Farmer Lánya
Farmer Lánya

Nyertem, de hogyan tovább? (II. rész)

Nyertem, de hogyan tovább? (II. rész)

Agrofórum Online

Azt hittétek, hogy már nem is lesz második rész, ugye? Hát őszintén szólva én is majdnem, ugyanis az elmúlt lassan egy évben csak fogtam a fejem. Miért?

Nézzük mi történt a támogatási okirat kézhezvételétől számítva ez idáig. Máris mondom, SEMMI.

Jóváhagyott státusz

Ugye emlékeztek, hogy megkaptuk a TO-t, örültünk is meg nem is. Nem kertelek, persze, hogy boldogsággal töltött el, hogy nyertes a beadott pályázatunk. Főleg azért, mert hát nincs annyi kezem, amennyi embertől a következő szavakat hallottam: „minek foglalkoztok vele, úgy sincs esélyetek”, „én nem foglalkoznék ilyennel az biztos”, „minek nektek”, „még ez is kell”, és hasonló kedves megnyilvánulások, amiket a mai napig nem értek. Mindenkinek ott van a lehetősége arra, hogy tegyen valamit a fejlődés irányába. Ha a pályázati feltételeknek megfeleltem, miért is ne próbáltam volna meg? Szóval igen, nyertük és köszönjük, dolgozunk azon, hogy mindezt kivitelezzük.

Semmi és mégis minden

Mondtam ugyan, hogy semmi nem történt 1 év alatt, valójában persze rengeteg idegeskedés, tervezés, egyeztetések tömkelege áll mögöttünk. Vegyük sorra. Támogatási okirat kézhezvétele több ezer emberrel egyetemben. Azért is mondom így, mert most az nyert, aki a leggyorsabb volt, ugyanis mindenkinek kitolták a pályázatokat, egyszerre, vagy pár hét eltéréssel ÁTK, Diverz, Kisméretű, ja és persze az összes önkormányzat, állami intézmények pályázatai…, stb. Tehát, amit eddig normális keretek között lehetett szabályozni, illetve rendbe szedve teljesíteni a projekteket, az most mondhatom, hogy nagyjából lehetetlen, hacsak nincs egy jó ismerősöd.

Kapcsolat

Legelső gondolatom az volt, hogy nálunk ez nem jelenthet akadályt, megbeszéltük már ezer éve a kivitelezővel, hogy akkor majd ha…, hiszen 2016-ban adtuk be, ha valaki nem emlékezne. Lelkesen telefonáltam, hogy akkor kezdhetjük, hívom is a tervezőt és csapathatjuk. Mondanom sem kell, nagyon jót nevetett rajtam, nekem nem igazán jött át. Azt mondta, hogy már sajnos egész évre tele van, még 2019-re is. Hú, azonnal végigszaladt rajtam meleg hideg, gondolhatjátok, hogy oké, akkor most mi lesz. Persze, persze megoldjuk, de hát na.

Kiviteli tervek

Na, itt már megint tévedtem, de már meg sem lepődtem, hiszen mit is gondoltam. Ez teljesen normális, ez nem lehet nagy ügy, hiszen már építési engedélyem van, egyszer már megtervezték, minden adat adott. Ma már én is nevetek a naivitásomon. Kevésbé lelkes telefon után a kivitelezővel, mikor a tervező közölte, hogy 3-4 hónap mire a kezemben lesz a kiviteli terv, hát majdnem hátast dobtam. Ez komoly?

Nézzük az árakat

Megyek tovább, hiszen még csak 2018. áprilist írunk. A pályázathoz kaptunk a kivitelezőtől (persze, akit annak hittünk) egy költségvetést, hogy is fog ez kinézni. Mennyi az összeg, amiből a teljes beruházás kijön, hiszen ehhez számítottuk, hogy van-e keret minderre. Szóval két év után, persze, hogy kíváncsian vártuk egyáltalán meg tudjuk-e oldani a beruházás kivitelezését, hiszen minimum 20%-os áremelkedésről beszélt mindenki. Esetleg említettem amúgy, hogy kiviteli tervek nélkül senki nem tud, vagy nem akar neked számolni költségvetést?

Közbeszerzés

Mire odaértünk eltörölték. Tiszta vicc, na már persze örülök neki, hiszen nagyban megkönnyíti a munkánkat, csak az egész sztori. Ha nem mondtam volna, máris novembert írtunk, ugyanis a 3-4 hónapos kiviteli tervek csúsztak, utána már szeptemberben a kezemben, de akkor vártunk a közbeszerzőre, aki mire már egyáltalán felvette a telefont, addigra már nem is kellett. Félreértés ne essék, tisztában vagyok azzal, hogy mindenki el van havazva, mert mindennek egyszerre van határideje, mindenkinek egyszerre kell minden, mivel egy időben kidobálták a pályázatokat, de hagyjuk is, engedjük ezt el, és visszatérve, tehát nem tud ez abban az esetben nyugtatni, mikor a saját határidőm is ketyeg.

Zárásként…

Jelenleg már a költségvetésem is megvan, ki sem merem mondani, ez körülbelül olyan, mint akinek svájci frankos hitele volt és meg sem nézte a végén mennyit kellett visszafizetni, mert ez van jelenleg és még így is jobban járok. Természetesen januárt írunk, lassan itt az első 10%-os kötelezettség elszámolása, szerintem elég jól állok a hó alatt.

Mindent félretéve, ugye milyen könnyű és egyszerű ezeket a pályázatokat, a folyton változó jogszabályokat nyomon követni? Nyilván az…, de azért is megépítjük, úgy ahogy elterveztük, a banknak adva ugyan pár bónusz évet, nincs más választás. Hiszen egyedül saját erőből még is csak duplája lenne. Szóval most tudatosul, igen nekünk könnyű. Nyertünk és megvalósítjuk az álmainkat. Az pedig, mennyi órával több munkát igényel senkit nem érdekel, de mi mindannyian tudjuk, hogy megérte! Szóval mindenkit biztatva, tessék pályázni, mindenre, amire csak lehetőségetek van és meg kell nyerni. Hajrá!

„Szívvel, lélekkel dolgozni, és akkor elérem céljaimat!”- Erdei Roland a ChillER Manufaktúra alapítója

2018. november 27. 15:34

Mit is mondhatnék. Tudom, tudom, hogy már megint egy interjú, de lehet valami annál inspirálóbb, mikor egy fiatal tehetség enged be egy kicsit a kulisszák mögé? Mostanában szerintem vonzom azokat a termelőket, akik a Szent István Egyetemen végeztek Gödöllőn, nem is értem miért...

A gazdálkodásra úgy tekintünk, mint egy családi tradícióra és ezt át szeretnénk adni majd mi is a gyerekeinknek

2018. szeptember 13. 08:00

Miután egy kellemes vasárnap délutánt töltöttem Polyák Dóriék gazdaságában, azon gondolkoztam, hogy édesapja méltán lehet büszke a lányára. Mikor úgy hozta az élet egy váratlan szituációból adódóan, odatette magát Dóri, felvállalt egy számára még teljes új, ismeretlen területet, ugyanis a gazdaság agronómusi feladatait kellett ellátnia.

Aratás utáni csend vagy mégsem?

2018. július 20. 04:46

Ma reggel arra ébredtem, hogy csend van. Miután felkeltem, nyugodtan megettem a reggelimet, megittam a kávémat, felöltöztem és elindultam. Semmi idegeskedés, semmi telefon, hajnalban nem jártam körül a határt, és nem az időjárás jelentést böngésztem. Miért? A 2018. évi gabonaaratást befejeztük. Egy fejezet lezárult, feldolgozzuk az eredményeket, és kezdjük az következő évet.

Meddig maradhatunk munkaerő nélkül?

2018. május 19. 04:07

Tényleg eljutottunk odáig, hogy nem lehet munkaerőt találni? Tényleg ott vagyunk, hogy nincs szakember, segédmunkás, irodai dolgozó, traktoros, stb.?

Közel 11 milliárd forint támogatás jut a tejfeldolgozásra

2018. december 1. 17:07

Az Agrárminisztérium az ágazat versenyképességének növelése érdekében egy újabb, 50 milliárd forintos pályázatot írt ki az élelmiszeripar számára.

Mától 470 milliárd forintra lehet pályázni

2019. április 9. 08:17

Az idei kiírásban változás többek között, hogy új gyümölcskultúrákra - például füge, kivi - is kérhető támogatás, továbbá az is, hogy a jogszerű földhasználattal kapcsolatos nyilatkozatot csak elektronikusan lehet intézni.

Módosult a Nem mezőgazdasági tevékenységek beindítása pályázat

2019. január 7. 09:17

A projektben lehetőség van egyszeri elszámolást választani. Változásbejelentéssel kezdeményezhető az egyszeri elszámolásról a többszöri elszámolásra - és fordítva - történő áttérés.

Megjelent az agrárágazati civil szervezeteket támogató pályázat 2018. évi kiírása

2018. március 7. 13:22

A pályázható keretösszeg 40 millió forint, az egy pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 300 000 forinttól 2 000 000 forintig terjedhet.