Ház, táj
Ház, táj

Második esély – ötletek a kert és udvar megújításához és szépítéséhez újrahasznosítással II. rész

Második esély – ötletek a kert és udvar megújításához és szépítéséhez újrahasznosítással II. rész

Agrofórum Online

Hányszor keletkezik olyan természetes eredetű vagy mesterséges hulladék a gazdaságban vagy a ház körül, aminek találhatunk egy tökéletes dekorációs vagy új használati funkciót.

Vegyük észre a lehetőségeket környezetünk alakítására és szépítésére, újrahasznosítva olyan használati tárgyainkat, amiket az évek során elnyűttünk. A cikk első részében kipakoltuk a garázsból, konyhából régi gumicsizmákat, autógumikat, teáscsészéket, és új helyet, új rendeltetést kerestünk nekik. Íme néhány ötlet a cikk folytatásában, mit alkothatunk farönkökből, nagyobb ágdarabokból, raklapokból, régi hordókból.

Régi fában új élet

Akinek lehetősége van, bedobja a kandallóba/kályhába a jó tüzelőértékű fát, de akinek hosszabbtávú, kreatív céljai vannak egy-egy kivágott fa maradékával, a virágládától kezdve a kerti ülőkén át számtalan különböző használati tárggyá varázsolhatja. Mielőtt bármilyen átalakítási-csinosítási munkálatba kezdünk, alaposan tisztítsuk meg a farönköt vagy ágdarabot, és gondoskodjunk a megfelelő tartósításról, hogy sokáig gyönyörködhessünk benne: a földbe helyezett fadarabnak (amit pl.: virágtartónak vagy egy helyre fixen elhelyezett ülőkének) égessük meg a föld alá beásni kívánt részét, hogy ne vegye fel a talajvizet, és belülről ne kezdjen el rohadni. A fák felületét kezelhetjük fapáccal, lenolajjal, de festékkel is biztosíthatjuk az időtállóságát. A formák, minták kialakításának csak a képzeletünk és rendelkezésre álló szerszámaink szabhatnak határt.

Raklapokból berendezési tárgyak, veteményeskert

Évekkel ezelőtt indult be a raklapok bútorokká és más berendezési tárgyakká történő átalakítása, mára hatalmas divattá nőtte ki magát. Sokoldalú felhasználásának bizonyítására álljon itt pár példa. Kerti bútoroknak elsősorban strapabíró anyaguk és kialakításuk miatt szeretik, könnyen szerezhetők rá ülőpárnák, vagy igény szerint varrathatók. Megfelelő felületi kezelés mellett az időjárási viszontagságoknak is ellenáll, és a kisebb bútorfajtákat, melyek így készülnek – kialakítástól függően – nem nehéz áthelyezni sem. Természetes hatásuknak köszönhetően nem rí ki a kerti környezetből, kerti tavacskák mellé éppoly alkalmas és szép látvány nyújt, mint egy kerti medence mellé.

Úgy, mint más fa alapanyagot, ezt is kezelhetjük lenolajjal, hogy tartósabbá tegyük az anyagot. Veteményeskert kialakításánál ez különösen fontos, hiszen a falécek közé ültetett (akár palántáról, akár magról vetett) konyhakerti növényeinket öntöznünk szükséges. Számos előnye mellett az egyik legnagyobb, hogy visszaszorítja a gyomokat és tovább megtartja a talaj nedvességét, így ha kevesebb időnk is van foglalkozni az ágyással, akkor sem kell aggódnunk egy ideig a növények kiszáradása miatt.

Egynyári virágok, sőt sziklakerti növények ültetését is megvalósíthatjuk raklapokkal, és akár falnak döntve, akár térelválasztóként alkalmazva gyönyörű, természetes látványt nyújt.

Hordó, eresz, víztartály – folyékony kincsek helyett virágok otthona vagy időtálló bútor

Víz vagy bor után megtiszteltetést jelenthet minden növénynek, ha elhasználódott hordóba, víztartályba vagy ereszcsatorna-darabba kerülve válhat az udvar vagy a kert díszévé. Lássunk pár mókás vagy komoly, de minden ízében zseniális újrahasznosítási megoldást.

Ismerjük fel a gyomnövényeket már pár leveles korukban VI. rész – évelő gyomnövények

Az évelő gyomnövények visszaszorítása vagy teljes kiirtása a területről rendkívül nehéz: áttelelő szerveik, melyek lehetővé teszik sokéves fennmaradásukat, szaporodásukat és közvetlen terménykárosításukat, igen szívósak, szó szerint ragaszkodnak a termőföldhöz.

A fokhagyma jótékony hatásai a kerttől az asztalig

Nem ismerünk olyan „társítási szituációt”, amikor a fokhagyma gátolná a másik növényt a növekedésben, vagy odavonzaná valamely kártevőjét. Sőt, inkább elkerülik a kártevők erőteljes szaga miatt.

A bohókás dísztökök titkai

Ki ne vidulna fel idén ősszel is ebben a meglepetéseket tartogató és hatalmas melegekkel tomboló színpompás évszakban az ezerarcú dísztökökön? Nem hiányozhatnak egyik feldíszített, őszi színekben pompázó teraszról vagy balkonról sem, és egyre többet találkozunk velük boltokban, piacokon is.

Ismerjük fel a gyomnövényeket már pár leveles korukban V. rész – T4-es életformájú kétszikű gyomnövények

Hátravan még a java – mondhatnánk a hazánkban előforduló gyomnövények közül a nyárutói egyéves kétszikűek felvezetésekor. Ebből az életformacsoportból kerül ki ugyanis a legtöbb, jelentős kárral fenyegető veszélyes gyomnövény.

Gombapaprikás

Nincs az a mennyiség gombapaprikásból, ami ne fogyna el nálunk. Családilag imádjuk, még azt is megkockáztatom, hogy ha választani kellene a pörkölt és a gombapaprikás közül, akkor minden esetben az utóbbit választanánk.

2018. március 23. 09:27

Pontyleves

Halászlevet mi általában csak nyáron eszünk, nálunk nem része a karácsonyi menünek, így ilyenkor, február-március környékén már kezd kialakulni a hiányérzet.

2018. február 23. 09:38