Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

Agrofórum Online

Most ér csak igazán „aranyat” a májusi eső! A hónap első két dekádja igyekszik valamennyit behozni a lemaradásból, hiszen az ország középső részén már most 50 milliméter fölötti a lehullott csapadék, de az előrejelzések szerint még lesz eső. A hőmérséklet ugyan kissé visszaesett, de nem gátolja a növények fejlődését, viszont a most virágzó akácot kevésbé látogatják a méhek.

Még javában kalászol az őszi árpa, de a búza is a kalászhányás kezdetén van. Kártevők közül a vetésfehérítő bogár lárvája intenzíven hámozgatja a leveleket. Az esőzés nem kedvez ugyan a kártevő fejlődésének, ugyanis a hevesebb záporok után a levert lárvák már nem képesek visszamászni a levelekre, így elpusztulnak. A kifehéredő foltok ilyenkor könnyedén felfedezhetők, a védekezést viszont csak méhekre nem jelölésköteles készítménnyel vagy pedig méhkímélő növényvédelmi technológiával szabad elvégezni. A veszélyességi küszöbérték a levelek 20 százalékos kártétele, vagyis e fölött az érték felett indokolt a védekezés.

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett. Az eddigi csekély rozsda, HTR betegség vagy aszkospórás fertőzés könnyedén megfertőzheti a felső levélemeleteket és a zászlós levelet, melyek szerepe elsődleges fontosságú a kalász és a magkezdemények táplálása szempontjából. A fungicides védekezést halogatás nélkül el kell végezni, a kalászfuzáriózis fertőzés megelőzése miatt, mert ebben a fenológiai stádiumban a legérzékenyebb az őszi búza a betegségre, bár a fertőzés veszélye a viaszérés idejéig folyamatosan fennáll. Ebben az időszakban lehetőség szerint széles hatásspektrumú és hosszú hatástartamú készítményeket válasszunk a kórokozók leküzdésére.

Búza DTR levélfoltosság

Búza fuzáriumos kalászai

Az őszi káposztarepce virágzása végén jár. A növényállomány átlagos magassága kisebb, mint más években. A korábbi száraz periódus elsősorban a kártevők fellépésének kedvezett, ezt csak többszöri rovarölő szeres kezeléssel lehetett kivédeni. A mostani nedvesebb idő viszont már kedvez a lombozaton, száron és a becőkön kialakuló gombás eredetű fertőzések számára.

Szürkerothadásos repce becő

A kevésbé sikerült napraforgó és kukorica gyomirtások állománykezeléssel történő korrigálását hamarosan el kell kezdeni, mert az esők után újabb gyomosodási hullám indul el.

A kezelések módját mindig előzze meg a gyomösszetétel vizsgálata, az ahhoz illő herbicid kiválasztása, a jó időzítés, másként csak nagy költségek mellett tudjuk gyommentessé tenni a területeket.

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

2019. május 20. 06:47

Az eddigi, májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt a növényvédelemben előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem. Így van ez a kertészeti kultúrákban is, de mellette nem hanyagolható el a kártevők előrejelzésre alapozott, kártételi veszélyszint alatti tartása sem.

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

2019. május 19. 08:59

A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei.

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

Már biztos a terméskiesés a csapadékhiány miatt

2019. május 4. 06:38

A 100 millimétert sem elérő 4 havi csapadék és a téli csapadékhiány miatt már biztosra vehető a tetemes terméskiesés, szántóföldön és kertészetekben egyaránt. Május elején talán kicsit több jut az égi áldásból.

Most kell a kalászfuzáriózis fertőzést megelőzni a gabonákban

2018. május 1. 16:10

Az átlagosnál melegebb és száraz időjárás hatására a növénytermesztési munkák az elmúlt időszakban igen jól haladtak. Az idő kedvezett a növények fejlődése számára, szinte egy időben kel a napraforgó és a kukorica.

A szárazság mellett kártevők és kórokozók is veszélyeztetik az őszi vetéseket

2018. október 24. 08:45

A mezei pocok felszaporodása mellett igen jelentős a kabócák, a levéltetvek és a gabonafutrinka fertőzöttség az őszi vetésekben. Repcén egyre nagyobb jelentőségűnek tartják a tarlórépa sárgaság vírust, míg árpán és búzán az árpa sárga törpülés vírusa jelenti a fő veszélyt a növényekre.

A kártevők a dísznövényeinket sem kímélik

2018. május 4. 05:30

Dísznövényeink közül a buxuson ismét tarol a selyemfényű puszpángmoly hernyója.

Egyelőre kevesebb a kórokozó, de fontos a korai felismerésük

2019. március 26. 11:43

A gabonát károsító kórokozók közül továbbra is a meleg, párás körülményeket kedvelő gabonalisztharmat a domináns betegség, de a növényállományok besűrűsödésével a többi, levélfoltosságot előidéző betegség tünetei is láthatóvá válnak.