Gazdahely
Gazdahely

Ajándékozz kistermelői terméket karácsonyra is!

Ajándékozz kistermelői terméket karácsonyra is!

Agrofórum Online

Ahogyan azt már tavaly is megírtuk, a kereskedelem legpörgősebb időszakában is számtalan lehetőségünk van arra, hogy a pénzünkkel a hazai kistermelők javára „szavazzunk”, és erősítsük a hazai termékek értékét ezáltal.

Az idei évben volt alkalmunk a saját bőrünkön tapasztalni, hogy a helyi élelmiszerek és a hazai, kistermelői termékek mennyire fontosak. Ne felejtsük el az adventi időszakban sem a hazait keresni, a kistermelőket választani akkor, amikor ajándékot keresünk a fa alá!

Néhány ötletet adunk ebben a cikkben; itt van máris a nemrégen megjelent videónkból a fürjtojás és az ezekből készült termékek. A riportban bemutatott magyar kézműves fürj és fürjtojásos termékek a hasonló nevű csoportban könnyen megtalálhatóak.

De akár a bejgli készítésnél is gondolhatunk hazaira, mégpedig a hazai dióra, amelyet az Engelhardt dióbirtok webshopjából könnyen meg lehet rendelni. (Spoiler: hamarosan a velük készült riportunk is látható lesz az Agrofórum youtube csatornáján!)

A forgatáson készített fotó is bizonyítja, hogy nem csak dióbélben lehet gondolkodni, ha már dióról beszélünk (saját fotó)

Mi az, ami a diósbejglin kívül biztosan készül minden karácsonykor?

Persze, hogy a mézeskalács. És miért is venne kínai „macimézet” a multiban, ha megveheti a debreceni piacon, vagy akár weben keresztül a BeoBee-t? Ráadásul az ő termékeik BIO minősítéssel rendelkeznek, a méhészet gyűjtőhelyei hazánk kiemelten védett Nemzeti Parkjaiban találhatóak, így szinte érintetlen, szennyeződésmentes virágállományt biztosíthatnak a méheknek. Ne csak a mézeskalácsba, ajándékba is kerüljön a hazai mézből: az ünnepi időszakban ajándékcsomagokkal is kedveskednek a mézrajongóknak.

A fa ajándékdobozuk 3×250 grammos mézválogatást rejt: az örök kedvenc akácmézet, az Ország Legjobb Repceméze díját elnyert repce krémmézet és a különleges Hortobágyi BIO Vadvirágmézet.

Az ünnepi asztalra természetesen a hazait ismét érdemes a NekedTeremtől rendelni, de ne maradjanak ki idén sem a Gourmet & Delicious szószai, az innivalót pedig ajánlom Rita szörpjeiből vagy (a vírus jelenléte által megnövekedett C-vitamin igényünk kielégítése miatt is) homoktövisléből az asztalra varázsolni.

Természetesen, a különböző szószok, krémek is tökéletesek ajándékba is, nem csak a családi vacsorához. Erről a Borbolya márka saját szentkirályi kertészetükben megtermelt zöldségekből készített vegán, tartósítószer és adalékanyagmentes zöldségkrémekből és szószokból készült válogatásai gondoskodnak.

Ki mondta, hogy a kistermelőktől csak gasztroajándékot lehet beszerezni?

A Tündér Manufaktúrában például a gyógynövényekből nem csak szörpök, zselék és lekvárok készülnek, hanem például levendulás illatpárnák is.

Ne csak a hagyományos édesség jusson eszünkbe, akkor sem, amikor a bonbonokat vásároljuk a nagyinak.

Seed Bonbon válogatás karácsonyi hangulatú papírszalaggal

A fenti fotón látható Seed bonbonok papír újrahasznosításával és vetőmagokból készülnek! Ültethető magbonbonok, ami azt jelenti, hogy ezeket a különféle formákat el lehet ültetni, a papír lebomlik, eltűnik, a magok pedig kikelnek. Kell ennél kreatívabb, egyedibb ajándék a kiskertes ismerőseinknek?

Ha már kiskert! Még pár napig lehet jelentkezni a kiskertes növényvédős tanfolyamra is, ami szintén adható ajándékba is!

… és ha már tanfolyam, Kamélia Akadémia lesz 2021-ben is, lepje meg különlegességre vágyó ismerőseit ezzel a teatermesztési oktatással.

A gyerekek se maradjanak ki, nekik is van hazai ajánlatom. A faápolóként dolgozó Börzsei Bence a fejébe vette, hogy ezt a szép szakmát minél több emberrel megismerteti.

Így készült el A fák bajnokai mesekönyv, ami sok érdekes kérdést megválaszol erről az izgalmas munkáról.

A cikk nem fizetett reklám, csupán inspirációul szolgál azoknak, akik értékelik a hazai kisvállalkozókat, kistermelőket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kistermelői ajándékok karácsonyra

2019. november 19. 05:36

Hamarosan elérkezik a kereskedelem legpörgősebb időszaka és egyben (amennyiben a saját oldalunkat is nézzük) a lehetősége annak, hogy a pénzünkkel „szavazzunk”. Arra szavazunk, hogy a multik szeptember óta csillivilli módon csalogató termékeivel lepjük meg szeretteinket, vagy idén adunk valami újat nem csak az ajándékozottaknak, hanem hazai kistermelőknek, akik szívből készítik termékeiket?

E-vény szolgáltatás az Agromediumban

2019. október 27. 08:48

Tavaly már bemutattam az Agromediumot, amely (túlzás nélkül állítom) a legesleghasznosabb applikáció a gazdálkodók számára, hiszen segítségével gyorsan, könnyen és offline kereshető a megfelelő növényvédő szer.

A pH hatása a permetezés hatékonyságára

2019. október 20. 08:38

Amikor azt hallom egy termelőtől, hogy nem használ a szer, vagy azt tapasztalom egy szaktanácsolt területen, hogy valóban nem úgy hat az a hatóanyag, ahogyan elvárnánk; akkor két dologra kell gondolnunk hibalehetőségként. Az egyik a kijuttatási technológia (mikor, hogyan, mivel, stb.) s miután ennek gyorsan utána lehet járni, jöhet a másik: a permetezéshez használt víz megfelelősége!

Időszerű MÁKos teendők – avagy ideje ránézni az ügyfélkapunkra

2019. szeptember 3. 13:11

A nyár vége felé célszerű ismét gyakrabban ránézni az ügyfélkapujára minden gazdálkodónak. Kezdenek landolni a MÁK-os értesítések tárhelyünkön, például azzal a felszólítással, hogy 10 napon belül igazoljuk a jogszerű földhasználatot.

Folyamatosan növekszik a kistermelők száma

2019. április 29. 06:03

Az adminisztratív akadályok lebontásával korábban nem létező értékesítési csatornák nyíltak a kistermelők előtt, továbbá sikerült megduplázni azon piacok számát, amelyek összekötik az élelmiszerek előállítóit a fogyasztókkal.

I. REL-EXPO beszámoló: A Covid is visszaigazolás a kistermelőknek: szükség van rájuk!

2021. július 5. 04:39

Az I. Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc Expo és Konferencia egy rendhagyó esemény, amelyen olyan szervezetek, cégek mutatkozhattak be, akik segíteni tudják a REL-ben értékesítő termelőket és a velük együttműködésben dolgozó REL segítőket.

Veszélyhelyzet: lehet-e termelői piacot tartani?

2020. november 13. 17:30

Az már korábban biztos volt, hogy elmaradnak a karácsonyi vásárok, de mi a helyzet a termelői piacokkal, kézműves vásárokkal az általános rendezvénytilalom, idején?

Hazánkban majd megháromszorozódott a termelői piacok száma

2023. június 20. 13:29

Fontos, hogy Magyarországon a magyar kultúránkat megőrizzük, és a magyar kultúra szerves része a piacra járás is - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár, pénteken, Törökbálinton a helyi piac átadási ünnepségén.