Precíziós Gazda
Precíziós Gazda

Az alapfelszereltségű drónok sokoldalú használatának lehetőségei

Az alapfelszereltségű drónok sokoldalú használatának lehetőségei

Agrofórum Online

Az előző blogbejegyzésemben arról számoltam be, hogy hogyan használhatunk egy alapfelszereltségű drónt gyomfelvételezésre. A mostani bejegyzésben - továbbgondolva a drón használatának lehetőségeit - bemutatom, hogy a különböző felvételekből milyen további adatokra tudunk még szert tenni.

Egyedszintű vizsgálat

35 méter magasan repülve a drón által készített képek 1cm/pixel felbontásúak, így minden egyes növény elkülöníthető a felvételeken (1. kép). Különböző szoftveres algoritmusok az ilyen képekből könnyedén készítenek tőszámelemzést, de akár kártevő okozta kelési probléma vagy vetőgép rossz beállítása is felfedezhető egy ilyen felvételen.

1. kép: Vetés ellenőrzésére alkalmas nagyfelbontású drónfelvétel

Amellett, hogy a kultúrnövényen egyedszintű vizsgálatot tudunk végezni, ezen részletességű fényképek alkalmasak lehetnek a kultúrnövény gyomnövénytől való megkülönböztetésére is. A gyomnövények fajszintű meghatározásához nem találom kellő részletességűnek, viszont a gyomosodási foltok felderítésére kiválóan alkalmas módszer lehet. Ezt támasztja alá a korábban bemutatott egyszikűirtó kijuttatási kísérlet, de más gyomnövények (pl. mezei acat) megkülönböztetése is lehetséges.

Problémás foltok felmérése

Az egyedszintű vizsgálaton felül a táblán belül jelentkező problémás foltok felfedezésére is kiválóan alkalmasak az ilyen jellegű felvételek (2. kép). A lerepült területen jól látható foltot tudtunk elkülöníteni. 2018 tavaszán például nagy jelentősége volt a belvizes területek pontos lehatárolásának, mivel a késői tavaszkezdet után mindenki be akarta pótolni az időjárás okozta lemaradást a kint lévő kultúrákban, a belvizes területek viszont egy-egy gazdaságban nagy százalékban akadályozták a munkákat.

2. kép: Táblán belüli foltok felvételezése

A drón által készített nagy felbontású képeket tarlók feltérképezésére is használhatjuk (3. kép), amelyek segítségével előkészíthetjük a totális gyomirtó szerek differenciált kijuttatásának előírási térképét.

Tarló felvételezés

Nyugat-Európában elterjedt technológia a használatban lévő nitrogén szenzorokat glifozát differenciálásra is használni. Ez a módszer azon egyszerű elven alapul, hogy ahol magasabb a tarlón a vegetációs aktivitás, ott nagyobb a gyomosodás, ahol alacsonyabb, ott a gyomosodás mértéke is alacsonyabb. A nitrogénszenzor hiányában a drónfelvételek képezhetik alapját a differenciált glifozát kijuttatásnak, vagy a lémennyiség változtatásával, vagy a gyommentes területek kezeletlenül hagyásával.

3. kép: Helyspecifikus kijuttatás előtti tarlófelvételezés

Összefoglalva tehát az alábbi módon használhatjuk fel a drón által készített felvételeket:
Problémás területek meghatározása – talajfolt, vízállás
Gyomproblémák felmérése
Tarlókezelés megtervezése
Növényállomány egyed szintű analízise – vetés ellenőrzése

A felvételezések alapján megállapítható, hogy a drónok használatának számos lehetősége van a mezőgazdaságban. Az ismertetett módszerek lehetővé teszik, hogy gyorsabban és pontosabban térképezzük fel a táblák tulajdonságait, ezáltal lehetőséget biztosítva a szakmailag megalapozott döntéseknek.

Szelektív egyszikűirtó helyspecifikus kijuttatása - avagy egyszerű, de nagyszerű!

2019. január 2. 07:52

Kíváncsiak voltunk, hogy hogyan és milyen adatokat tudunk gyűjteni a tábláinkról egy olyan drónnal, ami semmilyen extra felszereltséggel nem rendelkezik.

Indul az aratás, használjuk a hozammérőt!

2018. június 19. 12:45

A betakarítás egy kiváló alkalom a tábláink különbségeinek felmérésére, ha rendelkezésre áll, használjuk pontosan a hozammérő rendszerünket.

Tőszámkísérlet kivitelezése - (Kukoricavetés 1.)

2018. május 25. 14:16

A vetést egy nyolcsoros Maestroval végeztem, aminek vezérlését a legújabb x35-ös Topcon monitor végezte.

Precíziós eszközeink tudásának precíz kihasználása

2018. május 1. 18:20

A tavaszi munkák idején szeretnék egy-két olyan apróságot, beállítást ismertetni a „mindent tudó” eszközeinken, amely a munkánkat segítheti, és növeli a munkavégzés precizitását.

Négyszeresére nőhet a mezőgazdasági drónok piaca az Egyesült Államokban 2024-re

2019. június 14. 14:37

A következő öt évben Észak-Amerikában fogják a legtöbb mezőgazdasági drónt használni, amelyhez az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatala (FAA) is hozzájárult azzal, hogy egyes törvények alól felmentette az ember nélküli légi járműveket (UAV).

Repülési engedélyt kapott egy permetező drón Dél-Afrikában

2019. október 14. 11:17

A dróntól igen sokat várnak a farmerek, hiszen 1,5 óra alatt körülbelül 6 hektár területet permetezését végzi el.

Úton a mezőgazdaság megújulása felé

2019. május 23. 06:53

A mezőgazdaság sürgős megújulásának egyik záloga, ahogy látható, a dróntechnológia lehet, amelyben további komoly potenciál rejlik.

Az "okos" eszközök gyorsan átalakítják a mezőgazdaságot

2019. május 24. 06:37

A gazdaságok ma már olyan kifinomult eszközöket is használhatnak, mint a műholdak és a drónok, amelyek nagy felbontású fotói azonnal megjelennek a farmerek okostelefonján vagy táblagépén. A képek feldolgozása pedig segíti a gazdálkodókat abban, hogy megfelelő döntéseket hozzanak.