COVID-Agrár
COVID-Agrár

Szaúd-Arábia alaposan feltölti búzakészleteit

Szaúd-Arábia alaposan feltölti búzakészleteit

Agrofórum Online

Meghaladja az egymillió tonnát Szaúd-Arábia stratégiai búzakészlete. Az ország közben azt tervezi, hogy a következő egy hónapban további 1,2 millió tonna búzát importál.

A rijádi mezőgazdasági minisztérium a koronavírus miatti aggodalmak kapcsán ellátási hiánytól tart a jövőben, ezért akarják feltölteni a raktárakat még jobban búzából.

„Az országban működő malmok napi termelése 15 ezer tonna, ez fedezi az összes helyi igényt” – mondta egy televíziós interjúban Abdullah Abalkhail, a szaúdi agrártárca szóvivője. „A következő hónapban nagyjából 700 ezer tonna helyi búza és több mint 1,2 millió tonna importált búza feldolgozása és raktározása kezdődik meg” – tette hozzá a szóvivő.

Szaúd-Arábia egyre jobban függ a gabonaimporttól, különösen a búza és az árpa tekintetében. Korábbi önellátási terveiket még 2008-ban hagyták fel a sivatagi gazdálkodás szűkös vízellátása miatt.

Az arab királyság kibővítette azon országok listáját, ahonnan állatokat importálhatnak, ezért az állattenyésztés hiánya miatt sincs ok az aggodalomra a helyi agrártárca szerint. A muszlim böjti hónap, a ramadán egyre jobban közeledik, idén április 23-tól május 23-ig tart majd. Emiatt várhatóan növekedni fog az országban az élelmiszer- és a húsfogyasztás.

Szaúd-Arábiában a Johns Hopkins kórház online adatbázisa szerint közép-európai idő szerint hétfőn este 1453 koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván és nyolc áldozata volt eddig a járványnak.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világjárvány hozzájárult a mezőgazdaság kifehérítéséhez

2022. május 10. 14:52

A COVID-19 miatt sokan végre „józanul” döntöttek és hivatalos formában kérik fizetségüket, a gazdasági adatok és a munkavállalói tapasztalatok legalább is ezt sugallják.

A rágcsálnivalókat és a macskaeledeleket keresik a koronavírus miatt a britek

2022. február 14. 07:03

A teljes brit kiskereskedelmi szektorra vonatkozó felmérések azt mutatták, hogy a fogyasztói kiadások megemelkedtek.

A koronavírus veszélyezteti a sertéstartó cégeket

2022. január 25. 08:17

Az ágazat számos szereplője szerint sok állattenyésztő gazdaságra nehezedik nyomás a koronavírus miatt kialakult helyzetben késedelmesen folyósított segély miatt Németországban.

A koronavírus állíthatja meg a szarvasmarha-árak szárnyalását

2022. január 2. 05:36

Az új koronavírus-változat miatti szigorúbb követelmények és korlátozások végső soron további árnyomást is eredményezhetnek.

Ötéves mélyponton az argentin búzatermés

2020. november 13. 06:46

A becslés szerint az argentin búzatermelés ötéves mélypontra eshet, ez azért fontos hír, mert Argentína a világ egyik legnagyobb exportőre.

Szép lenne a kukorica, de pusztítja a mezei vad

2018. július 18. 04:05

Az elmúlt hét száraz időjárása felgyorsította az őszi búza aratását, és amint végeznek vele, folytatódhat a rozs, a tavaszi árpa és a zab betakarítása. Csapadékosabb helyeken a kint levő búza kalászain megjelent a korompenész tünete.

Kevesebb kalászos gabona termett az idén

2018. szeptember 27. 09:17

Az idén az előző évinél 1,3 százalékkal nagyobb területen 5,0 százalékkal kevesebb, 6,9 millió tonna kalászos gabona termett.

Rekord számú gazda vett részt a Magyarok Kenyere programban

2018. november 23. 13:07

A 19 magyarországi megyéből és 12 határon túli régióból 2018-ban összesen 565 tonna búza gyűlt össze, összesen mintegy négyezerhatszáz (!) magyar gazda – 2700 határon inneni és 1900 határon túli – felajánlása révén.