Egyéb
Egyéb

Karám blog – a bemutatkozás

Karám blog – a bemutatkozás

Agrofórum Online

A legnagyobb hazai közösségi oldalon Karám-hírek néven néhányan már találkozhattak az írásaimmal, gondolataimmal, most azonban ezen a felületen induló blogom kapcsán először szeretnék bemutatkozni, Kedves Olvasók.

Egy régi gazdálkodó család megfakult hagyományait elevenítettem fel azzal, hogy agrár pályát választottam. A természet és az állatok iránti elkötelezett lelkesedésem már nagyon korán megmutatkozott, így nem okoztam senkinek túl nagy meglepetést a hivatásom megválasztásakor.

A Gödöllői Szent István Egyetem Mezőgazdaság-és Környezettudományi Karán Állattenyésztő mérnökként diplomáztam, ezt követően a Kaposvári Egyetemen kezdtem meg a Takarmányozási és Takarmánybiztonsági mérnöki mesterszakot. Tudományos Diákköri Konferencián bemutatott dolgozatomban vizsgálatokat végeztem egy üzemi körülmények között is elvégezhető szaporasági teljesítmény becslő módszer felállítására magyar nagyfehér sertések esetén. Végzős évemben a Gödöllői Állattenyésztési Szakkollégium elnökévé választottak, ahol előadássorozatokat és tanulmányutakat szerveztünk a szakmailag érdeklődő és kiemelkedő képességű hallgatók számára. Gyakornokként célom volt, hogy minél több tapasztalatot gyűjtsek össze, a lehető legkülönbözőbb körülmények között gazdálkodó szakemberektől.

Családommal egy Dél-Békés megyei településen éljük mindennapjainkat és gazdálkodunk. Diplomám kézhezvételét követően egy helyi nagyüzemi tejelő szarvasmarha telep tenyésztési ágazatvezetőjeként kezdtem dolgozni. Munkám során folyamatosan ötvözni próbálom a hagyományos, régről tanult módszereket, a tudományos alapokon nyugvó modern technológiákkal. Hiszem, hogy egészséges és hosszú hasznos élettartamú termelő állat csak azokból lehet, melyek megfelelő alapokkal indulnak az első pillanattól, ezért vizsgálataim zöme a borjú kori megbetegedések megelőzésére irányulnak.

Jelenleg állattenyésztő kutatómérnökként és szaktanácsadóként dolgozom egy Békés megyei nagyüzemi bio szarvasmarha telepen.

Hiszem, hogy a hazai agráriumot mindenkinek szívügyének kell tekintenie, mert mindannyiunk jövője függ tőle. Írásaimmal szeretném megmutatni munkám néhány szeletét, közvetíteni az ágazattal kapcsolatos híreket. Büszke vagyok arra, hogy fiatal nőként ezt a sokak által férfiasnak hitt hivatást választottam és örömmel próbálok helytállni benne, erre ösztönözve más fiatalokat is.

Rejtélyes tünetek a kalászos növények levelein

2019. április 11. 14:34

Már az őszi gabonák vetésekor is csapadékhiány volt a földeken, a vetés se ideális talajállapotban történt, és ez hatással volt a növények kelésére, kezdeti fejlődésére. A téli csapadék mennyisége nem pótolta a talajból hiányzó vízkészletet. Az őszi-téli időszak szokásos nitrogénmennyiségének 50-60 %-át vették csak fel az első fejtrágya előtti időszakban a növények.

Géntechnológia: hamarosan csípős paradicsomot is fogyaszthatunk!

2019. január 20. 04:31

Az íz különleges lesz, mert a tömegesen termesztett paradicsomot és a tápanyagokban gazdag chili paprikát egyszerre érezzük majd ki belőle. A cél nem új gasztrodivat teremtése, hanem az egészségesebb táplálkozás elterjedését segítenék.

Szeptember 30-án véget ért az Agrofórum előfizetői nyereményjátéka

2018. október 2. 08:53

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is előfizetői nyereményjátékkal jelentkezett az Agrofórum.

Borítékolható a siker: megszületett Magyarország (Új) Nemzeti Atlasza

2018. szeptember 28. 14:39

Az „újszülöttről”: 3,5 kg, 43x31 cm, ami a küllemet illeti. A tartalom példaértékű. Amit ma a Kárpát-medencéről tudni lehet, azt a Természeti Környezet címet viselő Atlaszban megtalálja az érdeklődő.

Gyengülő pénzügyi teljesítmény a mezőgazdaságban

2018. március 14. 08:24

Folyamatosan gyengül a hazai mezőgazdaság jövedelem termelése, és középtávon nem is várható, hogy ez a folyamat megforduljon.

Több milliárd forintnyi támogatás segíti az állattartókat

2018. november 26. 09:47

Közel kétszázmilliárd forintot ítélt oda eddig az állattartóknak a Vidékfejlesztési Program forrásaiból az Agrárminisztérium.

Egy ragadozó, ami fokozott figyelmet követel

2019. április 26. 05:36

A 80-as évek elejéről még csak egy-egy példányról van tudomásunk országunkban, ma pedig már 6000 körüli az a szám évente, amit a vadászok elejtenek. Magyarországon több tízezer példányról kell beszélnünk, ami az állományát illeti.