Ház, táj
Ház, táj

Karácsonyfa-vásárlás II. rész

Karácsonyfa-vásárlás II. rész

Agrofórum Online

A cikk első részében választ kaptunk arra, mire figyeljünk földlabdás vagy vágott élőfenyő vásárlásakor, illetve segítséget kaphattunk a vásárlás időpontjának és helyének megválasztásában. Ebben a cikkben a karácsonyfa céljára vásárolható fenyőfélék közti különbségekről, előnyeikről és hátrányaikról lesz szó.

Általánosságban elmondható, hogy évek óta nő azoknak a fenyőfa-vásárlóknak a száma, akik a tartósabb, hosszabban díszlő vagy különleges fenyőféléket keresik. Bővelkednek az áruházak a különböző méretű, színű és anyagú műfenyőkben is, amelyeket praktikai okokból, vagy mélyen gyökerező meggyőződésből vásárolnak élő fenyő helyett a családok.

Egyre élesebb határral elkülönül a műfenyő / élőfenyő-támogatók tábora, és bár én is az utóbbiak népes csapatát erősítem, a cikkemnek mégsem az a célja, hogy a műfenyőre voksolókat meggyőzzem, pártoljanak át az élőfenyősök oldalára. Számos cikk született már a témában ezzel a céllal, a legtöbb abszolút barátságos, inkább vitaindító, mint lázító hangvételű írás – én csak arra szeretném kérni a Kedves Olvasót, bármilyen, a témát pedzegető irományt olvas, ne fogja fel a meggyőződését ért támadásnak, mert nem az! Már csak a karácsonyi ünnepet átható szeretetet, elfogadást és békére törekvést szolgálva is érdemes inkább nyitottan, semmint agresszíven olvasni a karácsonnyal kapcsolatos, megjelent írásokat.

Kezdjük a karácsonyfának alkalmas legnépszerűbb fenyőfélék sorát a lucfenyővel, utána sorra kerül az ezüst-, nordmann-, jegenye-, feketefenyő, egészen a duglaszfenyőig bezáróan.

Lucfenyő

Mind a mai napig a legtöbben ezt a fenyőfélét választják karácsonyfának: a Kárpátok jellegzetes, hengeres kúpos koronaformájú erdőalkotó fája, a közönséges lucfenyő (Picea abies) népszerűsége hosszú évtizedek óta töretlen, még a gyorsan változó, sokszor más fenyőféléket előnyben részesítő trendek ellenére is.

A lucfenyők – a jegenyefenyőhöz hasonlóan – az egytűs fenyők közé tartoznak. Tobozaik csüngők, formájuk szabályos, nem szétesők. Levélalapjuk nem szélesedik ki. Tűlevelei sötétzöldek, keskenyek, kemények, melyek a törzset is beborítják. Magvetéssel szaporítják, a karácsonyfának nevelt fákat ültetvényekben nevelik. Fiatal korban kb. fél métert növekszenek évente.

lucfenyő

Előnyei: koronája kecses, tűlevelei fénylőek, szépek. Ágai szabályos elrendezésűek, ágörvökben helyezkednek el. Törzse hengeres, az egészségesen fejlődő fáé tökéletesen egyenes. Pótolhatatlan illata és a többi fenyőfélénél alacsonyabb ára teszi az egyik legnépszerűbb karácsonyfává.

Hátrányai: tűlevelei a többi fenyőféléhez képest hamarabb, megszáradva lehullanak. Jól fűtött lakásban ez már egy hét alatt, a fűtőtesthez közelebb, vagy levegőtlen helyiségbe helyezett lucfenyőnél hamarabb bekövetkezhet.

Ezüstfenyő

Az ezüstfenyő a szúrós luc egyik változata, a közönséges lucfenyő rokona. Tűleveleit viaszréteg borítja, ennek köszönheti ezüstös szürke lombszínét, illetve ennek a tulajdonságának hála a csökkent levélpárologtatás biztosítja a későbbi tűlevél-hullás megindulását.

ezüstfenyő

Előnyei: különleges külsőt kölcsönöz neki feldíszített karácsonyfaként kékes-hamvas, ezüstös színe. A lucfenyőnél hosszabb ideig tartja meg az egészséges lombját.

Hátrányai: alakjuk szabálytalanabb, mint a magvetésből nevelt, ezáltal egyenesebb törzsű lucfenyőnek. Tűlevelei kifejezetten szúrósak. Általában kisebb számban és méretkategóriában találkozhatunk vele az árusoknál, mint a többi fenyőfélével, és annál drágábbak is.

Nordmann fenyő

Ennek a kaukázusi származású, manapság „slágerfenyőnek” a legvitatottabb a neve, számos helyen rosszul szerepel: nem normand vagy rövid n-nel írva nordman a hivatalos neve, és nem is a vikingekről (normann) nevezték el, hanem a finn természettudós Alexander von Nordmann tiszteletére nevezték el az ő neve után.

A botanika világában kaukázusi jegenyefenyőként (Abies nordmanniana) bukkanhatunk rá. Alakja jellemzően kúp, ágrendszere tömött. Lapított, sötétzöld, fényes tűlevelei sűrűn nőnek a rugalmas hajtásain. Tobozai nagyok, hengeres formájúak. Szaporítása magvetéssel történik.

nordmann fenyő

Előnyei: tömött ágrendszere és sötétzöld tűlevélszíne elegáns, egységes külsőt kölcsönöz neki. Illata nem annyira erőteljes, mint a lucfenyőnek, de különleges. Tűlevelei nem szúrósak, így könnyű díszíteni, kisgyermekes családoknak ideális választás. Lombját az ezüstfenyőnél is tovább megtartja, sokáig, tűlevél-hullajtás nélkül az ünnep dísze.

Hátránya: az ezüstfenyőnél is drágább fenyőféle.

Jegenyefenyő

Örvös ágelrendeződése elárulja rokonságát a lucfenyővel. A bálványfenyőnek is nevezett közönséges jegenyefenyő alakja karcsú, koronája kúp alakú. Az eddigi fenyőféléktől eltérően tűlevelei – zöldes színüket némileg megőrizve – megszáradva az ágakon maradnak, nem hullanak le. A levelek illatát csak dörzsölésük után érezhetjük. Törzse pirosas-barnás, kérge sekélyen barázdált. Lombozata a lucfenyőnél ritkásabb vékony ágai miatt.

Szaporítóanyagának beszerzése nehéz, nevelése körülményes, ugyanis a nyári melegtől és a téli fagytól egyaránt károsodhatnak. Tűlevelei az ezüstfenyőkhöz hasonlóan enyhén viaszosak, ezüstös színűek.

koreai jegenyefenyő

Előnyei: nem hulló tűlevelei miatt praktikus választás, ritkásabb ágrendszerét bőséggel fel lehet díszíteni – bár vékonyabb ágai nem bírják el a nagyobb díszeket.

Hátrányai: meglehetősen drágák, ritkásabb ágrendszere nem kölcsönöz neki olyan egységes külsőt, mint a lucnak vagy akár az ezüstfenyőnek. Igen vízigényes, kedveli a magasabb páratartalmat, amit nem minden esetben lehet biztosítani számára a lakásban az ünnepek ideje alatt.

Feketefenyő

A hosszútűs Pinus-fenyők, köztük a fekete fenyő (Pinus nigra) alkalmazása karácsonyfaként új keletű szokás. Formája az életkorával változik: fiatalon széles kúpos, idősebb korában inkább ernyőszerű formájú a koronája. Sötétzöld tűlevelei hosszúak, 10-16 cm-esek, sötétzöldek, szúrósak. Ágai különleges szürkésbarnák.

feketefenyő

Előnyei: igénytelen, nagyon dekoratív, olcsó fenyő. Tűrőképessége igen nagy, így pl. a legszárazabb szobai körülmények között is megtartja tűleveleit.

Hátrányai: kevésbé formás, még viszonylag kevés a választék belőlük. Szélességük miatt kevés otthonba férnek el kényelmesen. Hajtásainak gyantatartalma – aminek köszönhetően későn hullajtja a tűleveleket – nagyon magas, a lakásban is lecsöpöghet a fáról.

Duglaszfenyő

A duglaszfenyő még ritkán kapható karácsonyfának. A jegenye- és lucfenyőhöz hasonlóan örvös ágrendszerű. Tűlevelei sötétzöldek, hosszúak, laposak, megdörzsölve különleges narancsillatúak, megszáradásuk után sem hullnak le. Törzse egyenes, hengeres, koronája széles, kúp alakú, ágai vízszintesen állnak. Nevét a skót botanikusról, D. Douglas-ről kapta, aki Kanadában fedezte fel a fajt.

duglaszfenyő

Előnyei: nagyon sokáig megtartja lombját

Hátrányai: nem bírja a szárazságot, hamar feladja a lakás zárt terében, és kevés helyen kapható.

 

Fenyőillatú, boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánok!

Tennivalók a ház körül az év első két hónapjában

Nincs is szebb és megnyugtatóbb annál, mint amikor az évszakok a rájuk jellemző pompájukban tündökölnek. Télen – bár sokan több kivetnivalót találnak ebben az évszakban, mint szépséget – nincs gyönyörűbb látvány a fehér dunna alatt alvó tájnál és kertnél. Mégsem dőlhetünk hátra teljesen, hiszen akad munka télen is bőven.

A téli madáretetés aranyszabályai

A téli időszakban nemcsak őshonos madarainknak jelent pótolhatatlan táplálékforrást a számukra kihelyezett eleség, hanem a tőlünk északra fekvő országokból hozzánk érkező és hazánkban telelő madárfajoknak is. Mikor és mivel etessük az egyes fajokat? Hogyan oldjuk meg az itatót? Ezekre a kérdésekre válaszol a cikk.

A megfelelő növényt a megfelelő helyre! II. rész – a talaj fizikai félesége

Ne a növényhez válasszuk a helyet, hanem a helyhez válasszuk a növényt! A körülmények diktálnak, nem elsősorban az ízlésünk! – ezzel az intelemmel búcsúzott a cikk első része. Most a terítékre kerülő talajtextúrák megismerésénél is szem előtt kell tartanunk, hogy azok a megvásárolt növények fejlődhetnek a kertünkben egészségesen, amelyeknek megfelel kertünk talajának fizikai félesége.

A megfelelő növényt a megfelelő helyre! I. rész – a talaj kémhatása

Hogy is szokott zajlani a legtöbb esetben az udvarunkba, kertünkbe kerülő növények megvásárlása? Elmegyünk a kiválasztott/bejáratott árudába félig kiforrt elképzelésekkel arról, hogy mit is szeretnénk, majd a meglátni és megszeretni varázsában a kosarunkba, majd kertünk talajába kerül a növény.

Cseresznye, meggy tavaszi növényvédelme

Idén 3 nagyobb ültetvényt is szakirányíthatok, melyből az egyikben 20 hektár cseresznye, egy másikban pedig mintegy 60 hektárnyi meggy található.

2018. május 3. 12:35

Milyen tapasztalataitok vannak az egységes kérelem beadásával kapcsolatosan?

Hogy álltok az egységes kérelem leadásával? Minden évben azon kapom magam, hogy május elseje és még sehol sem állok.

2018. május 9. 08:32

Értékes zöldségnövényeink II. rész

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?

2018. július 27. 11:07

A biztonságos növényvédő szer szállítás és tárolás aranyszabályai

A növényvédő szerek biztonságos szállítása és tárolása érdekében az itt felsorakoztatott szabályokat mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk és betartanunk.

2018. május 17. 08:07