2018. március

Ízelítő a tartalomból

A borostyán bor nyomában - Szőlőtermesztés és borászat Grúziában

Az országban mintegy 37 500 ha szőlőültetvényen folyik a termesztés, melyből 70%, több mint 22 000 hektár a világhírű Kakheti…

Szűcsné Dr. Varga Gabriella

Sokoldalúan hasznosítható zöldségkülönlegesség a csicsóka

A népességkutatók előjelzései szerint a Föld lakossága 2050-re eléri a 9 milliárd főt, és ennek mintegy 2/3-a urbanizált körülmények között…

Kaszás László

Szivattyúk a növénytermesztés szolgálatában - megválasztásuk alapvető szempontjai

A döntés meghozatalához segítséget nyújtanak az egyes szivattyúk szabadon elérhető jelleggörbéi, amik képet adnak az adott típus képességeiről, de ha…

Kövesdi Ádám
1 000 Ft
Tartalomjegyzék + ×

Ébredezik a természet
 (Dr. Bódis László)

A HÓNAP TÉMÁJA

 Talajnedvesség-megőrző módszerek a mezőgazdaságban. Beszámoló
(Dr. Princzinger Gábor)
Hogyan védhetők ki az aszálykárok, milyen módon gazdálkodhatunk jobban a talaj nedvességével? Milyen nemesítési irányok ismertek az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodáshoz, továbbá a talajnedvesség megőrzésével kapcsolatosan milyen fejlesztési lehetőségek állnak rendelkezésre? Ezek a kérdések szerepeltek a Földművelésügyi Minisztérium által szervezett januári rendezvényen.

NÖVÉNYVÉDELEM

Inváziós kártevők (III./3.) A vadgesztenyelevél-aknázómoly
(Dr. Szőcs Gábor)
Az Inváziós kártevők c. sorozatban ezúttal a vadgesztenyelevél-aknázómoly rendszertanát, földrajzi elterjedését, morfológiáját életmódját, tápnövényét, valamint az előrejelzését és az ellene való védekezés lehetőségeit mutatjuk be.

Íródeák pályázat. Honos kabóca fajunk szerepe a Flavescence dorée betegség terjedésében
(Butyka Zsuzsanna és mtsai)
A Flavescence dorée (FD), magyar nevén aranyszínű sárgaság kórokozóját az enyves égerről az Oncopsis alni (éger kabóca), erdei iszalagról a Dictyophara europaea (süveges kabóca) hurcolhatja be alkalomszerű táplálkozása során a szőlőbe, ahol az ampelofág amerikai szőlőkabóca terjesztheti tovább járványosan szőlőről szőlőre. A fitoplazmák ellen vegyszeresen nem tudunk védekezni, nagy hangsúly kerül a megelőzésre, amelynek fontos része a rezervoárok és vektorok elleni védekezés.

Fókuszban a búza levélbetegségek (x)
(Nádudvari Éva)
A tetrakonazol és klórtalonil hatóanyag-tartalmú Emerald Star a búza levélbetegségei ellen az Arysta ajánlatában.

Bayer készítmények a gazdaságos gabonatermesztésért (x)
 (Csorba Csaba)
A Bayer növényvédelmi technológiai ajánlata gabonatermesztőknek.

Összhangban a kukorica igényeivel (x)
 (FMC-Agro Hungary Kft.)
Hazánk időjárása – főként csapadék eloszlását figyelembe véve – egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a tavaszi vetésű növényeink kelése és gyomosodása is gyakran heterogén. Ezek a tényezők arra ösztönzik a kukoricatermelőket, hogy még nagyobb figyelmet fordítsanak a gyomirtó szer kiválasztására. Diniro® Gold kukorica gyomirtó csomag az FMC-Agro Hungary Kft.-től.

100 éves a Nufarm, 10 éves a hazai leányvállalat. Tudósítás
 (Stefanits Csaba)
Jubileumi partnertalálkozóra hívta ügyfeleit a 10 éves Nufarm Hungária Kft. februárban. Előremutató változások történnek a vállalatnál, amelynek egyik legfőbb üzenete a rendezvényen az volt, hogy a Nufarm nem csupán kereskedik, hanem komplex megoldásokat nyújt különböző növényvédelmi problémákra, a másik pedig, hogy a gazdáknak nem kell attól tartaniuk, hogy az akvizíciók miatt bármelyik szer eltűnik a piacról.

„Kalászos kultúrákban már gyakorlatilag mindenre van megoldásunk” (x)
(VM)
A fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő Nufarm Hungária Kft. kiemeltügyfél-kapcsolattartójával, Hörömpő Lászlóval beszélgettünk a céget és a termékkínálatot érintő, jelentős változásokról.

A repce-fénybogár elleni védekezés jövője a Plenum® (x)
Az eredményes repcetermesztés alapvető feltétele a rovarokkal szembeni hatékony védekezés, amely akár 3-4 kezelést is jelenthet egy szezonban. Ennek következtében, amit az utóbbi évek tapasztalatai is igazolnak, a repce-fénybogár növényvédő szer rezisztencia kialakulásának veszélye egyre nő. Ezért szükség van új, egyedi hatóanyagokra. A pimetrozin hatóanyagú Plenum az Adamától.

GÉPESÍTÉS, GÉPEK

Väderstad, a minőségi gabonavetés szinonimája. (x)
A kalászosok vetéséhez két különböző vetőgépcsalád, a Rapid és a Spirit modelljei a Väderstad kínálatában.

A hatékony magágykészítés eszközei
 (Dr. Jóri J. István)
A magágykészítés céljainak és követelményeinek bemutatása után a magágykészítés műveleteivel és eszközeivel ismerkedhetnek meg hagyományos (szántásos) és szántás (forgatás) nélküli alapművelés esetén.

Gépriport. Nem gyerekjáték, de gyerekjáték a kezelése
(Hatala László)
Balogh Balázs gyékényesi egyéni vállalkozóval beszélgetünk a Kuhn Metris 4102 S vontatott szántóföldi permetezővel szerzett tapasztalatokról.

Mikor a fejlődés MÁR természetes igény (x)
(Hajdu Attila, Kökény Benő)
Ismerjék meg SMART Technológia elemeit, a precíziós mezőgazdasági gyakorlatot és a területre szabott DEKALB hibrid- és tőszámajánlatot.

A keveréktakarmány-gyártás műveletei és gépei (5.)
(Dr. Bellus Zoltán, Komka Gyula)
A cikksorozat ötödik részében a pelletálás előkészítő és befejező műveletei közül a fontosabbak ismertetésére térünk ki (aprítás és osztályozás, fémkiválasztás, kondicionálás, hűtés, felületbevonás, morzsázás, osztályozás), majd cikkünket a minőségellenőrzés és a kiszállítás műveleteivel zárjuk.

Szivattyúk a növénytermesztés szolgálatában
(Kövesdi Ádám)
A szántóföldi vízkormányzásban nélkülözhetetlen átemelő szivattyúkat és nyomó szivattyúkat mutatja be a szerző, kitér csőbúvár, a centrifugál és a hosszútengelyes szivattyúkra is. Általánosan megfogalmazza, hogy a szivattyúk méretezése során mire érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

A Case IH traktorok meghódítják a Nyírséget is. Tudósítás
(Gribek Dániel)
A Case IH traktorok és kombájnok kizárólagos magyarországi forgalmazója, az AGRO-BÉKÉS Kft. a gazdálkodó partnerek még jobb kiszolgálása érdekében Nyíregyházán ünnepélyes keretek között adta át új régiós központját, ahol a térségi partnereket várják minden eddiginél jobb és kényelmesebb szervizszolgáltatással, gyorsabb alkatrészellátással.

Az új Landini REX 4 (x)
Bemutatkozik az ültetvényes, keskeny nyomtávú új Landini REX 4 traktor. A három szőlészeti és gyümölcsös verzió, az F, GT és V számtalan variációban és számos új opcióval áll a leendő vevők rendelkezésére.

Vredestein abroncsok – mezőgazdasági gépekre (x)
Az ATRA Kft. a piac ismert szereplője az ipari és mezőgazdasági gumiabroncsok tekintetében. Immáron 6. esztendeje tart a szoros együttműködés a kecskeméti ATRA Kft. és az Apollo Vredestein Kft. között. Az ATRA Kft. üzletkötőin keresztül országos lefedettséget biztosít a Vredestein termékeinek.

Biztos hátország az alaktrészellátásban. Interjú
(Kosztolányi Attila)
Agroker Holding Zrt. alkatrész, kenőanyag üzletágvezetőjét, Pályka Szabolcsot arra kértük, hogy mutassa be az Agrofórum olvasói számára a cég alkatrész üzletágát.

HORSCH Pronto – aprómagvetés (x)
(Szász Zoltán)
Európa egyik vezető mulcsvetőgépe a Pronto, a HORSCH kínálatában.

FIGYELMÉBE AJÁNLJUK!

Fejlessze vállalkozását teljes körű  finanszírozással! (x)
A Takarék Agrár Igazgatóság Takarék VP Komplex termékcsomagja teljes körű finanszírozási megoldást kínál az agrárvállalkozásoknak.

A magyarországi termelésből származó szójabab, full-fat szója és szójadara táplálóanyag-tartalma (2.)
 (Dr. Tikász Ildikó Edit, Varga Edina, Barna Andrea)
A hőkezelt, ún. full-fat szója és az extrahált szójadara a takarmánykeverékek egyik legnagyobb költségtételét jelentő összetevői. Táplálóanyag-tartalmukban jelentős eltérés és változékonyság figyelhető meg fajtától, a termesztési körülményektől és a feldolgozási műveletektől függően, ezért az analitikai vizsgálatok jelentősége egyre inkább felértékelődik.

Átlépett egy határt a KITE Zrt. Interjú
(Stefanits Csaba)
Sikeres szerbiai akvizícióval zárta az elmúlt évet a nádudvari székhelyű KITE Zrt., amely egyben Magyarország legnagyobb mezőgazdasági integrátora is. Szabó Leventét, a vállalat vezérigazgatóját az eredmények és a tervek mellett arról is kérdeztük, hogy kinek és mekkora problémát okoz a John Deere gépek szürke importja.

Borsóvetés
 (Zsár Ernő Tamás)
A szerző sorba veszi a borsóvetéssel kapcsolatos tudnivalókat – elővetemény kérdése, talajmunkák, magágy kialakítása, vetés zárása.

A növénytermesztés üzlet, nem jótékonysági tevékenység. Interjú Blum Zoltán ügyvezetővel
(Stefanits Csaba)
Vajon miben tud többet egy hibrid repce vagy hibrid búza hagyományos társánál, és kinek érdemes termesztenie? Meddig növelhető a szója termőterülete, esetleg mivel lehetne helyettesíteni ezt a növényt a fehérjeprogramban? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kerestük a választ Blum Zoltánnal, a RAPOOL Hungária Kft. és a SAATEN-UNION Hungária Kft. ügyvezetőjével.

Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap Gödöllőn. Beszámoló
(Polgárné Balogh Eszter)
A Magyar Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete és a résztvevő 11 cég a II. Pest megyei szakmai nap a tápanyag-gazdálkodásról című szemináriumra várta a Szent István Egyetemre az érdeklődőket. Az előadások tudományos alapok ismertetése mellett kitértek a legújabb termékek széles körére, továbbá az egyes kultúrák tápanyag-utánpótlási technológiájára is ráirányították a figyelmet.

Búzatáplálás: Stabilabb nyereségszint jó nitrogénellátással
(Gönczi Krisztina)
A szerző a búza optimális nitrogénellátása és a jövedelmező termelés közötti összefüggéseket elemzi.

 „A sárréti sár itt marasztalja a gazdát”. Beszélgetés Bartha Sándor ügyvezetőjével
 (Dr. Bódis László)
A Bartha Agrár Kft. ügyvezetője, Bartha Sándor a beszélgetés keretében bemutatja a gazdaság főbb jellemzőit, a vetésszerkezetet, továbbá a napraforgó-termesztést érintő kérdéseket.

Függetlenség, fejlődés, KWS – Partnertalálkozó és díjátadó három helyszínen. Beszámoló
(Gribek Dániel)
Három helyszínen, Kecskeméten, Hévízen és Hajdúszoboszlón tartott partnertalálkozót a KWS Magyarország Kft. januárban, ahol a növényvédelem, a gépesítés és a tápanyag-utánpótlás mellett a növénybiztosításokról is szó esett.

Növények védelme a természet erejével
 (Polgárné Balogh Eszter)
A Trichoderma gombák hatása a talajra, a növényre sokrétű. Védelmet nyújtanak a kórokozó gombákkal szemben, irodalmi adatok szerint fonálféreg-gyérítő hatással is rendelkeznek. Jelentős szerepük van a szalmabontásban is.

A talajművelés „illemtankönyvének” bemutatója. Tudósítás
(Zsár Ernő Tamás)
Dr. Birkás Márta professzor legújabb könyve, a Talajművelési ABC hasznos olvasmány az egyetemi hallgatóktól kezdve a gyakorló szakembereken át az érdeklődő olvasóközönségig bezárólag.

Ne érje be kevesebbel!
 (Dr. Zsom Eszter)
A szerző arra ad választ, hogy vajon mi okozhatja – tápanyag-ellátási hiányosság terén – a kukorica esetleges rossz megtermékenyülését.

Gazdálkodj jogosan. Kártérítési felelősség a munkajogban (2.)
 (Dr. Csákay Zoltán, Dr. Varga Cecília)
A cikksorozat előző részében a munkavállalót terhelő kártérítési felelősséggel foglalkoztunk. Most a munkáltatót terhelő kártérítési felelősség általános szabályait mutatjuk be részletesebben.

Egész évben kiskert
(Tóthné Bogdányi Franciska)

Magyar Szója Roadshow. A 2017. évi szója fajtakísérleti eredmények bemutatása (x)
A Magyar Szója fajtabemutató sorozat 2013 óta minden évben megrendezésre kerül. Elindításával az volt a cél, hogy a szójatermesztők minél több ismerethez jussanak. A törekvések eredményre vezetnek, hiszen a termelők körében a rendezvények egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A Magyar Szója sorban szereplő fajták összehasonlításának megkönnyítése érdekében egy áttekintő táblázat foglalja össze az adatokat.

A kukorica többre képes – tegyük azzá! (x)
(Szabó István)
BactoFil® A10 az AGRO.bio-tól kukoricatermesztőknek.

Lombtrágya-hatékonyság vizsgálatok Lovochemie termékekkel (x)
(Dr. Márton Lénárd)
A szerző a Lovochemie műtrágyagyárban előállított és hazánkban kizárólagosan az IKR Agrár Kft. által forgalmazott lombtrágyák hatékonysági vizsgálti eredményeit mutatja be az egyes kultúrnövények termésmennyiségére és -minőségére nézve.

Cirok: Hatalmas lehetőség egy apró szemben (x)
 (Balogh László)
Korszerű cirokhibridek – ES ALBANUS, ES SHAMAL, ES ALIZE, ES FOEHN, BMR GOLD X, ES HARMATTAN, ES ATHENA, BIOMASS 133 – az Euralis kínálatában.

Malagrow Olajos Csomag, a megfelelő kombináció (x)
(MALAGROW Kft.)
A Malagrow Kft. kínálatában szereplő Olajos Csomag hektáronként 2,5 l Megafol biostimulátort és 1 l Boroplus, magas bórtartalmú lombtrágyát tartalmaz. Alkalmazása ajánlott napraforgó (különösképp a HO hibrideknél), őszi káposztarepce, csemege- és hibridkukorica, szója, cukorrépa, mák, mustár, olajretek kultúrában, valamint vetőmag-előállítás esetén.

Tavasszal is Genezis termékekkel! (x)
 (www.genezispartner.hu)
A Genezis ajánlata a repce és a búza fej- és levéltrágyázására, a kukorica és a napraforgó startertrágyázására.

Fogytán a BŐTERMŐ szója vetőmagok (x)
A Karintia Kft. ígéretes fajtákkal, zöldítő és gyep-legelő keverékekkel, szaktanácsadói hálózattal, továbbá műtrágya- és növényvédőszer-kínálattal áll a gazdálkodók rendelkezésére.

Phylazonit Technológia a napraforgótermesztésben (x)
A 2017-ben bevezetett és Magyar Termék Nagydíjjal elismert Phylazonit Technológiai ajánlás talajszerkezet-javításra, tápanyagfelvétel-fokozásra, növénykondicionálásra és a Phyller kijuttatóra épül.

Folyékony fejtrágyázás kompromisszumok nélkül (x)
EXCELIS RHIZOVIT folyékony fejtrágya – amely a nitrifikáció gátlása nélkül éri el a kijuttatott nitrogén-hatóanyag jobb hasznosulását és többlet tápanyaghoz juttatja a növényt az ásványosodás fokozásával – a Timac Agro kínálatában.

Artesian – tudomány a hibridek mögött (x)
(Dr. Rácz Ferenc Endre) .
A nemesítés, fejlesztés számára a kihívás abban áll, hogy olyan hibridet kell a termelők szolgálatába állítani, amely jó körülmények között képes a maximális termésre, míg hő- és szárazságstressz esetén versenyelőnyt biztosít a hagyományos hibridekhez képest. A Syngenta Artesian típusú hibridjében mindez megtalálható.

„Csöppnyi” gondoskodás… (x)
Csöpp Mix Foci és Csöpp Mix cink-amin komplex lombtrágya a Jeli 2000 Kft.-től.

Aktivizáljuk talajainkat – aktív kalciummal! (x)
(Carmeuse Hungária Kft.)
A Carmeuse Hungária Kft. ajánlatában megtalálható TERRACALCO 95-tel a talaj meszezése a műtrágya-kijuttatáshoz használt berendezésekkel egyszerűen megoldható.

BIOFIL Talajoltó Technológia – A modern termesztéstechnológia alapja … (x)
A Terragro BIOFIL Talajoltó Technológiája segíti a tápanyag-forgalom szabályozását, javítja a talajszerkezetet és a talajéletet, továbbá fokozza a talajegészséget és serkenti a növényi növekedést segítő hormonok termelését.

Dell Agro Plus – A 3. generációs biostimulátor (x)
A kísérleti eredmények visszaigazolását követően az első hagyományos Kimitec oldatműtrágyák 2014-ben kerültek forgalomba hazánkban. Az áttörést azonban az első növénykondicionáló készítmény, a Dell Agro Plus jelentette, mely 2015 nyarán kapta meg hivatalos engedélyokiratát Magyarországon.

Szója-ajánlatok a piacvezetőtől (x)
(Balogh László)
Szója fajtaajánlat – ES COMANDOR, ES NAVIGATOR, ES MENTOR, ES ADVISOR ES GLADIATOR, ES PALLADOR, ISIDOR, ES MEDIATOR – az EURALISTÓL.

YieldON, a hozamfokozó szántóföldi biostimulátor (x)
(MALAGROW Kft.)
A Valagro-nak, a biostimulátor-fejlesztés, -gyártás világviszonylatban is vezető piaci szereplőjének a legújabb fejlesztése a YieldON hozamnövelő készítmény.

Napraforgó tápanyag-ellátási sajátosságok (x)
 (Gyuris Kálmán)
Napraforgó tápanyag-utánpótlási ajánlat – YaraMila 8-24-24, YaraBela Sulfan, YaraVita Brassitrel és YaraVita Bortrac – a Yarától.

HATÁRTALANUL

Gazdafórum Pécskán. Beszámoló
 (Dr. Somogyi Norbert)
Az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesületének (AMMGE) szervezésében került sor a Pécskán arra a gazdafórumra, melynek témája a „szövetkezeti rendszerek és intézmények a gazdák érdekében” volt. A téma a romániai gazdák körében legalább annyira aktuális, mint magyarországi társaik esetében, hiszen negyedszázaddal a rendszerváltás után – néhány kivételtől eltekintve – itt sem sikerült még túllépni a szövetkezeti rendszert nyomasztó, terhes ideológiai múlton.

TALAJÉLET, TALAJOLTÁS

Ki mint vet, úgy arat! – Ezer éves technológia a mai mezőgazdaságban – Talajoltás
(Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezet)
A Talajbaktériumokkal végzett üzemi kísérletek eredményeit foglalja össze a Magyar Talajbaktérium-gyártók és -forgalmazók Szakmai Szervezete, továbbá választ adnak arra a kérdésre, hogy miért fontosak a mikroorganizmusok a mezőgazdasági intenzív termelésben.

AGRÁRGAZDASÁG

Árpa – Vetési helyzetkép az EU-ban
 (Dr. Molnár Zsuzsa, Dr. Tikász Ildikó Edit)
A francia Tallage piacelemző vállalat az Európai Unióban az árpa termőterületét az előző gazdasági évinél 2,5%-kal nagyobbra, 12,4 millió hektárra jelezte a 2018/2019. gazdasági évre. A főbb árpatermelő tagországok közül Spanyolországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban várhatóan 1-3%-kal mérséklődik, ellenben Németországban 3%-kal nő a terület a tavalyihoz viszonyítva. Az EU-28 árpatermelése 62,1 millió tonna lehet a 2018/2019. gazdasági évben, ez 3,8 millió tonnával több az előző szezonban termett mennyiségnél.

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS

Sokoldalúan hasznosítható zöldségkülönlegesség a csicsóka
(Kaszás László)
Az elmúlt évtizedben a sokoldalú hasznosítás lehetősége miatt került a csicsóka az érdeklődés homlokterébe. A klasszikus humán étkezési hasznosítás és a fruktózgyártásra történő felhasználás mellett a leveles szár egy tenyészidőszakon belül többször is visszavágva igen értékes levélfehérje-koncentrátum alapanyag. Emellett közvetlen takarmányozásra is alkalmas. A gumók igazán nagy értékét a benne található szénhidráttartalma, az átlagosan 15%-nyi inulin adja.

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS

Őszibarack-termesztés a Mecsek környékén
(Kulcsár László)
A szerző a nagyüzemben szerzett tapasztalatairól és a Mecsek északi lejtőjére néhány éve telepített kisüzemi gyümölcsös telepítésének és művelésének tanulságairól számol be, kifejezetten az őszibarackra koncentrálva.

Gyümölcstermesztőknek ajánlotta a Sumi Agro. Beszámoló
 (Dr. Princzinger Gábor)
Az alma- és meggytermesztőket hívta szakmai tanácskozásra Nyíregyházára február első hetében a Sumi Agro Hungary Kft. Nemcsak az esős, hideg időjárás, hanem a meghívóban jelzett témák is segíthették a döntésben a résztvevőket: közel kétszázan választották a „beltéri foglalkozást”. Összeállításunkban a gazdag programban elhangzottakból idézünk vissza részleteket.

SZŐLÉSZET ÉS BORÁSZAT

A borostyán bor nyomában. Úti beszámoló
(Szűcsné Dr. Varga Gabriella, Nagy Zóra Annamária)
A grúz kvevri-technológia az UNESCO által nyilvántartott immateriális kulturális hagyományok között szereplő borkészítási eljárás. A szerzők a tanulmányi úton szerzett ismeretek és tapasztalatok alapján Grúzia jellegzetes szőlő és borkultúráját mutatják be.

Mozaikok a Hajós-Bajai borvidékről
 (Kovács Róbert)
A Hajós–Bajai borvidék a Duna és a Tisza között található. Az írás bemutatja a Hajósi Pincefalu történetét, különlegességeit, a borvidék jellemzőit, emellett megismerkedhetünk a Kovács Borházzal is.

KITEKINTÉS

Tallózás külföldi szaklapokban
(Összeállította és fordította: Polgárné Balogh Eszter)
Európában évente 970 millió tonna termőföld vész el.

EGYÉB SZAKMAI KÖZLEMÉNYEK

Szegényebbek lettünk – Elhunyt Tomcsányi Pál akadémikus
 (Dr. Bódis László)
Visszaemlékezés Tomcsányi Pál akadémikusra.

Jegyzet gazdálkodóknak. Egy jelentős évfordulóról
 (Kurucz Miklós)
A kiegyezés utáni korszak, a 19. század második felének és a századforduló magyar mezőgazdaságának történetét eleveníti fel a szerző.

Agrármúltunk nagyjai. Kosutány Tamás (1848-1915)
(Kurucz Miklós)
Az Agrármúltunk nagyjai című rovatunkban ebben a hónapban Kosutány Tamás életútját és pályaképét mutatjuk be.

További ajánlataink

Védekezés hazánk jelentős szántóföldi kártevői ellen (2020) Szerk.: Dr. Keszthelyi Sándor

Ft

ELFOGYOTT!

2020-as kiadású, 112 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a kártevők/kárképek fotóival.

A könyv tartalmazza a 2021-ben várhatóan engedéllyel rendelkező szintetikus rovarölőszerek listáját. Jelen kiadvány fő célja a fontosabb kártevőkkel kapcsolatos aktuális védekezési információk egységes megjelenítése és azok termelőkhöz történő eljuttatása.

Pintér Csaba - Kazinczi Gabriella: Gyommagfotók (Gyomnövények generatív szaporítóképletei mikroszkópos felvételeken)

7000 Ft

2016-os kiadású, 88 oldalas, keménykötéses, színes fotókkal gazdagon illusztrált, látványos szakkönyv a gyommagok fotóival.

A „Gyommagfotók”mikroszkópos fotóatlasz. 58 fotótáblán 172 gyomfaj generatív szaporítóképlete került bemutatásra a kiadványban.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella: Veszélyes 48

Ft

ELFOGYOTT!!! 2005-ös kiadású, 296 oldalas, keménykötéses, gazdagon illusztrált szakkönyv gyomnövényeinkről. A Gyakorlati Agrofórum hasábjain megjelent cikksorozatot átölelő kiadvány. Hasznos információkkal látja el olvasóit.

Dr. Jóri J. István: A talajművelőgép választás és üzemeltetés kézikönyve

5000 Ft

A talajművelőgép választáshoz és üzemeltetéshez készített kézikönyv az elmúlt 100 év ismeretanyaga, ill. a szerző 50 éves tapasztalata (BME Budapest, MGI Gödöllő) alapján készült. Megtalálhatók benne a tankönyvi ismeretek éppúgy, mint a Mezőgazdasági Gépkísérleti Intézet vizsgálati eredményei.

Bódis László: Barangolásaim

7500 Ft

Az itt bemutatott könyv borítóján, a színeiben pompázó őszi erdő egyik leveleit hullató fája alatt szomorkodik egy öreg pad. Szomorú, mert egyedül van. Arra kérem a Tisztelt Olvasót, hogy üljünk le erre az elárvult öreg padra, és ha van kedve, meg türelme, olvassuk együtt a barangolásaimról szóló történeteket.

Légrádi Miklós gondolatai és ajánlásai nem csak repcetermesztőknek

2000 Ft

Azért adtuk ennek az Agrofórumban megjelent írásokból összeállított interjúgyűjteménynek azt a címet, hogy „…nemcsak a repcetermesztőknek”, mert a beszélgetések során elhangzott gondolatok többsége más növényekre is vonatkoztatható.

Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

6500 Ft

2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

Prof. Heszky László - Transzgénikus (GMO) növények - elmélet és gyakorlat

7000 Ft
ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen