2018. június

Ízelítő a tartalomból

Nagy István, a konszenzust kereső miniszter. Interjú

Most is az Ő segített, meg az Ön titkára Ondré Péter.

Kósa Lajos barátom azt kérdezte tőlem:

- Te tudtad, hogy a…

Dr. Bódis László

Virtuális aratás áprilisban! Mezőgéptervező verseny Törökszentmiklóson

A jelentősebb cégeket a Mezőgazdasági Gépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) fogja össze. A MEGOSZ vállalatok (56 tag) nettó árbevétele 135 Mrd…

Dr. Jóri J. István

A mikotoxinok és a bendőműködés

A mikotoxinokról általában
Az elmúlt évek időjárási viszonyainak következtében évről évre egyre inkább nő a takarmánynövények mikotoxin-szennyezettsége, amely főként a növekedési,…

Albert Fruzsina
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

A búzakalászok suttogása
(Dr. Bódis László)  .

A HÓNAP TÉMÁJA

Nagy István, a konszenzust kereső miniszter. Interjú
 (Dr. Bódis László).
Dr. Nagy István frissen kinevezett parlamenti államtitkárral folytatott beszélgetésből kiderül, hogy a következő években melyek lesznek a mezőgazdaság kulcsfontosságú kérdései, miként rajzolódik ki a kormányzati agrárstratégia.

FÓKUSZBAN A TERMÉNYTÁROLÁS

Szállítás, szárítás, tárolás
 (Dr. Bódis László)
A Fókuszban ebben a hónapban a figyelmünket a betakarításra és az ahhoz kapcsolódó tennivalókra fordítjuk.

Időszerű a terményraktárak preventív védelme
(Hertelendy Péter).
A raktárak és a bennük levő termények védelme az esetek döntő többségében nem szerválasztás kérdése, hanem az integrált védelem elemeinek szisztematikus végrehajtásán múlik. Sokkal könnyebb és olcsóbb megelőzni a fertőződést, mint a már kialakult fertőzést növényvédő szeres kezeléssel vagy gázosítással felszámolni. A szerző számba veszi a terménytárolók és környezetük felkészítésének lépéseit a termény fogadására, beleértve annak preventív kezelését is.

Tudatos raktározás. Riport
(Dr. Bódis László)
A Blóker Zrt. ügyvezető igazgatójával, Lénárt Bálinttal és a raktározásért felelős ágazatvezetővel, Tamaskó Jánossal beszélgettünk a raktározás során felmerülő problémákról, illetve magáról az árumozgásról, a minősítésről és ezek technikai hátteréről. Miután Bogyiszlón nemcsak terménytárolással és -forgalmazással foglalkoznak, hanem növénytermesztést is folytatnak a Dunagyöngye Agrár Kft.-ben, így a várható terméskilátásokról is érdeklődtünk.

A raktározás állandó figyelmet igényel. Riport
(Dr. Bódis László)
Pentele Mezőgazdasági Zrt. igazgatósági tagjával és Párkány Gáborral az SGS munkatársával a terményszállítás, terményszárítás és terményraktározás témakörét jártuk körül. Választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy mekkora az optimális tárolási magasság, illetve a gázosítással kapcsolatos problémákról is szó esett.

Terménytárolás: így csináljuk mi!
(Kauser Jakab)
Kauser Jakab okleveles növényorvos, tisztító- és szárítókezelő a szemes termény kezelésével kapcsolatos tapasztalatait, a repce, búza, napraforgó, kukorica, szója, száraz borsó síktárolókban történ raktározást a foglalja össze.

Gravetti megoldás széna- és szalmatárolásra! (x)
Shelterall gyártmányú tárolósátrak a Gravetti Kft. kínálatában.

NÖVÉNYVÉDELEM

2018, a vetésfehérítők éve
(Dr. Keszthelyi Sándor)
Az elmúlt telet és tavaszt jellemző időjárás nemcsak a növények fejlődését gyorsította fel, hanem a fitofág ízeltlábúak egyedfejlődését, sikeres elszaporodását is eredményezte. Az enyhe tél a telelő alakok túlélésének, a tavaszi gyors felmelegedés a talajból, avarból előjövő, majd érési táplálkozó imágók szaporodásának, a fejlődő lárvák gyors egyedfejlődésének kedvezett. Röviden e tényekkel magyarázható a vetésfehérítő fajok 2018-as felszaporodásának sikere.

Inváziós kártevők (III./8.) Az inváziós burgonyabolha  (Epitrix Foudras, 1860) fajok és jelentőségük
 (Dr. Keresztes Balázs)
Az Inváziós kártevők című sorozatunkban ezúttal a burgonyabolha fajok eredetét, földrajzi elterjedését, életmódját, kártételét és az ellenük való védekezés lehetőségeit mutatjuk be.

Kukoricamoly biszex csapda: figyeljünk a fogást szennyező más lepkefajokra!
 (Dr. Tóth Miklós, Dr. Nagy Antal, Dr. Szarukán István)  .
Nemrégiben kifejlesztésre került egy nem feromonos, hanem táplálkozási csalogatóanyagos, úgynevezett biszex (mivel nemcsak a hímeket, hanem a nőstényeket is csalogatja) kukoricamoly-csapda, amellyel a kukoricamoly rajzása megbízhatóan nyomon követhető. Az ezzel kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg a szerzők.

Állományszárítás és kipergéscsökkentés (x)
(Valovits Attila)  .
Az Arysta csomagajánlatai a repce és a borsó betakarítása előtt. Az Arysta betakarítást elősegítő technológiái az Elastiq Ultra készítményen alapulnak.

A szántóföldi kártevők jelentőségének átrendeződése napjainkban (3.) Klímaváltozás és urbanizáció, adventív, inváziós kártevők
(Dr. Keszthelyi Sándor)  ..
A cikksorozat harmadik részében a klímaváltozás, globális felmelegedés, valamint a fokozódó közlekedés, globális kereskedelmi tevékenység hatását elemzi a szerző a különböző kártevő fajok elterjedésére, továbbá megismerhetjük az egyes kártevők kultúránkénti jelentőségének változását is.

A mesebeli repce: minden jó, ha jó a vége! (x)  .
A jövedelmező repcetermesztés utolsó eleme a lehető legkisebb veszteséggel történő betakarítás. Lamfix pergési veszteség csökkentésére alkalmas készítmény a Bayer kínálatában.

Zsizsikek (Chrysomelidae: Bruchinae) jelentősége, inváziós zsizsikfajok hazánkban
(Dr. Keresztes Balázs, Dr. Marczali Zsolt, Merza Gábor) .
A zsizsikekre – mint magban fejlődő, így könnyen széthurcolható csoportra – fokozottan jellemző az inváziós létforma. Magyarországon – és a világ nagy részén szintén – a borsó- és a babzsizsik játssza a vezető szerepet, de rajtuk kívül is akadnak még jelentősnek mondható fajok.

Flexibilis repce kipergés- és elsodródásgátló (x)
(www.sumiagro.hu)
A Sumi Agro több termékkel segíti a repcetermesztőket. A méhekre nem veszélyes, virágzó repcében nappal is permetezhető MOSPILAN rovarölő szer, a DON-Q felszívódó gombaölő szer, ill. az ezeket tartalmazó speciális technológiai csomag, az ELIZIUM mellett a FLEXI kipergésgátló is a termelők rendelkezésére áll.

Növénybetegségek tüneti meghatározása
(Dr. Tomcsányi Ernő)  .
A növénybetegségek tüneti meghatározásának előnye a gyorsaság és az olcsóság. A szerző lépésről lépésre ismerteti a tüneti meghatározás menetét és az ahhoz felhasználható határozók sorát.

A kukoricamoly és az ellene való védekezés (x)
Runner 2F kukoricamoly ellen a Dow AgroSciences ajánlatában.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Ha a különbséget zongorázni tudnám… Väderstad TopDown… (x)
(Vaderstad Kft.)
A sorozat e havi részében a Väderstad TopDown tárcsás szántóföldi kultivátorral ismerkedhetnek meg.

HORSCH Tiger – szántás nélküli alapművelés (x)
(Szász Zoltán)
Szántás nélküli alapművelés a HORSCH Tiger szántóföldi kultivátorral.

SSDR talajlazítók 3–13 késes kivitelben (x)
(Gazsi Zsolt)
SSDR talajlazítók a francia QUIVOGNE cég kínálatában.

Innováció a szálastakarmány-betakarítás gépeinél
 (Dr. Kelemen Zsolt).
A változó etetéstechnológiai igények kielégítését kell a szálastakarmány-betakarítás gépi technológiájának is követnie. A szálastakarmány-betakarító gépek (rotációs kaszák, rendkezelők, bálázók) konstrukciós fejlesztése mellett – a modern gyártmányokon megtalálhatjuk a szenzortechnológiára alapozott ISOBUS adatátvitelt, szoftveres vezérlést, és a GPS kompatibilis terminálokat, applikációkat.

Multiva DiscMaster + rövidtárcsa … (x)
 (Multiva Magyarország Kft.)  ..
A Multiva DiscMaster+rövidtárcsát számos részletmegoldása kiemeli a választékból. Ezek közé tartozik az integrált futómű, a nagy géptömeg, az önélező kúpos tárcsák, a gondozásmentes csapágyazás és a precíz mélységállítás is.

Gépriport. Már a próba során eldőlt a sorsa
(Hatala László)  ..
E havi riportunkban a Bobcat TL38.70 HF Agri teleszkópos rakodóval szerzett tapasztalatokról Tuba Zoltánnal, a kömörői Tuba Agro Kft. tulajdonos ügyvezetőjével beszélgettünk.

Virtuális aratás áprilisban! Mezőgéptervező verseny Törökszentmiklóson
(Dr. Jóri J. István)
A CLAAS Hungária Kft. által meghirdetett CLAAS UniTech Mérnökverseny célja egy olyan országos (nemzetközi) verseny létrehozása, amely felhívja a fiatal mérnökhallgatók figyelmét a mezőgépészet kihívásaira és lehetőségeire. A verseny lehetőséget kíván adni az iparág komplexitásának és szépségeinek bemutatására. A versenyzők a „mobilitási” feladat, a „betakarítás” és a „megbízhatósági” feladat során mérték össze tudásukat.

Case IH és Pöttinger gépek a Gudmon Show-n. Beszámoló
 (Gribek Dániel)
Az Agromax Gépkereskedelmi Kft. alapításban az Invest Kft. korábbi dolgozói vettek részt, valamint külsős munkatársak. Alapvető tevékenységük az új Case IH gépek teljes körű értékesítése és kiszolgálása, valamint a Pöttinger munkagépek forgalmazása. Kínálatukból az egyik erőgép a Case IH Puma, ami alapvetően nem újdonság a magyar gazdálkodók körében. A Gudmon Show idején is látható Impress körbálázó a Pöttinger egyik kiemelt terméke.

Agrotec telephely már Marcaliban is. Tudósítás
(Stefanits Csaba)  ..
Marcaliban adta át újabb telephelyét az Agrotec Magyarország Kft., így a New Holland erőgépet, kombájnt használó vagy vásárolni szándékozó gazdálkodók már Somogy megyében, illetve Közép- és Nyugat-Dunántúlon is professzionális szolgáltatásokra számíthatnak. A marcali bázis hozzájárul ahhoz, hogy a gépeket rövidebb idő alatt szervizelhessék, a gazdálkodóknak minél kisebb legyen a munkából kiesett idő.

A szabályozó elektronika tökéletesen meggyőzött (x)
Simon Lászlót kérdeztük a TECNOMA permetezőgépekről. Az előszállási gazdálkodó elmondta, hogy a TECNOMA forgalmazását és szervizelését a GI-GA Farm Kft. látja el, akikhez régi, jó munka kapcsolat fűzi.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK!

Penészgombák és mikotoxinok a szarvasmarha takarmányokban és az ellenük való védekezés lehetőségei
 (Dr. Mézes Miklós)  ..
A hazai termesztésű gabonamagvak 20-30% mértékben szennyezettek az állati szervezet számára potenciális veszélyt jelentő mennyiségben valamely mikotoxinnal, melyek termeléscsökkenést, vagy nagyobb mennyiség hatására előbb tünetmentes, majd klinikai tünetekkel is járó toxikózisokat idézhetnek elő. A szerző ismerteti a hazánkban a takarmányokban előforduló fontosabb mikotoxinokat és bemutatja azokat a lehetőségeket, amelyek a mikotoxinszennyezettség mérséklésére, illetve azok hatásainak csökkentésére irányulnak.

A mikotoxinok és a bendőműködés
(Albert Fruzsina)  .
A mikotoxinok penészgombák által termelt másodlagos metabolitok, melyek toxikus hatással lehetnek az élő szervezetre. A mikotoxinok jelen lehetnek a takarmányban még akkor is, ha azok szemmel láthatóan nem, vagy csak kis mennyiségű penészt tartalmaznak. Akérődzők kevésbé érzékenyek a mikotoxin-terhelésre, mint a monogasztrikus állatok. Hogy miért, arra választ találnak lapunk 106. oldalán kezdődő írásában.

Nyári Biofil® Szárbontási technológia… (x)  . .
A szerves anyagok termőtalajaink meghatározó elemei. Azonban arra is figyelemmel kell lenni, hogy a visszapótolt szerves anyag ne akadályozza a termelést a későbbiek során. A TERRAGRO kínálatában megtalálható BIOFIL szárbontó baktérium készítmény segítségével gyors és intenzív lebontás érhető el.

A helyes nyári talajművelés jelentősége
(Zsár Ernő Tamás)  ..
A talajközpontú gazdálkodásban kulcsfontosságú a betakarítás utáni gondos tarlóápolás az alapművelés megkezdése előtt. Tarlóhántással az apróra szecskázott növényi maradványokat egyenletesen bekeverjük a talaj felső sekély rétegébe, ám a felszínen is hagyunk jótékony védőrétegnek.

A növénytermesztés alappillére: a talaj (x)  .
Az európai és hazai agrárpolitika kitűzött célja a környezetkímélő, hosszútávon fenntartható gazdálkodás megvalósítása. Ezen túl Magyarország kifejezett célja a hazai versenyképesség fenntartása a nemzetközi mezőnyben. Ahhoz, hogy ezt növelni tudjuk, a terméshozamok tekintetében növekedést kell generálnunk. Azonban az elmúlt évtizedekben ezt a tendenciát nem sikerült elérni a termésbiztonság megtartása mellett, annak ellenére sem, hogy a genetika és a növényvédelem terén jelentős fejlődés mutatkozott ebben az időszakban. Ugyanakkor a tápanyag-utánpótlás terén nagy elmaradásunk van európai viszonylatban, hiszen az átlaghoz képest még nitrogén hatóanyagból is jelentősen kevesebbet használunk fel. Tehát ez az a szegmens, melyben jelentős előrelépést kell elérnünk, ehhez pedig elengedhetetlen a talaj ismerete. Mindehhez nyújt szakmai segítséget a Timac AGRO ’YIELD SERVICE’ szolgáltatása.

Tudatos talajhasználat és a talajok szervesanyag-gazdálkodása (3.)
(Tóth József Attila).
A biológiai aktivitás nélkül önmagában nem értelmezhető a növényi és állati szerves maradványok feltáródása, ásványosodása, illetve átalakulása stabil szerves anyagok formájába.
A talajban tevékenykedő élő szervezetek szerepüket tekintve 3 nagy csoportba oszthatók: kémiai lebontók, biológiai szabályozók és ökoszisztéma mérnökök. E csoportok működését, szerepét mutatja be a szerző.

Menjünk biztosra! – ideális talaj pH = maximális teljesítmény (x)
 (Carmeuse Hungária Kft.)
A Carmeuse Hungária Kft. kínálatában megtalálható TERRACALCO 95 segítségével a hatékony meszezés könnyen kivitelezhető. A termék függesztett vagy vontatott röpítőtárcsás műtrágyaszóróval 18-30 m szélességben, minimális porképződés mellett egyenletesen, egyszerűen kiszórható.

Aminosav alapú biostimulátorok a Pro-Feed kínálatában (x)  .
A növénytermesztésben felhasználható biostimulátorok egyik csoportját az aminosav-tartalmú termékek alkotják, amelyeknek számos élettani hatását igazolták az elmúlt évtizedekben. A növénytermesztő gazdák számára a Pro-Feed Kft. a következő aminosav alapú termékeit ajánlja: Terra-Sorb 4 macro radicular, Terra-Sorb foliar, AminoQuelant termékcsalád és Armurox.

Kiemelkedő hozamok napraforgóban Huminisz technológiával (x)
A Huminisz Kft. bemutatja a Huminisz technológia hatását a napraforgó hozamokra és a megtérülés értékére.

Tárgy: Lombtrágyákról amit eddig nem tudott!
 (Keresztes Zoltán)  .
Lombtrágyák, növénykondicionálók és biostimulátor hatóanyagú termékek közötti különbséget, a lombtrágya típusú termékek csoportosítását mutatja az írás.

Változzon-e a talajművelés? Lajos Mihállyal beszélgetünk
(AF)  .
Az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetőjével folytatott beszélgetésből kiderül többek között, hogy melyek a talajművelés legújabb irányzatai, illetve melyek a jelenlegi gyakorlat kritikus pontjai.

A tápanyag-utánpótlásban még sok a rossz beidegződés. Interjú
(Stefanits Csaba)  ..
A tápanyag-utánpótlás még mindig az egyik olyan faktor, amelyen szeret a gazdálkodó spórolni. Ez is lehet az egyik oka annak, hogy Magyarországon alig emelkedtek a termésátlagok az elmúlt 20-25 évben. Pedig olyan műtrágyák állnak már rendelkezésre, amelyekkel felvehetnénk a versenyt a nyugat-európai gazdatársakkal. Sokan még mindig nem nyitottak az innovációra – többek között erről beszélgettünk Éri Ferenccel, a tíz éves születésnapját ünneplő Yara Hungária Kft. kereskedelmi igazgatójával.

Tegyünk együtt a környezetünkért! (x)  .
2018-ban indul a Malagrow Környezetvédelmi Programja (MKP), melynek keretein belül vásárlási kedvezménnyel viszonozzák a termelők közreműködését a környezettudatos hulladékkezelésben.

Ásványi trágyák széles választékával a minőségi és mennyiségi termésekért. Interjú
(Kosztolányi Attila)
Az elmúlt több mint egy évtized alatt mind a szántóföldi, mind a kertészeti növénytermesztést folytató gazdák körében egyre ismertebbé vált a tápanyag-utánpótlás terén különleges ásványi trágyákat kínáló K+S KALI GmbH, melynek magyarországi szakmai vezetőjével, Dr. Zsom Eszterrel ültünk le magáról a K+S-ről, ill. a gazdálkodók számára az interneten keresztül kínált újdonságaikról beszélgetni.

Röviden szólva… Tudósítás
 (Dr. Oláh István)  .
Megtartotta évi rendes közgyűlését a Magyar Növénynemesítők Egyesülete (Szeged, 2018. április 6.), a magyar agrárium egyik legrégibb (idén 29. évébe lépő) és legfontosabb civil szakmai szerveződése. Az ott elhangzottakat foglalja össze Dr. Oláh István.

Könyvajánló. Dr. Tenk Antal: Dicső múltunk I.
(Dr. Bódis László)  ..
Dr. Tenk Antal Dicső múltunk I. című kötetével méltó emléket állít a Magyaróvári Gazdasági Akadémia fénykorának (1818-1981) és tanári karának.

Az élet energiahordozója a foszfor (x)  .
A modern növénytermesztés során elért terméseredmények nem képzelhetők el magas szintű tápanyag-utánpótlás nélkül. A talajok igen magas foszfortartalma ellenére a foszforellátás sokszor nehézségekbe ütközhet, mert a növény számára felvehető vízoldható foszfor mennyisége ennél nagyságrendekkel alacsonyabb. A 19. század közepe óta változatlan foszfor hatóanyag és műtrágya előállítási technológián változtatott a Timac AGRO. A kutatómunka eredményeként 2010-ben jött létre a TOP-PHOS, amely a hagyományos szántóföldi foszforpótlási technológiákkal szemben lehetőséget ad arra, hogy a gazdálkodók a tenyészidőben folyamatosan hozzáférhető foszfor hatóanyagbázist hozzanak létre a talajban.

Gazdálkodj jogosan. Az adatkezelés és adatfeldolgozás egyes kérdései az új európai adatvédelmi szabályok (GDPR) alapján
(Dr. Csákay Zoltán, Dr. Varga Cecília)  ..
Folytatjuk az uniós Adatvédelmi Rendelettel (angolul: GDPR – General Data Protection Regulation) kapcsolatos cikksorozatot. Jelen írás fókuszában az áll, hogy miként győződjön meg az adatkezelő arról, hogy az általa felkért adatfeldolgozó megfelelő felkészültségű-e, illetve, hogy mikre kell kitérni a külső szolgáltatókkal meglévő szerződések módosítása során.

Az optimális betakarítás (x)
(Pálffy András)  ..
A repce betakaríthatósága az érettségtől és az állománytól függ. A fiziológiai érés során a magok zöldből feketére színeződnek, végül a szárak is elszáradnak. A RAPOOL kísérletekben az utóbbi három évben két időpontban mérték a betakaríthatóságot a parcellákon a kombájn dobjában elhelyezett erőmérő segítségével. A különböző repcehibridek esetén kapott eredmények az írásból megismerhetők.

A megfelelő vetésforgó (x)
 (Pálffy András). .
Az egy területen sűrűn ismételt repcetermesztés elősegíti a kórokozók és a szél által terjesztett betegségek megjelenését. A fómarezisztens DALTON és DIFFUSION, a gyökérgolyva-rezisztens MENTOR, továbbá SHREK és DARIOT repcehibridek a RAPOOL kínálatában.

Egész évben kiskert
 (Tóthné Bogdányi Franciska).

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

Növényi maradványok lebontása…
A holt szerves anyag bontása bonyolult biológiai, biokémiai és mikrobiális ökológiai folyamatok eredményeként jellemezhető. A hatékony szárbontás érdekében a gabona- és repcetarló szakszerű kezeléséhez hozzátartozik a növényi maradványok lebontását segítő mikrobiológiai készítmények hatásainak ismerete és használata.

AGRÁRGAZDASÁG

Napraforgó – vetési helyzetkép
(Dr. Tikász Ildikó Edit, Dr. Molnár Zsuzsa)
A cikk írásának az idején a végéhez közelített a napraforgó vetése az északi féltekén. Az USA agrárminisztériumának (USDA) előrevetítése szerint a napraforgó globális termőterülete 26,1 millió hektár körül alakul a 2018/2019. gazdasági évben, 2%-kal lehet nagyobb a folyó, 2017/2018. szezonéhoz képest. A világ elsőszámú napraforgó-termelő országai közül Oroszországban a terület 5%-os növekedésére (7,5 millió hektár), Ukrajnában a stagnálására (6,4 millió hektár), míg az Európai Unióban annak enyhe – 1% – csökkenésére (4,25 millió hektár) számítanak az elemzők.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

A zöldségfélék nagy tápértékű, egészséges élelmiszerek
 (Dr. Hodossi Sándor)  ..
A zöldségszektor nemcsak a legegészségesebb élelmiszer termékcsoport előállítója, de nagy kézi munkaerő igényű, sok embert foglalkoztató, eltartó ágazat is, és az élelmiszeripar egyik legnagyobb nyersanyag beszállítója.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Mi legyen a gyomokkal?
 (Dr. Szalay László)
Sokféle megoldás lehetséges a gyümölcsültetvények gyomproblémáinak megoldására. A szerző sorba veszi ezeket az integrált és az ökológiai termesztés esetén.

Defenso®: egy nélkülözhetetlen szolgáltatás… (x)  . .
A BASF szőlőelőrejelzési szolgáltatása Defenso néven újul meg, új funkciókkal, extra tartalommal, immár nemcsak szőlő-, hanem almavédelmi előrejelzésekkel is.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

Az újvilági borászat egyik fellegvára, a Mendozai borvidék Argentínában. Beszámoló
 (Dr. Somogyi Norbert)  ..
Argentína Mendoza tartományának fontosabb borszőlőtermesztési körzetei és szőlőfajtái, továbbá a térség mezőgazdasági gyakorlata ismerhető meg Dr. Somogyi Norbert írásából.

Az Etyeki-Budai Borvidék múltja, jelene és lehetőségei
(Pécseli József)  .
E havi lapszámunkban az Etyeki-Budai Borvidéket mutatjuk be. Megismerhetők a borvidék termőhelyi adottságai és a szőlőtermelés helyi tradíciója, valamint a borturizmus alapját jelentő vendégcsalogató rendezvények.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította: Polgárné Balogh Eszter)  .
Vírus a fürkészdarazsak fegyvertárában
Mikorrhizákkal a természetközeli állapot visszaállításáért
A gyógyító hatású fokhagyma

Újra nemzetközi mezőgazdasági kiállítás Meknės-ben. Beszámoló
(Dr. Somogyi Norbert)  ..
Az idén 13. alkalommal rendezték meg a marokkói Meknès-ben a nemzetközi mezőgazdasági kiállítást és vásárt (SIAM). A rendezvény díszvendége idén Hollandia volt. Hollandia a kereskedelem mellett nagyon komoly tudásexportot is megvalósít Marokkó irányba fejlesztési együttműködési projektek keretében.

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Kézzelfogható közelségben mindaz, ami érdekel (x)
(Pólya Árpád, Varanka Mariann)
Az Agrostratéga országos felmérést végzett arról, hogy a mezőgazdasági termelést hivatásszerűen végzőknek milyenek a szakmai információszerzési szokásai, szakmai rendezvényekre való látogatási szokásai.

Jegyzet gazdálkodóknak. Vadkárokról, gazdaszemmel
(Kurucz Miklós)
A gödöllői Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetének munkatársai a NAK megbízásából felmérést és elemzést végeztek a vadkárok gazdálkodói megítéléséről. Munkájukról összefoglaló anyagot készítettek a kamara számára.

Agrármúltunk nagyjai. Divald Adolf (1828-1891)
 (Kurucz Miklós)
A reformkorban három olyan nagy erdészegyéniség született, akik a század második felében alkottak kiemelkedőt. Közülük az egyik Divald Adolf.

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen