Egyéb szakmai közlemények
Egyéb szakmai közlemények

Mire figyeljünk a gazdálkodási napló beküldésénél a 2017. évi tapasztalatok alapján?

Mire figyeljünk a gazdálkodási napló beküldésénél a 2017. évi tapasztalatok alapján?

Agrofórum Online

Elérkezett a téli időszak „kedvenc” időtöltése a gazdálkodók számára, a gazdálkodási napló kitöltése, annak elektronikus beküldése a NÉBIH részére, akik számára ez kötelező. A gazdálkodási napló naprakész vezetése, szinte már minden gazdálkodónak előírás, azoknak is, akiknek ugyan az nem kötelezettsége (pl. Nitrát érzékeny terület), hogy minden év megadott időszakában beküldje a nyomtatványokat, de tölteni kell és esetleges ellenőrzéskor be is kell mutatni.

Egy hónapos határidő 2018-tól

Figyeljünk nagyon a határidők betartására az 2017-es évről szóló GN nyomtatványt 2018.január 01-január 31-ig lehet beküldeni, hiánypótlásra nincs lehetőség, a beküldés jogvesztő határideje 2018.január 31.  A tavalyi (2017 január 01-március 01.) időszaktól eltérően az idei évi gazdálkodási napló beküldésének határidejét csökkentették, ami okozhat némi nehézséget főleg azoknál, ahol Excel táblázatban vezetik naprakészen a naplót és az ottani adatokat ANYK rendszerébe egyesével át kell írni. Azokban az esetekben könnyebb a helyzet, ahol xml állományt kell beküldenünk, mert ott egyszerűen átemeli a rendszer az adatokat, de természetesen át kell néznünk azt is.

2017. évről szóló nyomtatványt 2018. január 1. és január 31. között kell elektronikusan beküldeni a NÉBIH részére az alábbi támogatások esetén:

•        agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (2015 és 2016 évi pályázati felhívás szerinti)

•        ökológiai gazdálkodás támogatás

•        NATURA 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések

•        kompenzációs kifizetések a Természeti Hátránnyal Érintett Területeken

•        vízvédelmi célú nem termelő beruházások: vízvédelmi és vizes élőhely létrehozása, fejlesztése

•        élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások

•        Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet alapján a környezetvédelmi célú gyeptelepítés célprogram

Az alábbi támogatások esetén kötelező a GN töltése, de nem kötelező annak beküldése:

  • az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatások részletes szabályairól szóló 25/2007. (IV. 17.) FVM rendelet (KAT)
  • vízvédelmi beruházás C és D célterület
  • a termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól szóló 9/2015. (III. 13.) FM rendelet
  • az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás igénybevételének szabályairól, valamint a szántóterület, az állandó gyepterület és az állandó kultúrával fedett földterület növénytermesztésre vagy legeltetésre alkalmas állapotban tartásának feltételeiről szóló 10/2015. (III. 13.) FM rendelet
  • trágyatároló építése támogatás
  • a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás
  • kertészet korszerűsítése – gyógy- és fűszernövény termesztésfejlesztése támogatás
  • kertészet korszerűsítése – ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségével támogatás
  • Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2015. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről szóló24/2015. (IV. 28.) MvM rendelet
  • Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2014. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről szóló 34/2014. (IV. 4.) VM rendelet
  • Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2012. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről szóló 57/2012. (VI. 21.) VM rendelet
  • Emellett a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet által előírt nyilvántartás vezetésére is alkalmas,http://www.nebih.gov.hu/

Hogyan vezessük a naplót?

Termelőtől függ, hogy ki hogyan, milyen formátumban tölti, vagy tölteti a gazdálkodási naplóját. Ahogy az előzőekben írtam, szinte nincs olyan termelő, akinek valamilyen formában ne kelljen töltenie a GN-t. Több lehetőségünk is van a nyomtatvány naprakész vezetésére. Ennek kitöltését intézhetjük magunk is akár excel formátumban, vagy akár egy külsős cég által kidolgozott programot használhatunk online, kérhetjük a falugazdász segítségét, illetve megbízhatunk egy olyan céget is, akik kitöltik és be is küldik a nevünkben a nyomtatványokat.  Azt gondolom, hogy ha nem vagyunk jártasak a napló kitöltésében, érdemes kiadni a kezünkből ezt a feladatot, még ha az plusz költségbe is kerül, de kisebb a hibázási lehetőségünk.

Figyeljünk a visszaigazolások kézhezvételére

Sajnos több termelő esetében is találkoztam olyan esettel, ahol szankcióval büntették őket, mert a rendszer nem találta a beküldött gazdálkodási naplót (2016-os évi GN-t). Határidőn belül elküldésre került a napló 2017-ben, ANYK elküldött mappájában megtalálható, de visszaigazolást nem kaptak. Hiába jelezték a NÉBIH-nek emailen, telefonon, hogy nem kapták meg a visszaigazolásokat és akkor mi legyen a teendő, sajnos nem kaptak választ, de mivel ANYK elküldött mappában szerepelt, ezért abban bíztak, hogy a NÉBIH rendszere valamilyen oknál fogva lelassult és később kerülnek kiküldésre a visszaigazolások. Ezért a hibáért volt, aki több millió forint szankciót kapott.

Tapasztalat

Ne bízzunk abban, hogy majd talán….. Véleményem szerint, ahogy tudjuk, minél előbb el kell kezdeni a nyomtatványok kitöltését, majd beküldését, addig küldjük, amíg nem kapunk visszaigazolást, abban az esetben is, ha többször kell esetleg beküldenünk. Adjunk a rendszernek egy esélyt először küldjük, el, azonban ha nem kapjuk meg a hozzá tartozós igazolás, jelezzük a NÉBIH felé, hogy gond van, és pár nap múlva próbálkozzunk újra és újra ameddig a kezünkben nincs a visszaigazolás.

A következőknek kell szerepelni a visszaigazolásban:

„A(z) 1000000000 regisztrációs számú ügyfél ÁNYK gazdálkodási napló nyomtatványának beküldése sikeres volt. Egyedi azonosító:8a8082a8320179ca0132058276e701c7”

Ne legyünk könnyelműek

A gazdálkodási napló több elemből áll, elsősorban a tapasztalatok azt mutatják, hogy amire nagyobb figyelmet kell fordítani, az a permetezési napló, tápanyag kijuttatási napló és a tápanyag gazdálkodási terv (TGT), ez a három, ami döntő fontosságú. Természetesen a műveleti napló is fontos, de abban az esetben, ha például kétszer írunk tárcsázást, amikor csak egy volt, az nem számít akkora hibának.

A permetezési naplónál viszont figyelni kell, hogy azokat a növény védőszereket használjuk, amik nincsenek a tiltólistán („Zöldkönyv” hátuljában szerepel az engedélyezett növény védőszerek listája), tartsuk be az időkorlátokat, és rendelkezzünk, ha szükséges a növény védőszerhez tartozó vénnyel.

Tápanyag kijuttatási napló és a tápanyag gazdálkodási terv kéz a kézben járnak. A rendszer összeveti a terv és kijuttatott NPK hatóanyag mennyiségeket. Ne csak a nitrogénre figyeljünk, a foszfor és kálium mennyiségét is ugyanúgy nézik. Esetleges többlet eltérés esetén szankciózhat, ezért fokozattan figyeljük és ellenőrizzük tábláinkat, hogy miből mennyi mennyiséget adhatunk ki a TGT alapján.

Jó tanács:

A gazdálkodási napló vezetése komoly adminisztrációt igényel, ne végezzük felületes munkát, hiszen nem azért dolgozunk, hogy a szankciókat kelljen fizetnünk.

További hasznos információk és nyomtatványok a következő honlapokon:

A nyomtatványt és a beküldéshez szükséges információkat a http://anyk.nebih.gov.hu oldalon találja meg a beadási időszakban.

http://portal.nebih.gov.hu/-/rovidul-a-gazdalkodasi-naplo-beadasi-idoszaka

Farmer Lánya

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fontos változás, mostantól a fiatalok könnyebben hozzájuthatnak az első 10 hektár földjükhöz

2023. július 13. 11:40

A generációváltást és a helyi gazdaságok megerősítését segíti az új földügyi szabályozás, amely egyszerűbbé teszi a földszerzést a gazdálkodásba kezdők számára az első 10 hektár föld tulajdonjogának megszerzéséig – tájékoztatott közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

A tejsavó csalogató hatású a csigákra

2023. április 24. 13:07

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézet jogelődjében végzett csapdázási kísérletek bizonyították a vegyszermentes módszer hatékonyságát. Kiderült, a meztelencsigák ellen kiválóan védekezhetünk tejsavóval.

A környezetvédelem is kiemelt téma a megújult halászattörténeti kiállításon

2022. szeptember 16. 14:34

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban alapítástól kezdve folyamatosak a halászatot bemutató kiállítások.

Megugrottak a nemzetközi élelmiszerárak

2022. április 8. 13:53

A háború megdrágította a búza, kukorica és növényi olajok világkereskedelmi árát.

Ötödik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó - szerb kollégáival tárgyalt Nagy István agrárminiszter

2019. április 21. 09:18

A tárgyalás legfontosabb témái az állat- és növényegészségügyi hatósági együttműködés, az agrár-élelmiszergazdaságra, az agrárdigitalizációra és a precíziós gazdálkodásra, valamint a GMO-mentes mezőgazdaságra vonatkozó együttműködés voltak.

AM: a cél, hogy a vidéki élet egyre nagyobb presztízzsel bírjon

2023. június 6. 09:20

A magyar kormány számára a vidék fejlesztése elsőrendű feladat, nemcsak a mezőgazdaságot, az agráriumot kell vidékfejlesztésen érteni, hanem az olyan infrastrukturális fejlesztéseket is, amelyek az élet minőségét javítják - mondta az agrárminiszter.

Korszakváltás előtt áll a magyar mezőgazdaság

2018. szeptember 5. 14:31

Korszakváltás előtt áll a magyar mezőgazdaság, és erre fel kell készíteni a gazdákat - mondta az agrárminiszter a debreceni agrár-felsőoktatás elindításának 150. évfordulója alkalmából rendezett szerdai jubileumi ülésen Debrecenben. 

Szinte mindegyik jelentős agrárcég árfolyama zuhant októberben

2023. november 6. 12:40

Az október alapvetően árfolyamcsökkenést hozott a 25 vizsgált, agráriumhoz kötődő cégnél, hiszen 23 vállalat tőzsdei árfolyama mínuszban zárt saját devizában nézve, és csak 2 cégé emelkedett.