Ház, táj
Ház, táj

A fehérvárcsurgói virág-világ

A fehérvárcsurgói virág-világ

Agrofórum Online

Minden év június első hétvégéjén találkoznak az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokon a szép kertek, praktikus háztáji megoldások és a természettel együtt fejlődő szakterületek képviselői – immár 14 éve.

A Károlyi József Alapítvány szervezésében idén is megrendezésre került június első hétvégéjén az „Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok” elnevezésű nemzetközi kiállítás és vásár. Aki lelkesedik kertjének vagy otthonának kreatív és egyedi díszítéséért, és mindig készen áll új dísznövényfajták megismerésére, kaktusz-vagy citrusgyűjteményének bővítésére, préselt virágokból készült ékszerek vagy kerti kerámiadíszek megcsodálására, rózsalekvár és levendulaszörp kóstolásra, valamint kerti bútorok és szerszámok kipróbálására, annak érdemes ellátogatnia június első hétvégéjén a Fejér megyei virágparádéra.

A késő klasszicista stílusban épült kastély a község határában emelkedik ki a gyönyörű, felújított Károlyi-birtok dombjából. Az 50 hektáros ősfás park több mint 150 éves fenyők, hársak, tölgyek és gesztenyék otthona, a parkot keresztülszelő sétányon és hidakon át találunk utat a festői szépségű tó és a park távolabbi szegletei felé. Ezen a rendezvényen nemcsak növényekkel teli rekeszekkel térhetünk haza, hanem koncertélményekkel, új ismeretségekkel, új ismeretekkel felfrissülve és kikapcsolódva.

Minden évben új vendégek, új témák

Míg tavaly a Fa és az Írisz kettőse adta a rendezvény kiemelt témacsokrát, idén a tűlevelű fáké, vízinövényeké volt a főszerep, valamint az ökológiai, fenntartható tájhasználat és ősnövénytan is a kiemelt témák között szerepelt. Tavaly a díszvendég-országok között Észtországot és Máltát köszönthettük, idén Ausztria, Franciaország és Bulgária képviselete tisztelte meg a rendezvényt.

Színes portékák

Minden, mi szem-szájnak ingere – a rendezvényen nemcsak növénynemesítők, dísznövénytermesztők, csemetekertészek, kaktusz-és levendulaárusok színes-szúrós portékáit csodálhatjuk meg, hanem szökőkutak, kerti díszcsapok és bútorok készítőinek munkáit is szemügyre vehetjük, illetve kerti szerszámok bemutatóját is végignézhetjük. További ismeretek szerzésére csábítanak a könyvstandok, ahol a gyermekkönyvektől kezdve a növényvédelmen és -termesztésen át az irodalomig minden igényt igyekeznek kielégíteni az árusok. Idén volt lehetőségünk chilis rózsalekvárt kóstolni és vásárolni is a frissítő, minden évben visszatérő levendulaszörp mellett.

Minden szakember-árus, akivel az eddigi rendezvényeken találkoztam – sok visszatérővel is – mindig a legnagyobb türelemmel osztotta meg velünk minden tapasztalatát. Bizalommal fordulhat mindenki hozzájuk a növények körüli ügyes-bajos dolgaikkal, és megszívlelendő tanácsok sorozatával térhetünk haza.

Színes programok

Az első és második napon a rendezvényt megnyitó koncerten idén az Alba Regia Szimfonikus Zenekar töltötte meg a kastélyparkot muzsikaszóval. A nyitónapon került sor a szakmai konferenciára is, amin idén az Ausztriát képviselő Dr. Jürg Schönenberger, a Bécsi Egyetem professzora tart előadást az e-Flower projektről. Franciaország képviseletében a Ville de Lyon igazgatója, Daniel Boulens tart előadást a zöldterületek differenciált kezeléséről. A szombati napon délután Stupfold Norbert, a NAK Fejér megyei igazgatóját, Lukács Zoltán, a Magyar Faápolók Egyesületének elnökét hallgathattuk meg színvonalas előadásukon, valamint Halmos Mónika gasztrobotanikus és Gombás Attila virágkötő bemutatóját láthattuk. Ezen kívül könyvdedikáláshoz, szaklapbemutatóra, ökolábnyom-számításhoz, komposzt-elkészítési bemutatóhoz, környezeti tanácsadáshoz és vízvizsgálathoz várták az érdeklődőket, továbbá tájrendező és kertépítő mérnökök, tájépítész hallgatók és szakemberek találkozójához is biztosítottak helyszínt, emellett sokrétű gyermekprogramokon – lovaglás, lovaskocsikázás, kézműves foglalkozások, kertészeti műhely – és botanikai sétákon is részt vehettünk.

Jó tudni

Iskolás csoportokra, nagyobb társaságokra és az autóval nem rendelkező vendégekre gondolva már több éve ingyenes buszjáratokat indítanak a rendezvény ideje alatt a székesfehérvári vasútállomásról, valamint a 11 km-re lévő Mór városából a kastélyig. Az autóval, külön busszal érkező vendégeknek elegendő helyet biztosítanak a kastély főkapujától megközelíthető sík téren kialakított, füves parkolóban.

Voltak olyan alkalmak az elmúlt években, amikor egy hamar lezúduló zápor lepte meg az árusok és vásárlók tömegét, de az esernyők mellé feltétlen rakjuk be a táskánkba a kitartó napsütéstől védő sapkáinkat is. A nyári melegre gondolva mindennap 20.00-ig frissítővel teli büfével és fagyizóval is várnak minket a szervezők, az éttermek 21.00-ig várják tárt kapukkal a vendégeket.

Szívből remélem, hogy az idei látogatók hozzám hasonlósan csodásan érezték magukat, és jövőre még többen látogatunk el, hogy egy hétvége erejéig gyönyörködhessünk a természet és az emberi képzelet legkülönfélébb alkotásaiban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Kis lépés nagy célért: a Föld órája 2024-ben

2024. március 22. 05:40

A természetvédelemmel kapcsolatos évfordulók, kampányok, kiemelt események remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy jobban megismerjük a gyönyörű bolygónkat, és időt szenteljünk a védelmére. Ide tartozik a Föld órája akció is.

Mikor kerüljük a fahamu használatát a kertben?

2024. március 20. 06:40

A fahamu helyes felhasználásával nemcsak a háztartási hulladékot csökkentjük, hanem a kertünk is meghálálja a jó minőségű, szakszerűen kijuttatott, szerves trágyaként funkcionáló fahamut. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem javasolt a használata, vagy egyenesen árt egyes növényfajoknak.

Miért tart valaki struccot?

2018. július 16. 13:12

A szomódi Nagy Gábor hivatásos tűzoltóként dolgozik, hobbiként pedig állatokat tart, kisállat simogatót üzemeltet.

Összefoglaló a növényvédő szerek háztáji alkalmazásáról

2019. szeptember 2. 11:49

A növényvédő szerek otthoni alkalmazásánál számos előírást és íratlan szabályt be kell tartani annak érdekében, hogy növényünk, környezetünk, családunk és a magunk egészségét ne veszélyeztessük. Ez az összefoglaló útmutatásul szolgál a szakszerű, biztonságos és eredményes háztáji növényvédőszer-használatról.

Hogyan segíti egy fakupac a kert természetes élővilágát?

2023. november 22. 05:40

Egy gallyakból, ágakból és kisebb farönkökből álló halom a kert egyik szegletében többezer különféle állatfajnak ad otthont, amelyek meghálálják, hogy otthont nyújtunk számukra a ház körül. Hogyan segítenek nekünk ezek az állatok, és hogyan építsünk nekik hosszantartó otthont?

Mákos guba, a megunhatatlan

2018. december 21. 04:47

Karácsony mákos guba nélkül? Nem-nem, az teljesen kizárt.