Ház, táj
Ház, táj

Karácsonyfa-vásárlás I. rész

Karácsonyfa-vásárlás I. rész

Agrofórum Online

Mikor vegyük, hol keressük, milyen fát válasszunk a karácsony központi szereplőjének? Örök dilemmák a tökéletes karácsonyfa megvásárlása körül. Ebben a cikkben választ kapunk a mikor és hol kérdésekre, illetve arra, mire figyeljünk földlabdás vagy vágott élőfenyő vásárlásakor.

A mikor-kérdés már majdhogynem a mi kényelmünkre és igényeinkre van bízva, hiszen november végétől egészen az utolsó utáni pillanatig lehetőségünk van megvásárolni a fenyőfát.

Időben gondolkodjunk el viszont azon, hogy vágott fenyőt vagy élő (földlabdás-gyökeres) fenyőt szeretnénk. Arról is döntenünk kell, milyen fenyőfajt válasszunk. Ezekben a milyen-kérdésekben családi tapasztalatok és az eladók is segítségünkre vannak.

A hol-kérdéshez szükségünk lehet egy kis „nyitott szemmel járásra”, környezettanulmányra vagy internetes utánajárásra a bevásárló-körút előtt, hogy elkerüljük a plusz köröket. Előnyben vannak, akiknek vannak bejáratott helyeik, jó tapasztalatokkal, de egy esetleges drágulás vagy szemléletváltás esetén bárki kényszerülhet arra, hogy új lelőhely után nézzen.

Mikor vásároljuk meg a fát?

Több okból sem érdemes sokáig halogatni a karácsonyfa-vásárlást, függetlenül attól, hogy gyökeres vagy vágott élőfenyőt választunk.

A parkolókban, utak mentén fellelhető fenyőfa-árusokhoz általában a szezon elején, egy szállítmánnyal érkeznek a fák, és általában már nem rendelnek újat. Hasonló a helyzet a nagyáruházak választékával is, ám egyes kertészetekhez két-, vagy háromfelé osztják a szállítmányt, így többször vannak frissebb fák.

A szezon elején nemcsak a nagyobb választék, de az árusok kisebb leterheltsége miatt is érdemesebb vásárolni: még nincs nagy tömeg, a szakembereknek több idejük jut egy-egy vevőre, több fát meg tudnak nekünk mutatni, több tanácsot, tippet tudnak velünk megosztani.

A földlabdával megvásárolt gyökeres fenyőkre fokozottan kell vigyázni, főleg abban az esetben, ha ki szeretnénk az ünnepek után ültetni. Erről bővebben a gyökeres fák vásárlásánál lesz szó. Most elöljáróban annyit, hogy a földlabdás fenyő vásárlását mindegyik megoldás közül a legkorábban érdemes elrendezni.

Érdemes figyelembe venni, hogy a vágott fenyő esetében a legtöbbet az 1-2 méteres fákból adnak el, a gyökeres fenyőfák közül az 1 méteresekre van a legnagyobb kereslet. Amennyiben ezekbe a mérettartományokba esik a mi leendő választottunk is, nem szabad az utolsó hétre hagyni a vásárlást.

Hol vásároljuk meg a fát?

Általában azokon a helyeken, ahol egész évben növényekkel foglalkoznak – kertészetekben, barkács-áruházak növényrészlegein – nagyobb a kínálat a fenyőfákból, meg tudják oldani a szállítást is, és több az esztétikailag kifogástalan fa köztük. Szakszerűbb segítséget is remélhetünk ezeken a helyeken, de az alapvető praktikus tanácsokkal az út menti fenyőfaárusok is el tudnak látni minket.

Érdemes olyan helyet választani, ahol a nagyobb választék mellett helyben vállalnak faragást és csomagolást is – ez ma már a legtöbb helyen vásárlói alapkövetelmény, és érdemes érte kifizetni azt a minimális felárat, amivel sok bosszúságtól megkímélnek minket: nevezetesen az otthoni befaragást és a szállítás utáni macerás autótakarítást.

Amennyiben nincs lehetőségünk nekünk hazaszállítani a fenyőnket, érdemes olyan kertészetekhez fordulni, ahol vállalnak kiszállítást is. De ennél költségtakarékosabb megoldás lehet, ha a család vagy baráti társaság összefog, és együtt mennek „vadászatra”.

A mikor- és a hol-kérdések után el kell döntenünk, hogy vágott vagy gyökeres élő fenyőt választunk.

Földlabdás fenyőfa vásárlása

A kiültetésre szánt gyökeres fák közül azt érdemes választani, amelyiknek nagyobb a földlabdája. A nagyobb földlabdával kevesebb sérült gyökér jár, ami kedvezőbb az ültetés utáni gyors és egészséges fakadás szempontjából. A szállítás során körültekintően rögzítsük!

Otthon – ha korán megvásároltuk és van rá lehetőségünk – tároljuk a kert egy szél- és fagymentes szögletében. Közvetlenül mielőtt a meleg szobába vinnénk és feldíszítenénk a fát, vigyük be olyan zárt térbe, amelynek hőmérséklete átmenetet képez a kinti hideg és a szoba hőmérséklete között. Ez a hely lehet a garázs, folyosó, lépcsőforduló – lényeg, hogy hűvös, de fagymentes legyen. Mindezt a hirtelen hőmérséklet-különbség miatt bekövetkező lombhullás elkerülése végett kell megtenni.

Tegyük cserépbe vagy valamilyen edénybe, locsoljuk rendszeresen – ne öntözzük túl, de tartsuk a földjét nyirkosan. Akkor se növeljük a vízadagot, ha kicsit potyognak a tűlevelei. A legalkalmasabb helye a szobában ott van, ahol a lehető legtávolabb van minden fűtőtesttől, de éri a fény.

Az élő fenyő kiültetés utáni egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy meghagyjuk a fiatal rügyeit, új hajtásait. Emellett kerüljük a műhavas díszítést, és a díszek felrakása és leszedése közben is fokozottan ügyeljünk a sérülések elkerülésére!

A karácsonyi ünnepek után lehetőleg minél rövidebb ideig tartsuk a fát lakásban, fokozatosan szoktassuk vissza a hideghez, és amikor enyhülnek a téli napok, kiültethetjük a kertbe. Az ültetés helyén legalább egy 40-70 cm átmérőjű gödröt ássunk, és támogassuk a fa fejlődését az új helyén szerves trágyával, amit ültetéskor juttatunk ki. Figyeljünk arra, hogy a fenyőfa gyökérnyaka a talajfelszínnel egy szintben legyen, amely köré kiszórhatunk fanyesedéket, fenyőkérget annak érdekében, hogy a földje tovább nedves maradjon – kiültetés után többször, alaposan meg kell öntözni, mert sok vizet igényel.

Amennyiben nem akarjuk kiültetni, de ragaszkodunk az élő fenyőhöz, intézzük a vásárlást olyan kertészetben, ahol az ünnepek után visszaveszik.

Vágott fenyőfa vásárlása

Ebben az esetben is körültekintően kell végigjárnunk a vásárlás-szállítás-tárolás-díszítés-leszedés folyamatát, ha az ünnepek alatt gyönyörű fenyőfával szeretnénk örvendeztetni a családot.

Vásárlásnál a már említett szolgáltatásokat (faragás, hálóba csomagolás) érdemes igénybe venni, mindemellett a legtöbb árusítóhelyen talpat is tudunk vásárolni: többféle méretben, többféle anyagból készült fenyőfa-talp közül választhatunk, az ízlésünk és a fa mérete befolyásolhatja a döntésünket. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, kérjük ki az árusítók és ismerősök véleményét. Az én családom az időtálló kovácsoltvas fenyőfa-talpra esküszik, mások a víztartós műanyag karácsonyfa talpat tartják a legjobbnak.

A sérülésmentes szállítás, tárolás és díszítés jelentősége vágott fenyőfánál is kulcsfontosságú. A hálóba csomagolt fenyőfánkat érdemes a végleges helyére állítás – vagy otthoni befaragás – előtt közvetlenül kibontanunk. Kerüljük a lakásban a fűtőtest / kandalló melletti helyeket, ne helyezzünk a közelébe égő gyertyát vagy olyan lakásdíszt, amit nehezen lehet megszabadítani a lehulló tűlevelektől.

A hagyomány szerint vízkereszt napján válunk meg a karácsonyfától és szedjük le a díszeit. Egyes fenyőfajok (pl.: luc) esetében fel kell készülnünk arra, hogy eddig a napig sok tűlevelet fognak hullajtani. A legtöbb településen szervezetten szállítják el az ünnepek után kihelyezett fenyőfákat, ezekhez az időpontokhoz – amiket a települések előre közzétesznek – is igazíthatjuk a fenyőfa kihelyezését.

A cikk második részében a karácsonyfa céljára vásárolt fenyőfajok és –fajták közti különbségekről, előnyeikről és hátrányaikról lesz szó.

Fenyőillatú, boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánok!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen illatok riasztják el a szúnyogokat?

2024. április 19. 06:40

Ahogy a ruhamoly ellen hatásos a levendulazsákocska a szekrényben, úgy a szúnyogokat is számos illattal távolt tudjuk tartani. Riasszuk el a szúnyogokat természetes növényi illatokkal!

Hogyan hasznosíthatjuk a tojáshéjat?

2024. április 6. 05:40

A húsvéti ünnepkörre való készülődés, főzés és alkotómunka közben is rengeteg tojáshéj keletkezik. Szerencsére sokféleképpen hasznosíthatjuk újra ezt a konyhai hulladékot, amely a szemetes helyett így a kertben vagy a háztartásban lehet újra a segítségünkre.

10 tudnivaló a tojásról

2024. március 29. 05:40

Az idei áprilist a húsvéti ünnepekkel indítjuk, remélhetőleg szép idő és finom étkek kíséretében. A tavaszi ünnepkörben elengedhetetlen szerephez jut a tojás: ahogy az asztalon, úgy a locsolkodás során sem nélkülözzük. Ennek apropóján tíz érdekességet hoztam a tojásról.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Tápláló és egészséges - a magyar hal nem hiányozhat a karácsonyi asztalról

2021. december 4. 09:38

A halhús nemcsak diétákba és kímélő étrendekbe illeszkedik, hanem halászlé formájában a karácsonyi asztal elengedhetetlen kelléke is.

A bio fűszernövények iránti kereslet csúcsokat dönget az ünnepi szezonban 

2023. december 21. 12:40

Ki gondolta volna, hogy az év végén, az ünnepi szezonban épp a bio fűszernövények lesznek azok, amelyek minden más zöldség és gyümölcs előtt átveszik a vezetést az USA-ban?

Kistermelői ajándékok karácsonyra

2019. november 19. 05:36

Hamarosan elérkezik a kereskedelem legpörgősebb időszaka és egyben (amennyiben a saját oldalunkat is nézzük) a lehetősége annak, hogy a pénzünkkel „szavazzunk”. Arra szavazunk, hogy a multik szeptember óta csillivilli módon csalogató termékeivel lepjük meg szeretteinket, vagy idén adunk valami újat nem csak az ajándékozottaknak, hanem hazai kistermelőknek, akik szívből készítik termékeiket?

Így válasszunk bort, ha nem ismerjük a megajándékozott ízlését

2023. december 21. 08:40

Színház- vagy koncertjegy, könyv, ékszer, parfüm – világszerte ezek a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok, ám a férfiaknál még mindig a bor az igazi jolly joker. De hogyan találjuk meg a tökéletes bort, ha nem ismerjük a megajándékozni kívánt ismerős, rokon vagy munkatárs ízlését?