Jó hír a gazdáknak: az időjáráson nem múlik az aratás

Az elmúlt egy hét csapadékos időjárása sokfelé hátráltatta a betakarítást. Az előttünk álló napokban azonban napos, nagyrészt száraz, kissé szeles időben száradhat a még aratásra váró gabona, illetve a talaj. Csak elszórtan alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. A hőmérséklet az átlagos értékek körül alakul.

A mögöttünk álló hét csapadékeloszlásának tekintetében elég változatos képet mutat az ország. Általában véve csapadéknyom és 20 mm közötti mennyiség hullott, de a Dunántúlon többfelé valamint a délkeleti országrészben ennél jóval több esett. Ugyanakkor vannak területek, melyeket ismét elkerült a csapadék, így a Nyírség, a Hajdúság, a Hernád mente, a Mezőföld és a Kiskunság egyes részein csak nagyon kevés vagy egyáltalán semmi eső nem volt ebben a hónapban, és az aszály jelei mutatkoznak. Ennek megfelelően a talaj állapotában is nagy különbségek vannak nem csak országosan, hanem viszonylag kis területeken belül is.

A Dunántúl nagy részén és foltokban az Alföldön, illetve északkeleten is sáros a talaj, a Körösök mentén ismét megjelent a belvíz. A középső és mélyebb talajrétegekben azonban csak kevés helyen telített a talaj. A csapadék által nem érintett tájakon azonban komoly gondot okoz a szárazság, a repedezett talaj. A következő napok jellemzően száraz időjárása ezeken a területeken az aszály fokozódását, míg máshol a talaj felszáradását eredményezi majd.

Aratás

Az országban zajlik a búza aratása, az árpát és a repcét a legtöbb helyen már betakarították. A kukorica zömében a virágzás végén jár, de az Alföld déli részén már elindult a szemfejlődése. A napraforgó a legtöbb helyen a virágzás teljében van, de a Délalföldön már megkezdődött a magképződés. A szőlő a fürtzáródás vége – zsendülés eleje fenológiai fázisban tart.

Az év egyik meghatározó munkájával, a kalászosok betakarításával jól lehet haladni az előttünk álló napokban. A kukorica és a napraforgó állományokban intenzív volt a növekedés, illetve a fejlődés az elmúlt időszakban. A kukoricának a címerhányástól a szemfejlődésig van a legnagyobb vízigénye, míg a napraforgónak a virágzás idején. Idén ezek a fenológiai fázisok az átlagosnál hamarabb következtek be, és jelenleg általában kedvező talajnedvességi viszonyok állnak a növények rendelkezésére ebben a kritikus időszakban. A jó terméshez a nedvesség mellett sok napsütés és meleg is szükséges, mely feltételek az előttünk álló időszakban szintén adottak lesznek.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképen a zöld tömeg aránya országszerte magas. A változást mutató térképen csökkent a sárga és vörös szín aránya, zöld színek jelzik a kukorica és a napraforgó táblákon az intenzív növekedést, a jelenlegi térképen még nem jelenik meg a virágzásból adódó csökkenés. Az anomália térkép alapján, a legtöbb helyen a sokéves átlag fölötti a zöld tömeg aránya, de a Tiszántúl déli részén, különösen Szarvas környékén a más területekhez képest júniusban hullott kevesebb csapadékkal összefüggésben lehet a negatív anomália.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek többnyire 840 és 940 foknap között járnak az országban, és egyre nő a különbség a nyugati és a délkeleti tájak között.  A magasabb értékek leginkább az Alföldön jellemzőek. Ezek szerint jóval az átlag és a tavalyi értékek fölött járnak a hőösszegek, így növényeink fenológiai fázisai is előnyben vannak, bár június utolsó harmadának az átlagosnál hűvösebb időjárása lassította a hőösszeg növekedést. Július eleje óta az idei értékek közelebb kerültek a tavalyi, illetve az átlagos értékekhez, vagyis valamelyest apadt a meleg április és május során szerzett több hetes előny.

A hétvége időjárása

A hét hátralevő részében és a jövő hét első felében is jellemzően napos idő várható több-kevesebb gomolyfelhővel, melyekből csak elszórtan alakul ki egy-egy zápor, zivatar, de összességében az ország nagy részén a következő egy hétben száraz időre van kilátás. A hétvégétől napközben a legmelegebb órákban légköri aszályra is számítani lehet elsősorban az Alföld területén. A déli, kora délutáni órákban sokfelé megélénkül a szél. A száraz, meleg, szeles időben fokozottan érdemes odafigyelni a tarlótüzek elkerülésére védőszántás alkalmazásával.

A maximumhőmérséklet a sokéves átlag körül, 26 és 31 fok körül alakul.

Bulgária: folyékony arany és rózsaszín álmok

A sokszor emlegetett Közös Agrárpolitika tulajdonképpen nem más, mint Európa válasza 22 millió gazdálkodó kihívásaira, akik nem mellesleg 500 millió embert látnak el táplálékkal. A 28 uniós tagállam 2014 és 2020 között 408, 31 milliárd eurót fordíthat ezen a jogcímen a mezőgazdaság és a vidék támogatására, fejlesztésére. Az Agrofórumnak – az Európai Unió jóvoltából – lehetősége volt arra, hogy betekintést nyerjen a bolgár mezőgazdaságba, illetve abba, hogyan hasznosulnak ott a támogatások.

Tele van a Duna sertéstetemekkel

Dunában lebegő sertéstetemek fotói lepték el a román közösségi oldalakat: a megbetegedett állatok gazdái így próbálnak megszabadulni az elhullott sertésektől, hogy a többi – még egészséges – jószágaikat ne kelljen levágniuk a hatóságok parancsára.

Vége a hőségnek

A hétvégén markáns hidegfront vet véget a már hetek óta kis megszakítással tartó hőhullámnak. A fronttal csapadék is érkezik, országszerte számítani lehet záporokra, zivatarokra, majd nyugat felől egyre többfelé esőre is. A jövő hét elején azonban visszatér a nyári időjárás, száraz, mérsékelten meleg időben lehet kezdeni az őszi mezőgazdasági munkákat.

A meleg már a gyümölcsöket is megperzselheti

Ismét csökken a csapadékhajlam, többnyire napos, száraz időben lehet haladni a szántóföldi munkákkal. A legmelegebb órákban sokfelé alakul ki légköri aszály, a hét közepén pedig a növények levelét és a gyümölcsöket érintő perzselés veszélye is fennáll. A hét közepétől fokozódik a hőség, szerdától helyenként a 35 fokot is meghaladja a maximumhőmérséklet.

Nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép – március

A hosszú távú hatások ismeretében előre, könnyebben fel lehet készülni a világpiac várható alakulására.

2018. március 26. 09:13

Először csapadék, azután légköri aszály várható a héten

A hét első felében többfelé zavarja csapadék a betakarítási munkákat, kedden már többfelé is megjelennek elszórtan zivatarok, majd szerdán egy nyugat, északnyugat felől átvonuló hidegfront okoz átmeneti csapadékos időt. A csütörtöktől vasárnapig tartó időszak országszerte száraznak ígérkezik.

2018. július 10. 07:43

Marad a télies időjárás - Fagyni fog a következő napokban

A következő napokban is folytatódik a hideg, télies időjárás, többfelé a maximumok is alig haladják meg a fagypontot.

2018. február 4. 20:29

Jól halad a betakarítás

A kalászosok teljes termőterületének 73,8 százalékáról, 1 millió hektárról közel 5 millió tonna gabonát takarítottak be.

2018. július 31. 06:30