Ház, táj
Ház, táj

Madáretetés a ház körül – melyik madárfaj hol keresi az eleséget?

Madáretetés a ház körül – melyik madárfaj hol keresi az eleséget?

Agrofórum Online

Hol keresik a táplálékot a kertünkbe élelmet kutató madárfajok? Hogyan viszonyulnak a többi madárfajhoz? Mik a legfontosabb dolgok, amiket tudnunk kell a viselkedésükről?

A cikk előző részében felsorakoztatott, hazánkban legelterjedtebb, madáretetőt látogató vendégeink neve mellett most sorakozzanak itt azok az információk, vajon hol keresik az egyes fajok a táplálékukat, és ehhez mérten hova érdemes helyeznünk az eledelt, hogy megtalálják? Ezenkívül mit érdemes még tudnunk a téli etetés során tanúsított viselkedésükről?

A cinegék vékonyabb ágakról lesik a tápláléklelőhelyet

A következő összefoglaló táblázatból választ kapunk a kérdésekre, így könnyebben megérthetjük téli vendégeink viselkedését.

Magyar és latin név Élelemkeresés helye /
Megfelelő etetőtípus
Érdekesség
Mezei veréb

Passer montanus

Lábon álló vagy ablakra függesztett etető Csapatban repülnek, kevésbé agresszívek, mint a házi veréb.
Házi veréb

Passer domesticus

Lábon álló vagy ablakra függesztett etető Csapatban repülnek, igen vehemensek.
Búbos cinege

Parus cristatus

Függesztett eleség (hálóba, felfűzve) Erdei- és lucfenyőerdőkben él, felhalmozza az eleséget, többnyire párban repülnek.
Kék cinege

Parus caeruleus

Vékonyabb ágakon egyensúlyozva keresnek, ezért megfelelő a függesztett eleség Nagy pukkancsok, a náluk kisebb vagy azonos termetű cinegefajokat elűzik az etetőtől.
Széncinege

Parus major

Ez a cinkefaj kevésbé kedveli a függeszkedést, a lábon álló etetőből előszeretettel csemegézik Igen elterjedt faj, nagyvárosok közepén is találkozunk vele. Egyszerre csak egy repül közülük az etetőbe.
Barátcinege

Parus palustris

Lábon álló vagy ablakra függesztett etető, függesztett eleség Párban láthatjuk őket télen, egyszerre több magot is visznek a csőrükben.
Fenyvescinege

Parus ater

Lábon álló etető vagy függesztett eleség egy erdő vagy facsoport közvetlen közelében Tűlevelű erdők közvetlen közelében találkozhatunk vele, az ember tenyeréből is csipeget.
Vörösbegy

Erithacus rubecula

A talajon, esőtől védett helyen keresi a táplálékát Emberekkel barátságos, fajtársaival nem, mivel magányosan őrzi a territóriumát.
Fenyőrigó

Turdus pilaris

Lábon álló etető bokrok közelében Csapatokban él, tél végén jön az etetőhöz.
Feketerigó

Turdus merula

A talajon keresi a táplálékát Az eleségtől nemcsak más fajokat, hanem saját fajtársaikat is elkergetik.
Seregély

Sturnus vulgaris

A talajon keresi a táplálékát, vastag hó esetén az etetőket is látogatja Csapatokban él, gyakori madár.
Csuszka

Sitta europaea

Lábon álló etető vagy fán elhelyezett függesztett eledel Egész évben párban élnek, védik a területüket, odúköltők, egyszerre több magot is visznek a csőrükben, eleséget gyűjtenek.
Meggyvágó

Coccothraustes coccothraustes

Magas házak tetőin elhelyezett etetők Nagyon kemény télen szorul csak rá az ember által kitett madáreledelre, a fák tetejének magasságában repül.
Zöldike

Carduelis chloris

Lábon álló vagy függesztett automata etető Az etetőben nem szereti a társaságot, ember közelében sem félnek.
Csíz

Carduelis spinus

Fára, bokorra függesztett eledel Hazánkon átvonuló madarak, az etetőket tél végén látogatják csapatban.
Szajkó

Garrulus glandarius

Facsoport mellé kihelyezett etető Óvatos madár. Ha megjelenik az etetőben, a többi madárfaj visszahúzódik.
Nagy fakopáncs

Dendrocopos major

Fatörzsre erősített eledel Fatörzseken és ágakon kúszva keresi a táplálékát, lábon álló etetőket nem látogat.
Hamvas küllő

Picus canus

Fatörzsre erősített zsíros eledel, lábon álló etető Gyakran kutakodik a talajon és a fatörzseken.
Balkáni gerle

Streptopelia decaocto

A talajon is keresi a táplálékát, és a kisebb madarak etetőit is látogatja Télen összetartó kis csapatokban vagy párokban látogatják az etetőket, szorosan egymás mellé ülve.
Örvös galamb

Columba palumbus

Lábon álló etető Enyhe teleken áttelel hazánkban, ilyenkor kis csapatban békében megfér a többi galamb- és gerlefajjal.
Parlagi galamb

Columba livia

Magas vagy emeletes házak erkélyein elhelyezett etetők Csapatban szeretnek a legjobban élni, igen elterjedtek a nagyvárosokban.
Szarka

Pica pica

Talajon, fák ágain keresi a táplálékot Mindenevő, félénk faj, csak akkor megy etető közelébe, ha láthatóan nem kap hívatlan vendéget.

 

A vörösbegy a földön keresi az ennivalót

Kapcsolódó cikkek:

A balkáni gerle meglátogatja a kisebb termetű madarak etetőjét is

Felhasznált és ajánlott irodalom:

Detlef Singer (2016): Madarak az etető körül – Megfigyelés, meghatározás, etetés

A madarak megfigyeléséhez sok örömet és türelmet kívánok!

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mikor hagyjuk abba tavasszal a madarak etetését?

2024. március 24. 05:40

Felelős madáretető-tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy megfelelő időben hagyjuk abba az etetést. Fontos, hogy a madárszülők már ne magokkal etessék tavasszal a fiókáikat, mert az árthat nekik, de mit csináljunk, ha tavasszal még hidegebb hetekre lehet számítani?

Kis lépés nagy célért: a Föld órája 2024-ben

2024. március 22. 05:40

A természetvédelemmel kapcsolatos évfordulók, kampányok, kiemelt események remek lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy jobban megismerjük a gyönyörű bolygónkat, és időt szenteljünk a védelmére. Ide tartozik a Föld órája akció is.

Mikor kerüljük a fahamu használatát a kertben?

2024. március 20. 06:40

A fahamu helyes felhasználásával nemcsak a háztartási hulladékot csökkentjük, hanem a kertünk is meghálálja a jó minőségű, szakszerűen kijuttatott, szerves trágyaként funkcionáló fahamut. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nem javasolt a használata, vagy egyenesen árt egyes növényfajoknak.

A fahamu helyes használata a házikertben

2024. március 18. 05:40

A fahamu igazi kincs a házikertben, ha helyesen használjuk fel. Tisztában kell lennünk vele, hogy mikor, mennyit juttathatunk ki belőle, és mely növények fejlődését segítjük elő vele.

A kenyér íze

2018. október 1. 12:33

A közelgő vetésidőben a végtermékről szólni logikátlannak tűnik. A kenyér íze elsősorban a pékeken, a tésztakészítésen, meg a sütési technológián múlik. Azért az sem mindegy, hogy milyen fajtát választunk, milyen agrotechnikát alkalmazunk és máris eljutottunk a vetéshez. Így formálódik a Jóisten ege alatt a kenyér íze; vetéstől aratásig.

Hogyan mentsük meg a túlöntözött szobanövényünket?

2023. július 29. 06:40

Nyáron hajlamosak vagyunk jobban “figyelni” a szobanövények vízellátására is. Ez abban nyilvánul meg általában, hogy nagyobb mennyiséget zúdítunk rájuk, esetleg gyakrabban is - viszont könnyű túlzásba vinni az öntözést, ami miatt a túl sok vízre érzékeny növények el is pusztulhatnak. Hogyan akadályozhatjuk ezt meg?

Jelentkezzünk! A Nébih újra meghirdette a háztartási élelmiszerhulladék-felmérését!

2023. november 15. 05:40

Bár sikerült javítani az elmúlt évek szomorú statisztikáin, mégis a legfrissebb felmérések szerint még mindig minden ötödik kg élelmiszer a szemetesben landol. Vajon a mi háztartásunk hogyan járul hozzá ehhez a mennyiséghez?

Mindent a tűzgyújtási tilalomról

2023. augusztus 25. 05:40

Hogyan tudunk bővebben tájékozódni a fokozott tűzveszély időszakáról, vagyis magáról a tűzgyújtási tilalomról? Ki és mikor rendeli el ezt az időszakot egy adott területre? Mit jelent pontosan a tilalom?