Ház, táj
Ház, táj

Intenzív illatú növények a kertben II.

Intenzív illatú növények a kertben II.

Agrofórum Online

A vaníliavirág, a citromillatú muskátli és a japán lonc után ismerjük meg a gyönyörű, varázslatos illatot árasztó nyári violát, a különleges megjelenésű golgotavirágot és a sokoldalú orvosi szappanfüvet!

Három különleges, karakteres és illatos növényről van szó – bármelyik kertet feldobják, és a megfelelő gondozást hosszú virágzással és intenzív illatokkal hálálják meg. Nézzük, mit érdemes tudnunk a nyári violáról, a golgotavirág növénynemzetségről és az orvosi szappanfűről!

Nyári viola

A nyári violák (Matthiola incana) engem a csodálatosan szép kardvirágokra és nőszirmokra emlékeztetnek. Ez a mediterrán térségből származó dísznövény tavasz végétől virágzik. Eredeti élőhelyén kétnyári, de a nemesítési munkának köszönhetően nevelhetünk egynyári fajokat is, melyek már a vetés évében virágoznak, és jobban bírják hazánk éghajlatát. Hosszú, sűrű virágzatai lila, rózsaszín, fehér, sárga és piros színekben pompázhatnak, levelei zöldesszürke színükkel hagyják érvényesülni az intenzív illatú virágokat.

Nyári violák

A nyári violát nevelhetjük a teraszon cserépben, vagy ültethetjük szegélynövényként a kerti út vagy a kerítés mellé, a magasabb hibrideket pedig virágágyásokba is telepíthetjük. A nyári viola a fejlődési időszakban rendszeres öntözést igényel és széltől védett, napfényes helyet, valamint szereti a jó szerkezetű talajt, amelyben nem fenyegeti a pangó víz okozta gyors gyökérpusztulás. Nevelhetjük magról és vásárolhatunk palántát is. Magvetés esetén csak a tavaszi fagyok elmúltával vessük szabadföldbe a magokat.

Golgotavirág

A golgotavirág (Passiflora) nem egy dísznövényfaj, hanem gyakorlatilag egy egész növénynemzetség, amelybe nemcsak legnépszerűbb tagja, a kék golgotavirág (Passiflora caerulea), hanem többek között az egzotikus dél-amerikai gyümölcs, a maracuja is beletartozik. A kék golgotavirág (róla lesz a következőkben szó) egy kacsokkal kapaszkodó fás szárú kúszónövény, mely feltűnő, szép virágaival és kellemes illatával lopta be magát az európai kertekbe. Őshazájában, Közép- és Dél-Amerikában akár 80 méteresre is megnőhet! Egyes hibridek télállók, míg mások teleltetést igényelnek. Sötétzöld levelei tojásdad vagy lándzsa alakúak vagy karéjosak. A nyári és őszi hónapokban virágzik, nagyméretű virágai lehetnek kék, indigó, sárga, fehér, rózsaszín, piros vagy mélyvörös színűek.

Golgotavirág

Érdekesség: a golgotavirág nevét egy spanyol jezsuita misszionáriustól, Ferrari atyától kapta, akit a növény virága Krisztus szenvedéseire emlékeztetett (többek közt a három bibeszál a három szögre, az öt portok az öt sebhelyre, a lomblevél a lándzsára, a kacs a korbácsra), a növény termése pedig ezek után a passiógyümölcs nevet kapta.

A golgotavirág nem kedveli a tűző napot, inkább félárnyékos, szellős helyre ültessük, laza, tápanyagban gazdag talajba! Nem tolerálja a szárazságot, ezért rendszeresen öntözzük! A legtöbb golgotavirágfaj (köztük a kék golgotavirág is) teleltethető a szabadban, de keményebb teleken enyhén károsodhat.

Orvosi szappanfű

Az orvosi szappanfű (Saponaria officinalis) Európában és Szibéria nyugati vidékén is őshonos, nálunk lágyszárú évelőként nevelhető. Rózsaszín vagy fehér színű bogas virágzata különleges megjelenésű, rendkívül kellemes illatú, így méltán megállja a helyét 0,5-2 méteres magasságával a kert egy félreeső zugában, vagy a központi virágágyásban is. Júliustól szeptemberig folyamatosan virágzik.

Orvosi szappanfű

Érdekesség: nevét sokrétű felhasználásának köszönhetően kapta, ugyanis nemcsak gyógynövényként alkalmazták gyöktörzsét bőrproblémák és reumás betegségek gyógyítására, de szappan helyettesítésére is használták a növényt: ha bármely részét a vízbe dörzsöljük, habzó állagú „mosószert” kapunk, így sok évszázaddal ezelőtt már erre a célra is alkalmazták.

Az orvosi szappanfű a legjobban napos helyen, meszes vagy semleges kémhatású talajba ültetve érzi jól magát. Vízigénye közepes, növénytársításokban jól érzi magát. Sajnos a meztelencsigák károsíthatják.

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Kis lépés nagy célért: a Föld órája 2024-ben

2024. március 22. 05:40

A természetvédelemmel kapcsolatos évfordulók, kampányok, kiemelt események remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy jobban megismerjük a gyönyörű bolygónkat, és időt szenteljünk a védelmére. Ide tartozik a Föld órája akció is.

Mikor kerüljük a fahamu használatát a kertben?

2024. március 20. 06:40

A fahamu helyes felhasználásával nemcsak a háztartási hulladékot csökkentjük, hanem a kertünk is meghálálja a jó minőségű, szakszerűen kijuttatott, szerves trágyaként funkcionáló fahamut. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem javasolt a használata, vagy egyenesen árt egyes növényfajoknak.

A biztonságos növényvédő szer szállítás és tárolás aranyszabályai

2018. május 17. 08:07

A növényvédő szerek biztonságos szállítása és tárolása érdekében az itt felsorakoztatott szabályokat mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk és betartanunk.

Burgonyakrémleves és kolbászchips

2018. január 5. 13:07

Télen sokszor az is elég, ha van egy kis forró leves otthon, és már kész is a vacsora.

Ismerjük meg a kertünkbe látogató madarakat! – Cinegefélék I.

2021. november 29. 07:36

Lassan kezdődik a téli madáretetés főidőszaka, amikor szárnyas vendégeinknek nagy szükségük van a segítségünkre. Használjuk ki az alkalmat, és figyeljük meg az etetőhöz érkezőket! Mely cinegefajokat fedezhetjük fel közülük? Ismerkedjünk meg közelebbről a széncinegével, a kékcinegével és a barátcinegével!

Hazánk kincsei III. rész - A 2019-es év madara, kétéltűje és emlőse

2019. augusztus 28. 04:36

A Magyar Természettudományi Múzeum idén januárban is kihirdette a 2019-es év „legjei” verseny győzteseit a szakma által nevezett madár-, rovar-, emlős-, hal-, és kétéltűfajok, valamint a növény- és gombavilág képviselői közül. Ez a cikk a 2019-es év madaráról, kétéltűjéről és emlőséről szól.