Ház, táj
Ház, táj

Második esély – ötletek a kert és udvar megújításához és szépítéséhez újrahasznosítással II. rész

Második esély – ötletek a kert és udvar megújításához és szépítéséhez újrahasznosítással II. rész

Agrofórum Online

Hányszor keletkezik olyan természetes eredetű vagy mesterséges hulladék a gazdaságban vagy a ház körül, aminek találhatunk egy tökéletes dekorációs vagy új használati funkciót.

Vegyük észre a lehetőségeket környezetünk alakítására és szépítésére, újrahasznosítva olyan használati tárgyainkat, amiket az évek során elnyűttünk. A cikk első részében kipakoltuk a garázsból, konyhából régi gumicsizmákat, autógumikat, teáscsészéket, és új helyet, új rendeltetést kerestünk nekik. Íme néhány ötlet a cikk folytatásában, mit alkothatunk farönkökből, nagyobb ágdarabokból, raklapokból, régi hordókból.

Régi fában új élet

Akinek lehetősége van, bedobja a kandallóba/kályhába a jó tüzelőértékű fát, de akinek hosszabbtávú, kreatív céljai vannak egy-egy kivágott fa maradékával, a virágládától kezdve a kerti ülőkén át számtalan különböző használati tárggyá varázsolhatja. Mielőtt bármilyen átalakítási-csinosítási munkálatba kezdünk, alaposan tisztítsuk meg a farönköt vagy ágdarabot, és gondoskodjunk a megfelelő tartósításról, hogy sokáig gyönyörködhessünk benne: a földbe helyezett fadarabnak (amit pl.: virágtartónak vagy egy helyre fixen elhelyezett ülőkének) égessük meg a föld alá beásni kívánt részét, hogy ne vegye fel a talajvizet, és belülről ne kezdjen el rohadni. A fák felületét kezelhetjük fapáccal, lenolajjal, de festékkel is biztosíthatjuk az időtállóságát. A formák, minták kialakításának csak a képzeletünk és rendelkezésre álló szerszámaink szabhatnak határt.

Raklapokból berendezési tárgyak, veteményeskert

Évekkel ezelőtt indult be a raklapok bútorokká és más berendezési tárgyakká történő átalakítása, mára hatalmas divattá nőtte ki magát. Sokoldalú felhasználásának bizonyítására álljon itt pár példa. Kerti bútoroknak elsősorban strapabíró anyaguk és kialakításuk miatt szeretik, könnyen szerezhetők rá ülőpárnák, vagy igény szerint varrathatók. Megfelelő felületi kezelés mellett az időjárási viszontagságoknak is ellenáll, és a kisebb bútorfajtákat, melyek így készülnek – kialakítástól függően – nem nehéz áthelyezni sem. Természetes hatásuknak köszönhetően nem rí ki a kerti környezetből, kerti tavacskák mellé éppoly alkalmas és szép látvány nyújt, mint egy kerti medence mellé.

Úgy, mint más fa alapanyagot, ezt is kezelhetjük lenolajjal, hogy tartósabbá tegyük az anyagot. Veteményeskert kialakításánál ez különösen fontos, hiszen a falécek közé ültetett (akár palántáról, akár magról vetett) konyhakerti növényeinket öntöznünk szükséges. Számos előnye mellett az egyik legnagyobb, hogy visszaszorítja a gyomokat és tovább megtartja a talaj nedvességét, így ha kevesebb időnk is van foglalkozni az ágyással, akkor sem kell aggódnunk egy ideig a növények kiszáradása miatt.

Egynyári virágok, sőt sziklakerti növények ültetését is megvalósíthatjuk raklapokkal, és akár falnak döntve, akár térelválasztóként alkalmazva gyönyörű, természetes látványt nyújt.

Hordó, eresz, víztartály – folyékony kincsek helyett virágok otthona vagy időtálló bútor

Víz vagy bor után megtiszteltetést jelenthet minden növénynek, ha elhasználódott hordóba, víztartályba vagy ereszcsatorna-darabba kerülve válhat az udvar vagy a kert díszévé. Lássunk pár mókás vagy komoly, de minden ízében zseniális újrahasznosítási megoldást.

Második esély – ötletek a kert és udvar megújításához és szépítéséhez újrahasznosítással I. rész

Hogyan lehet az elhasznált, öreg tárgyainkból kertszépítő kellék? Hogyan tudjuk kicsinosítani az udvar megváltozott, megbomlott szépségű szögleteit?

Ház, táj Képgaléria

A fehérvárcsurgói virág-világ

Minden év június első hétvégéjén találkoznak az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokon a szép kertek, praktikus háztáji megoldások és a természettel együtt fejlődő szakterületek képviselői – immár 14 éve.

Örökké zölden – örökzöld növényeink gondozása és védelme hónapról hónapra III. rész

A tavasz végi és nyári hónapokban fokozottan kell ügyelnünk az örökzöld növényeinket fertőző kórokozókra.

Örökké zölden – örökzöld növényeink gondozása és védelme hónapról hónapra II. rész

A kertben szemet gyönyörködtető örökzöld teleklakóinknak szükségük van a mi segítségünkre a kártevők elleni küzdelemben.

Ház, táj Képgaléria

Meddig maradhatunk munkaerő nélkül?

Tényleg eljutottunk odáig, hogy nem lehet munkaerőt találni? Tényleg ott vagyunk, hogy nincs szakember, segédmunkás, irodai dolgozó, traktoros, stb.?

2018. május 19. 04:07

Gombapaprikás

Nincs az a mennyiség gombapaprikásból, ami ne fogyna el nálunk. Családilag imádjuk, még azt is megkockáztatom, hogy ha választani kellene a pörkölt és a gombapaprikás közül, akkor minden esetben az utóbbit választanánk.

2018. március 23. 09:27

A fehérvárcsurgói virág-világ

Minden év június első hétvégéjén találkoznak az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokon a szép kertek, praktikus háztáji megoldások és a természettel együtt fejlődő szakterületek képviselői – immár 14 éve.

2018. június 6. 14:06

Szent Iván hava

A kétezres évek közepén talán még kevésbé látszottak azok a klimatikus változások, mint napjainkban. Télből nyár, nyárból vagy korai ősz, vagy késői tél. Most június első felében már érik az őszi árpa, a borsó és méteres a kukorica, meg a napraforgó és a repce napjai is meg vannak számlálva.

2018. június 8. 07:47