Ház, táj
Ház, táj

Második esély – ötletek a kert és udvar megújításához és szépítéséhez újrahasznosítással II. rész

Második esély – ötletek a kert és udvar megújításához és szépítéséhez újrahasznosítással II. rész

Agrofórum Online

Hányszor keletkezik olyan természetes eredetű vagy mesterséges hulladék a gazdaságban vagy a ház körül, aminek találhatunk egy tökéletes dekorációs vagy új használati funkciót.

Vegyük észre a lehetőségeket környezetünk alakítására és szépítésére, újrahasznosítva olyan használati tárgyainkat, amiket az évek során elnyűttünk. A cikk első részében kipakoltuk a garázsból, konyhából régi gumicsizmákat, autógumikat, teáscsészéket, és új helyet, új rendeltetést kerestünk nekik. Íme néhány ötlet a cikk folytatásában, mit alkothatunk farönkökből, nagyobb ágdarabokból, raklapokból, régi hordókból.

Régi fában új élet

Akinek lehetősége van, bedobja a kandallóba/kályhába a jó tüzelőértékű fát, de akinek hosszabbtávú, kreatív céljai vannak egy-egy kivágott fa maradékával, a virágládától kezdve a kerti ülőkén át számtalan különböző használati tárggyá varázsolhatja. Mielőtt bármilyen átalakítási-csinosítási munkálatba kezdünk, alaposan tisztítsuk meg a farönköt vagy ágdarabot, és gondoskodjunk a megfelelő tartósításról, hogy sokáig gyönyörködhessünk benne: a földbe helyezett fadarabnak (amit pl.: virágtartónak vagy egy helyre fixen elhelyezett ülőkének) égessük meg a föld alá beásni kívánt részét, hogy ne vegye fel a talajvizet, és belülről ne kezdjen el rohadni. A fák felületét kezelhetjük fapáccal, lenolajjal, de festékkel is biztosíthatjuk az időtállóságát. A formák, minták kialakításának csak a képzeletünk és rendelkezésre álló szerszámaink szabhatnak határt.

Raklapokból berendezési tárgyak, veteményeskert

Évekkel ezelőtt indult be a raklapok bútorokká és más berendezési tárgyakká történő átalakítása, mára hatalmas divattá nőtte ki magát. Sokoldalú felhasználásának bizonyítására álljon itt pár példa. Kerti bútoroknak elsősorban strapabíró anyaguk és kialakításuk miatt szeretik, könnyen szerezhetők rá ülőpárnák, vagy igény szerint varrathatók. Megfelelő felületi kezelés mellett az időjárási viszontagságoknak is ellenáll, és a kisebb bútorfajtákat, melyek így készülnek – kialakítástól függően – nem nehéz áthelyezni sem. Természetes hatásuknak köszönhetően nem rí ki a kerti környezetből, kerti tavacskák mellé éppoly alkalmas és szép látvány nyújt, mint egy kerti medence mellé.

Úgy, mint más fa alapanyagot, ezt is kezelhetjük lenolajjal, hogy tartósabbá tegyük az anyagot. Veteményeskert kialakításánál ez különösen fontos, hiszen a falécek közé ültetett (akár palántáról, akár magról vetett) konyhakerti növényeinket öntöznünk szükséges. Számos előnye mellett az egyik legnagyobb, hogy visszaszorítja a gyomokat és tovább megtartja a talaj nedvességét, így ha kevesebb időnk is van foglalkozni az ágyással, akkor sem kell aggódnunk egy ideig a növények kiszáradása miatt.

Egynyári virágok, sőt sziklakerti növények ültetését is megvalósíthatjuk raklapokkal, és akár falnak döntve, akár térelválasztóként alkalmazva gyönyörű, természetes látványt nyújt.

Hordó, eresz, víztartály – folyékony kincsek helyett virágok otthona vagy időtálló bútor

Víz vagy bor után megtiszteltetést jelenthet minden növénynek, ha elhasználódott hordóba, víztartályba vagy ereszcsatorna-darabba kerülve válhat az udvar vagy a kert díszévé. Lássunk pár mókás vagy komoly, de minden ízében zseniális újrahasznosítási megoldást.

Ismerjük fel a gyomnövényeket már pár leveles korukban I. rész – T1-es életformájú gyomnövények

Mi az első lépése a sikeres gyomszabályozásnak? Ismerni a területünk „előéletét” és felismerni a csírázó gyomnövényeket. Jelen cikksorozat a szántóföldi és kertészeti kultúrákban gyakran előforduló gyomnövények felismerésében segít.

Értékes zöldségnövényeink II. rész

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?

Közösségi kertek – innovatív kezdeményezés a fenntartható és környezettudatos életmód szolgálatában

Közösségi kerteket ma már országszerte fellelhetünk, a fővárosban éppúgy, mint egy erdőszéli településen. De mit rejtenek ezek a kacagástól és kapasuhogástól hangos „különvilágok”? Mi vezetett a nagy népszerűségig és hol találhatjuk meg őket pontosan?

Értékes zöldségnövényeink I. rész

Hüvelyesek, levélzöldségek, káposztafélék. Nap mint nap használjuk, fogyasztjuk őket, mivel számtalan ételünknek elengedhetetlen alkotórészei, és kiskorunktól kezdve az „egyed, gyermekem, mert egészséges” kategóriába kerültek az érték- és étrendünkben.

Vetésforgó a kertben (I. rész)

Melyek azok a növények, amik egy adott évben egymás mellett termeszthetők úgy, hogy valamilyen módon segítik a mellé ültetett növény fejlődését?

2018. április 16. 10:59

Mely csigafajok nem tesznek kárt a kertünkben?

Nagy robajjal érkezett idén a meleg tavasz. Számítanunk kell kertünkben számos kártevő megjelenésére, így a csigákra is – nem árt felkészülni a védekezésre ellenük.

2018. május 4. 05:00

Ház, táj Képgaléria

Vetés – Biztosítás – Aratás

Kezdődik lassan a viharszezon, ezzel együtt elkezdődött a növénybiztosítások kötésének szezonja is.

2018. május 7. 10:34