Ház, táj
Ház, táj

Milyen illatok riasztják el a szúnyogokat?

Milyen illatok riasztják el a szúnyogokat?

Agrofórum Online

Minden évben véget nem érő csatát vívunk a vérszívók ellen, amik megkeserítik a szabadban töltött időt tavasztól egészen őszig. Ahelyett, hogy szúnyogriasztóban fürödnénk minden nap, van más megoldás a távoltartásukra: riasszuk el a szúnyogokat természetes növényi illatokkal!

Ahogy a ruhamoly ellen hatásos a levendulazsákocska a szekrényben, úgy a szúnyogokat is számos illattal távolt tudjuk tartani. Természetesen fontos, hogy olyan illatokról legyen szó, amelyek minket nem borzasztanak el, csak a szúnyogok számára kellemetlen riasztó illatanyagok.

Ezeknek az illatoknak a segítségével van esélyünk nyugodtan eltölteni egy kis időt az udvaron, a teraszon, vagy akár alvás előtt a hálószobában, nem félve minden percben attól, hogy hány rovar szeretné egyszerre kiszívni a vérünket.

Vegyi anyagok helyett természetes riasztók

Minden szúnyog- és kullancsriasztó, amit a bőrünkre kenhetünk, vagy befújhatjuk magunkat vele, úgynevezett repellens hatású készítmény. A repellens szó azt jelenti, hogy táplálkozásgátló, riasztó, távoltartó. A boltokban kapható riasztó szereket sok esetben nem alkalmazhatjuk akkor, ha allergiásak vagyunk, és akkor is körültekintően kell használnunk őket, ha házi kedvenceinkkel osztjuk meg a lakásunkat.

A növényi olajok közül sokat bevethetünk a rovarok, így a moszkitók távoltartására is
A növényi olajok közül sokat bevethetünk a rovarok, így a moszkitók távoltartására is

Mindent összevetve, sokkal egészségesebb, ha természetes illatanyagokat, illóolajokat használunk a rovarok távoltartására, amiket akár a testünkre, akár gyertyába öntve, akár a levegőbe juttatva alkalmazunk. Nem utolsósorban a környezetet sem terheljük vele.

Nem csak szúnyogriasztó hatásuk ismert

A növények számos csodát rejtenek magukban, a hatóanyagaik igazi kincset érnek a gyógyászatnak, és mindennapos egészségvédelmünkben is pótolhatatlan, sokoldalú szerepet játszanak. Ez az oka annak, hogy a leghatásosabb szúnyogriasztó illóolajoknak sem csak repellens hatásuk van egy-egy rovarral szemben.

A teafa illóolaja általános rovarriasztó
A teafa illóolaja általános rovarriasztó

Az alábbi táblázatban összefoglaltam, mely illatok bírnak szúnyogriasztó hatással, és milyen más ismert hatásuk van ránk nézve.

IllóolajRepellens* hatásRepellens hatáson kívüli egyéb jótékony hatások és tulajdonságok
LevendulaSzúnyogok és molyokNyugtató, relaxáló hatás, a nyugodt alvás elősegítője. Csökkenti a bőrirritációt és nyugtatja a sérült, horzsolt bőrfelületet.
CitromfűÁltalános rovarriasztóKellemes, üdítő illatú, nyugtató hatású.
KakukkfűÁltalános rovarriasztóMindennapi egészségmegőrzésre és a hormonháztartás támogatására iható citromos, kakukkfüves víz, és fűszernek is sokoldalú.
BorsmentaSzúnyogokA többi illóolajhoz képest kevésbé erőteljes az illata. Bőrre kenve friss, hűsítő hatású. Fejfájásra, megfázásra és köhögésre is gyógyír.
BazsalikomÁltalános rovarriasztóTermészetes lárvaölő szer is.
CitronellaSzúnyogriasztó 
GerániumSzúnyogriasztóIllóolaja fokozza a nyirokrendszer méregtelenítési folyamatait, ezenkívül nyugtatóan hat az idegrendszerre is mint „harmóniateremtő” illat. Narancsbőrre is alkalmazható.
TeafaÁltalános rovarriasztó (szúnyogok, kullancsok, hangyák, poloskák)Antibakteriális hatású, hatékony fertőtlenítő, bőrproblémák, pl. pattanások és aknék kezelésére is alkalmazzák. Rovarcsípésre kenve nyugtatja a bőrt.
EukaliptuszÁltalános rovarriasztóHosszú ideig érződik, még a bőrön is. Nagyon erős fertőtlenítő hatása légúti és megfázásos, vírusos betegségeknél is nagy segítség.
Erdei fenyőÁltalános rovarriasztó (de főként szúnyogok és tetvek)Mentális leterheltség- és stresszcsökkentő, ízületi fájdalmak csillapítója, erősíti a szervezet aktivitását, erőnlétét.
*Repellens jelentése: (el)riasztó, távol tartó, más cikkekben kifejezetten a rovarriasztó hatás
Az eukaliptusz méltán híres erős fertőtlenítő hatásáról
Az eukaliptusz méltán híres erős fertőtlenítő hatásáról

Visszatérve az allergiára, az erős és tartós illatanyagot adó növények között is akadnak szép számmal, amelyek pollenjére vagy érintésére allergiás reakció léphet fel pár embernél, ezért minden esetben tájékozódjunk, mielőtt az illóolajokat bármilyen formában is bevetnénk a rovarok ellen – akár gyertya, akár krém formájában!

Kapcsolódó cikkek:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Veszélyes időjárási jelenségek

2024. július 23. 05:40

A hirtelen kialakuló vagy nagy kárt okozó időjárási jelenségek közül a legfontosabbak az árvíz és a jégeső, de érdemes olyan különleges jelenségekről is beszélni, mint a tornádó és a gömbvillám.

Különleges időjárási jelenségek

2024. július 17. 05:40

A különleges szó alatt itt ne ritkát értsünk, hanem a szélsőséges, vagy éppen összetett jelenségeket, amelyekkel az elmúlt években egyre nagyobb gyakorisággal találkozunk. Beszéljünk az aszályról, a hőhullámról, az okklúziós frontról, a szélviharokról és a szupercelláról.

Jussanak el mindenkihez a talajvédelemmel kapcsolatos tudnivalók!

2024. július 12. 05:40

Házikert-tulajdonosként is sokat tehetünk kertünk talajának védelmében, sőt ha ismerjük a fizikai tulajdonságait és a benne zajló jellemző folyamatokat, akkor nagyobb eséllyel telepítjük be a kertünket sikeresen a megfelelő növényfajokkal, és helyes gyakorlatokkal fogunk termeszteni is benne.

Megszűnt a baromfik kötelező zártan tartására vonatkozó előírás madárinfluenza idejére

2024. július 11. 05:40

A madárinfluenzával összefüggő kötelező érvényű intézkedések változhatnak, ezért érdemes az állattartóknak folyamatosan tájékozódni a Nébih honlapján és szakmai oldalakon az új hírekről!

Hazánkban is támad a nyugat-nílusi láz

2023. szeptember 19. 09:10

A vírus természetes gazdái a vadmadarak, terjesztésében a fő szerepet a belőlük vért szívó szúnyogok játsszák.

Tigrisszúnyogok és veszélyes betegségek: mi a kapcsolat?

2024. május 24. 09:10

A Szúnyogmonitor program vezetője tisztázza a szúnyogokkal, általuk hordozott kórokozókkal és inváziós fajokkal kapcsolatos félreértéseket.

12 szúnyogriasztó növény

2022. május 10. 07:37

Tudja, hogy melyek a leghatékonyabb szúnyogriasztó növények?

Szúnyogtávoltartó kencék házilag, hogy nyugodt legyen a kirándulás

2023. szeptember 4. 11:40

Akár magunknak, akár állataink számára kell megoldást találjunk, gyakran fordulunk a növényekhez, a szúnyogokat elűző évelőkhöz és természetesen az illóolajokhoz.