátozások következtében kényszerszabadságon vannak, s a kijárási tilalmak miatt nem hagyhatják el az otthonaikat. Példaként említette a vendéglátásban, a turizmusban és a szolgáltatásban dolgozókat.

A tárcavezető felhívása a francia hírtelevíziókban hatalmas zavart keltett, egy nappal azután, hogy a kormány a kijárási tilalmak szigorításáról döntött, és a hivatalos kormánykommunikáció hetek óta arra kér mindenkit, hogy maradjon az otthonában. A kérést azonban az agrárszervezetek is népszerűsítették, így az első nap mintegy 13 ezren, két nappal később már 40 ezren, vasárnapig pedig 207 ezren iratkoztak fel arra a platformra, amelyen az agrárium munkáltatói és a munkavállalói találhatnak egymásra.

A francia közrádió ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdák közül csak 3 ezren jelentkeztek, miután sokan nem szívesen alkalmaznak tapasztalatlan munkaerőt.

„Rengetegen telefonáltak olyanok, akiknek semmi köze az agráriumhoz. Például egy nagyon kedves, jó szándékú nő, aki a divatszakmában dolgozik, de most nincs munkája. Szeretne vidékre jönni, mert Párizsban unatkozik, de hát pont ilyenekre nincs szükségünk” – mondta Emmanuel Martin, egy dél-franciaországi epertermelő. „Olyan embereket szeretnék, akiknek van tapasztalata az agrármunkában” – tette hozzá. A gazdának legalább egy tucat szezonmunkásra lenne szüksége idén, de nem szívesen kezdi el a begyűjtést olyan önkéntesekkel, akiket nem ismer. Elsősorban attól tart, hogy a kijárási korlátozások feloldásakor az emberek vissza akarnak majd térni az eredeti munkájukhoz, miközben neki legalább másfél hónapra szüksége lenne rájuk. Az epertermelő ezért inkább helyi szinten próbál meg olyan, az építőiparban dolgozó külföldi vendégmunkásokat találni, akik Franciaországban ragadtak a korlátozások bevezetésekor.

A francia gazdaság évtizedek óta több ezer külföldi idénymunkást alkalmaz a földeken, akik a karatnénszabályok és a határlezárások miatt idén nem jöhetnek Franciaországba.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világjárvány hozzájárult a mezőgazdaság kifehérítéséhez

2022. május 10. 14:52

A COVID-19 miatt sokan végre „józanul” döntöttek és hivatalos formában kérik fizetségüket, a gazdasági adatok és a munkavállalói tapasztalatok legalább is ezt sugallják.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

Testes francia borüzlet a láthatáron

2020. július 6. 15:33

Az átvétel új lépés lehet az InVivo francia mezőgazdasági szövetkezeti csoport borpiaci terjeszkedésében.

Bizakodóak a nagy európai uniós búzatermelő országok

2019. június 10. 10:39

A négy legnagyobb európai uniós búzatermelő bizakodó jelentéseket adott azt követően, hogy a tavaly nyári és az idei kora tavaszi aszály után megjött az eső – tudósított a Reuters.

Francia gabonafeldolgozó céget vett a Bunge

2022. november 24. 08:04

A Bunge globális árukereskedő megvásárolja a francia gabonafeldolgozó BZ Group 49%-át, ezzel megerősítve a Bunge jelenlétét a roueni kikötőben.

Hároméves mélyponton az EU-n kívüli francia búzaexport

2021. december 22. 05:36

A francia árpaexport az EU-n kívülre elérte a 354 400 tonnát, szemben az októberi 269 300 tonnával, de még mindig elmarad az augusztusi 909 900 tonnától.