Dr. Petar Cindrić

Dr. Petar Cindrić

Agrofórum Online

A Vajdaságban nemesített rezisztens szőlőfajták (2.)

2020. április 5. 09:00

A cikksorozat előző részében ismertetett fajták génállományát további visszakeresztezéssel minőségi szempontból gazdagítottuk Vitis vinifera L. fajtákkal. Ennek eredménye a XXI. század elején Szerbiában még néhány államilag minősített fajta. A szerző bemutatja a Pannonia, a Morava, a Danubius és a Dionis fajta származását, termesztési értékét és közli a fajta/fajtajelölt leírását.

Vajdaságban nemesített rezisztens szőlőfajták (1.)

2019. november 16. 09:44

A második világháború után Vajdaságban a Karlócai Szőlészeti Kutató Intézetben (Sremski Karlovci) megkezdődött a szőlő nemesítése, amely később integrálódott az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági fakultásba és azután mint szőlészeti kísérleti telep maradt mindmáig.

Honosított szőlőfajták a Duna-menti borrégióban

2019. szeptember 1. 16:42

Azok a szőlőfajták, amelyek a XVIII. századtól a XX. század elejéig kerültek a Vajdaságba Nyugat- és Közép-Európából származnak, a bor minősége és a termesztés biztonsága tekintetében felülmúlják a régi őshonos fajtákat, fontos biológiai és gazdasági-technológiai tulajdonságaikkal megközelítik az occidentalis-galica fajtákat, amelyeket manapság világszerte termesztenek, és mindenütt nagyra becsülnek. A honosított szőlőfajták termesztésbe iktatása előtt el kell végezni feljavításukat a klónszelekció segítségével. A genetikai szelekció mellett kötelező az egészségügyi szelekció is. Ez hosszantartó eljárás, de rendkívül fontos és bizonyítottan hasznos. A Vajdaságban csupán az Olaszrizling klónszelekciója történt meg.

Őshonos szőlőfajták a Duna menti borrégióban

2019. április 15. 06:52

A Duna menti borrégióban termő őshonos szőlőfajták borai különlegesek, egyediek, kizárólag ehhez a régióhoz kapcsolódóak. Az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kar Karlócai kísérleti telep szőlőfajta-gyűjteményében beállított 20 éves kísérlet eredményei alapjám mutatják be a szerzők 17 őshonos szőlőfajta termesztési és borászati értékét.