Jó hír a gazdáknak: az időjáráson nem múlik az aratás

Az elmúlt egy hét csapadékos időjárása sokfelé hátráltatta a betakarítást. Az előttünk álló napokban azonban napos, nagyrészt száraz, kissé szeles időben száradhat a még aratásra váró gabona, illetve a talaj. Csak elszórtan alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. A hőmérséklet az átlagos értékek körül alakul.

A mögöttünk álló hét csapadékeloszlásának tekintetében elég változatos képet mutat az ország. Általában véve csapadéknyom és 20 mm közötti mennyiség hullott, de a Dunántúlon többfelé valamint a délkeleti országrészben ennél jóval több esett. Ugyanakkor vannak területek, melyeket ismét elkerült a csapadék, így a Nyírség, a Hajdúság, a Hernád mente, a Mezőföld és a Kiskunság egyes részein csak nagyon kevés vagy egyáltalán semmi eső nem volt ebben a hónapban, és az aszály jelei mutatkoznak. Ennek megfelelően a talaj állapotában is nagy különbségek vannak nem csak országosan, hanem viszonylag kis területeken belül is.

A Dunántúl nagy részén és foltokban az Alföldön, illetve északkeleten is sáros a talaj, a Körösök mentén ismét megjelent a belvíz. A középső és mélyebb talajrétegekben azonban csak kevés helyen telített a talaj. A csapadék által nem érintett tájakon azonban komoly gondot okoz a szárazság, a repedezett talaj. A következő napok jellemzően száraz időjárása ezeken a területeken az aszály fokozódását, míg máshol a talaj felszáradását eredményezi majd.

Aratás

Az országban zajlik a búza aratása, az árpát és a repcét a legtöbb helyen már betakarították. A kukorica zömében a virágzás végén jár, de az Alföld déli részén már elindult a szemfejlődése. A napraforgó a legtöbb helyen a virágzás teljében van, de a Délalföldön már megkezdődött a magképződés. A szőlő a fürtzáródás vége – zsendülés eleje fenológiai fázisban tart.

Az év egyik meghatározó munkájával, a kalászosok betakarításával jól lehet haladni az előttünk álló napokban. A kukorica és a napraforgó állományokban intenzív volt a növekedés, illetve a fejlődés az elmúlt időszakban. A kukoricának a címerhányástól a szemfejlődésig van a legnagyobb vízigénye, míg a napraforgónak a virágzás idején. Idén ezek a fenológiai fázisok az átlagosnál hamarabb következtek be, és jelenleg általában kedvező talajnedvességi viszonyok állnak a növények rendelkezésére ebben a kritikus időszakban. A jó terméshez a nedvesség mellett sok napsütés és meleg is szükséges, mely feltételek az előttünk álló időszakban szintén adottak lesznek.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképen a zöld tömeg aránya országszerte magas. A változást mutató térképen csökkent a sárga és vörös szín aránya, zöld színek jelzik a kukorica és a napraforgó táblákon az intenzív növekedést, a jelenlegi térképen még nem jelenik meg a virágzásból adódó csökkenés. Az anomália térkép alapján, a legtöbb helyen a sokéves átlag fölötti a zöld tömeg aránya, de a Tiszántúl déli részén, különösen Szarvas környékén a más területekhez képest júniusban hullott kevesebb csapadékkal összefüggésben lehet a negatív anomália.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek többnyire 840 és 940 foknap között járnak az országban, és egyre nő a különbség a nyugati és a délkeleti tájak között.  A magasabb értékek leginkább az Alföldön jellemzőek. Ezek szerint jóval az átlag és a tavalyi értékek fölött járnak a hőösszegek, így növényeink fenológiai fázisai is előnyben vannak, bár június utolsó harmadának az átlagosnál hűvösebb időjárása lassította a hőösszeg növekedést. Július eleje óta az idei értékek közelebb kerültek a tavalyi, illetve az átlagos értékekhez, vagyis valamelyest apadt a meleg április és május során szerzett több hetes előny.

A hétvége időjárása

A hét hátralevő részében és a jövő hét első felében is jellemzően napos idő várható több-kevesebb gomolyfelhővel, melyekből csak elszórtan alakul ki egy-egy zápor, zivatar, de összességében az ország nagy részén a következő egy hétben száraz időre van kilátás. A hétvégétől napközben a legmelegebb órákban légköri aszályra is számítani lehet elsősorban az Alföld területén. A déli, kora délutáni órákban sokfelé megélénkül a szél. A száraz, meleg, szeles időben fokozottan érdemes odafigyelni a tarlótüzek elkerülésére védőszántás alkalmazásával.

A maximumhőmérséklet a sokéves átlag körül, 26 és 31 fok körül alakul.

EU-költségvetés: 25 százalékkal kevesebb jut Magyarországnak

Bár még vitatkoznak a végleges számokról, a mostani elképzelések szerint Magyarországnak az előző ciklushoz képest mintegy negyedével kevesebb, 17,9 milliárd euró (mintegy 5,76 ezer milliárd forint) kohéziós támogatást irányoz elő az Európai Bizottság (EB) a 2021-2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetésről szóló javaslatában - erősítette meg Marc Lemaître, az Európai Bizottság regionális és várospolitikáért felelős főigazgatóságának (DG REGIO) főigazgatója a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara budapesti rendezvényén.

Agrárkamara: sok a kockázat az uniós költségvetés-tervezetben

Az Európai Bizottság hazai képviseletének munkatársai itthon is ismertették az új közös agrárpolitikára irányuló brüsszeli javaslatot. Ez szerintük több ponton előnyös lehet Magyarország számára. A NAK álláspontja szerint szükséges módosítani a terveken.

Több a termés, olcsóbb lesz a cseresznye

Az idén a közepesnél jobb, 12-15 ezer tonna lehet a cseresznyetermés a tavalyi 8-10 ezer tonna után a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint.

Meleg és eső - ez lesz a hétvégén

A hétvégén is többször várható zápor, zivatar, de marad a meleg, néhol 30 fokig is felmelegedhet a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Az optimális repcebetakarítás. Figyelmesen, türelemmel.

A DALTON szára nedvesebb a betakarítás idején, míg a DARIOT esetében megfigyelhető az előrelépés a nemesítésben.

2018. június 26. 15:21

Aratás - Nemesgörzsönyben is ellepték a határt a kombájnok

Országszerte nagy erőkkel folyik a kalászosok betakarítása. Nincs ez másképp a Pápához közeli Nemesgörzsöny határában sem, ahova pénteken az Agrofórum is ellátogatott.

2018. július 6. 15:50

Gépinfo Videó

Először csapadék, azután légköri aszály várható a héten

A hét első felében többfelé zavarja csapadék a betakarítási munkákat, kedden már többfelé is megjelennek elszórtan zivatarok, majd szerdán egy nyugat, északnyugat felől átvonuló hidegfront okoz átmeneti csapadékos időt. A csütörtöktől vasárnapig tartó időszak országszerte száraznak ígérkezik.

2018. július 10. 07:43

Agrometeorológia: a vegetáció kezdi behozni a késői tavasz miatti lemaradást

A hét eleji felhősebb, változékony, többfelé csapadékos időjárás után a hét további részében többnyire napos, száraz, bár kissé szeles időben lehet végezni a tavaszi mezőgazdasági munkákat.

2018. április 17. 08:49