Ház, táj
Ház, táj

Második esély – ötletek a kert és udvar megújításához és szépítéséhez újrahasznosítással II. rész

Második esély – ötletek a kert és udvar megújításához és szépítéséhez újrahasznosítással II. rész

Agrofórum Online

Hányszor keletkezik olyan természetes eredetű vagy mesterséges hulladék a gazdaságban vagy a ház körül, aminek találhatunk egy tökéletes dekorációs vagy új használati funkciót.

Vegyük észre a lehetőségeket környezetünk alakítására és szépítésére, újrahasznosítva olyan használati tárgyainkat, amiket az évek során elnyűttünk. A cikk első részében kipakoltuk a garázsból, konyhából régi gumicsizmákat, autógumikat, teáscsészéket, és új helyet, új rendeltetést kerestünk nekik. Íme néhány ötlet a cikk folytatásában, mit alkothatunk farönkökből, nagyobb ágdarabokból, raklapokból, régi hordókból.

Régi fában új élet

Akinek lehetősége van, bedobja a kandallóba/kályhába a jó tüzelőértékű fát, de akinek hosszabbtávú, kreatív céljai vannak egy-egy kivágott fa maradékával, a virágládától kezdve a kerti ülőkén át számtalan különböző használati tárggyá varázsolhatja. Mielőtt bármilyen átalakítási-csinosítási munkálatba kezdünk, alaposan tisztítsuk meg a farönköt vagy ágdarabot, és gondoskodjunk a megfelelő tartósításról, hogy sokáig gyönyörködhessünk benne: a földbe helyezett fadarabnak (amit pl.: virágtartónak vagy egy helyre fixen elhelyezett ülőkének) égessük meg a föld alá beásni kívánt részét, hogy ne vegye fel a talajvizet, és belülről ne kezdjen el rohadni. A fák felületét kezelhetjük fapáccal, lenolajjal, de festékkel is biztosíthatjuk az időtállóságát. A formák, minták kialakításának csak a képzeletünk és rendelkezésre álló szerszámaink szabhatnak határt.

Raklapokból berendezési tárgyak, veteményeskert

Évekkel ezelőtt indult be a raklapok bútorokká és más berendezési tárgyakká történő átalakítása, mára hatalmas divattá nőtte ki magát. Sokoldalú felhasználásának bizonyítására álljon itt pár példa. Kerti bútoroknak elsősorban strapabíró anyaguk és kialakításuk miatt szeretik, könnyen szerezhetők rá ülőpárnák, vagy igény szerint varrathatók. Megfelelő felületi kezelés mellett az időjárási viszontagságoknak is ellenáll, és a kisebb bútorfajtákat, melyek így készülnek – kialakítástól függően – nem nehéz áthelyezni sem. Természetes hatásuknak köszönhetően nem rí ki a kerti környezetből, kerti tavacskák mellé éppoly alkalmas és szép látvány nyújt, mint egy kerti medence mellé.

Úgy, mint más fa alapanyagot, ezt is kezelhetjük lenolajjal, hogy tartósabbá tegyük az anyagot. Veteményeskert kialakításánál ez különösen fontos, hiszen a falécek közé ültetett (akár palántáról, akár magról vetett) konyhakerti növényeinket öntöznünk szükséges. Számos előnye mellett az egyik legnagyobb, hogy visszaszorítja a gyomokat és tovább megtartja a talaj nedvességét, így ha kevesebb időnk is van foglalkozni az ágyással, akkor sem kell aggódnunk egy ideig a növények kiszáradása miatt.

Egynyári virágok, sőt sziklakerti növények ültetését is megvalósíthatjuk raklapokkal, és akár falnak döntve, akár térelválasztóként alkalmazva gyönyörű, természetes látványt nyújt.

Hordó, eresz, víztartály – folyékony kincsek helyett virágok otthona vagy időtálló bútor

Víz vagy bor után megtiszteltetést jelenthet minden növénynek, ha elhasználódott hordóba, víztartályba vagy ereszcsatorna-darabba kerülve válhat az udvar vagy a kert díszévé. Lássunk pár mókás vagy komoly, de minden ízében zseniális újrahasznosítási megoldást.

Tennivalók a ház körül az év első két hónapjában

Nincs is szebb és megnyugtatóbb annál, mint amikor az évszakok a rájuk jellemző pompájukban tündökölnek. Télen – bár sokan több kivetnivalót találnak ebben az évszakban, mint szépséget – nincs gyönyörűbb látvány a fehér dunna alatt alvó tájnál és kertnél. Mégsem dőlhetünk hátra teljesen, hiszen akad munka télen is bőven.

A téli madáretetés aranyszabályai

A téli időszakban nemcsak őshonos madarainknak jelent pótolhatatlan táplálékforrást a számukra kihelyezett eleség, hanem a tőlünk északra fekvő országokból hozzánk érkező és hazánkban telelő madárfajoknak is. Mikor és mivel etessük az egyes fajokat? Hogyan oldjuk meg az itatót? Ezekre a kérdésekre válaszol a cikk.

A megfelelő növényt a megfelelő helyre! II. rész – a talaj fizikai félesége

Ne a növényhez válasszuk a helyet, hanem a helyhez válasszuk a növényt! A körülmények diktálnak, nem elsősorban az ízlésünk! – ezzel az intelemmel búcsúzott a cikk első része. Most a terítékre kerülő talajtextúrák megismerésénél is szem előtt kell tartanunk, hogy azok a megvásárolt növények fejlődhetnek a kertünkben egészségesen, amelyeknek megfelel kertünk talajának fizikai félesége.

A megfelelő növényt a megfelelő helyre! I. rész – a talaj kémhatása

Hogy is szokott zajlani a legtöbb esetben az udvarunkba, kertünkbe kerülő növények megvásárlása? Elmegyünk a kiválasztott/bejáratott árudába félig kiforrt elképzelésekkel arról, hogy mit is szeretnénk, majd a meglátni és megszeretni varázsában a kosarunkba, majd kertünk talajába kerül a növény.

Borban az igazság

Még este nyolc óra tájékán is hosszú sorok kígyóztak a pénztárak előtt a Budai Várban, hogy bebocsátást nyerjenek Európa legrangosabb borfesztiváljára.

2018. szeptember 14. 11:34

Ismerjük fel a gyomnövényeket már pár leveles korukban II. rész – T2-es életformájú gyomnövények

A hazánkban leggyakrabban előforduló gyomnövények felismerését segítő cikksorozat második része az ősszel és tavasszal is csírázó, nyár eleji egyévesekről szól, a T2-esekről.

2018. augusztus 23. 11:00

Karám blog - a bemutatkozás

A legnagyobb hazai közösségi oldalon Karám-hírek néven néhányan már találkozhattak az írásaimmal, gondolataimmal, most azonban ezen a felületen induló blogom kapcsán először szeretnék bemutatkozni, Kedves Olvasók.

2018. február 12. 12:09

ÜZENET HAZA – ÖSZTÖNDÍJJAL ERDÉLYBEN

A „magyar Erasmus”-ként is emlegetett kárpát-medencei magyar mobilitási program keretében tölthettem egy hónapot Erdélyben, a marosvásárhelyi SAPIENTIA Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.

2018. május 16. 09:48