Egyéb szakmai közlemények
Egyéb szakmai közlemények

Vigyázzunk rájuk!

Vigyázzunk rájuk!

Agrofórum Online

Nagyon szeszélyes arcát mutatja február utolsó hete számunkra, hűen a nevéhez és történetéhez, a Viharsarok mindig tartogat meglepetéseket.

Innen az ország délkeleti tájáról eddig csak a híradásokból láttunk havat. Napsütéses, száraz, metsző széllel érkezett hozzánk a hideg, de tegnap hajnalban itt is behavazott és azóta is kitartóan fehéredik a táj, tarkítva némi viharos széllel és hófúvással. Ahogy a radarképet és a meteorológiai előrejelzéseket nézem, nem is tartogat sokkal kedvezőbb körülményeket számunkra az elkövetkező néhány nap. Folyamatos havazás, hófúvás, szélvihar és vágó hideg.

Csütörtök hajnalban zord faggyal érkezik a március, a leghidegebb időszakokban mínusz 18 fok is lehet, várhatóan napközben sem emelkedik a hőmérséklet fagypont fölé.

A természetben a telet vadon töltő állatok számára sok esetben nem a hideg, hanem a táplálékforrás szűkössége okozza a legnagyobb problémát. Ezek az állatok az evolúció során különböző stratégiákkal alkalmazkodtak a zord időjáráshoz és a megváltozott életkörülményekhez. Akadnak köztük olyanok, akik a tél beállta előtt melegebb vidékre vándorolnak, vannak, akik téli álmot alszanak, mások teljesen hibernálják magukat, megint más fajok pedig megpróbálják hasznosítani a rendelkezésre álló forrásokat.

Bár úgy tűnik, a folyamatosan biztosított takarmány miatt háziállatainkat kevésbé viseli meg a tél, az ilyen zord időben rájuk is fokozottabban kell figyelnünk. Biztosítsunk számukra szél- és csapadékvédett búvóhelyet, a legkisebbeknek külön melegedési lehetőséget. Ellenőrizzük folyamatosan az itatók állapotát, győződjünk meg az állandó ivóvíz ellátásról, napközben akár néhány melegvizes itatást is végezhetünk.

A mi gazdaságunkban is felszaporodtak a feladatok. A szezon egyik leghidegebb napján született meg az első bárányunk, de az időjárásra való tekintettel anyjával egy védett, fűtött ólban várják a tavasszal együtt érkező szebb napokat.

Ilyen körülmények között, ránk, gazdászokra sokszor embert próbáló feladatok várnak, hiszen melyikünknek ne esne jól bent tölteni a napot a kályha melegénél, de felelősséggel tartozunk a jószágainkért, ők cserébe kitartásra, fegyelemre és emberségre nevelnek minket. Szeretetből tartjuk állatainkat, sokszor köttetik igazi baráti szövetség ember és állat között… de ne felejtsük, hogy ezért a szövetségért ők az életüket adják nekünk.

„Bárcsak megértenék az emberek, hogy az állatok ugyanolyan kiszolgáltatottak, s ugyanúgy függenek tőlünk, mint a gyerekek; ezt a gyámságot ránk ruházták.”

(James Herriot)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fontos változás, mostantól a fiatalok könnyebben hozzájuthatnak az első 10 hektár földjükhöz

2023. július 13. 11:40

A generációváltást és a helyi gazdaságok megerősítését segíti az új földügyi szabályozás, amely egyszerűbbé teszi a földszerzést a gazdálkodásba kezdők számára az első 10 hektár föld tulajdonjogának megszerzéséig – tájékoztatott közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

A tejsavó csalogató hatású a csigákra

2023. április 24. 13:07

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézet jogelődjében végzett csapdázási kísérletek bizonyították a vegyszermentes módszer hatékonyságát. Kiderült, a meztelencsigák ellen kiválóan védekezhetünk tejsavóval.

A környezetvédelem is kiemelt téma a megújult halászattörténeti kiállításon

2022. szeptember 16. 14:34

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban alapítástól kezdve folyamatosak a halászatot bemutató kiállítások.

Megugrottak a nemzetközi élelmiszerárak

2022. április 8. 13:53

A háború megdrágította a búza, kukorica és növényi olajok világkereskedelmi árát.

Megújult tartalommal újra elérhető az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére szolgáló támogatás

2022. december 29. 13:05

Az újrainduló támogatási programban résztvevő állattartók a 2023. január 1-jét követően elvégzett szolgáltatásokról kiállított számlák után igényelhetnek támogatást.

Nagy a verseny az állattenyésztési ágazatban is

2018. szeptember 28. 10:53

Az emberiség több húst, fehérjét igényel, nagy a verseny e szükségletek kielégítéséért, ugyanakkor az európai állattenyésztők erősebb kötöttségekkel szembesülnek, mint bárhol a világon élő konkurenseik.

A metánkibocsátás miatt bírálják az állattenyésztési ágazatot

2022. február 19. 05:36

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az ember által előidézett metánkibocsátás 44%-áért az állattenyésztés a felelős.

Hal- és zöldségtermelés egyszerre - jön az intelligens akvapóniás rendszer

2021. április 24. 16:01

A halnevelés és növénytermesztés párhuzamos megvalósítása nagy kihívást jelent, megoldást hozhat a svédek intelligens vezérlőrendszere.