Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

Agrofórum Online

Most ér csak igazán „aranyat” a májusi eső! A hónap első két dekádja igyekszik valamennyit behozni a lemaradásból, hiszen az ország középső részén már most 50 milliméter fölötti a lehullott csapadék, de az előrejelzések szerint még lesz eső. A hőmérséklet ugyan kissé visszaesett, de nem gátolja a növények fejlődését, viszont a most virágzó akácot kevésbé látogatják a méhek.

Még javában kalászol az őszi árpa, de a búza is a kalászhányás kezdetén van. Kártevők közül a vetésfehérítő bogár lárvája intenzíven hámozgatja a leveleket. Az esőzés nem kedvez ugyan a kártevő fejlődésének, ugyanis a hevesebb záporok után a levert lárvák már nem képesek visszamászni a levelekre, így elpusztulnak. A kifehéredő foltok ilyenkor könnyedén felfedezhetők, a védekezést viszont csak méhekre nem jelölésköteles készítménnyel vagy pedig méhkímélő növényvédelmi technológiával szabad elvégezni. A veszélyességi küszöbérték a levelek 20 százalékos kártétele, vagyis e fölött az érték felett indokolt a védekezés.

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett. Az eddigi csekély rozsda, HTR betegség vagy aszkospórás fertőzés könnyedén megfertőzheti a felső levélemeleteket és a zászlós levelet, melyek szerepe elsődleges fontosságú a kalász és a magkezdemények táplálása szempontjából. A fungicides védekezést halogatás nélkül el kell végezni, a kalászfuzáriózis fertőzés megelőzése miatt, mert ebben a fenológiai stádiumban a legérzékenyebb az őszi búza a betegségre, bár a fertőzés veszélye a viaszérés idejéig folyamatosan fennáll. Ebben az időszakban lehetőség szerint széles hatásspektrumú és hosszú hatástartamú készítményeket válasszunk a kórokozók leküzdésére.

Búza DTR levélfoltosság

Búza fuzáriumos kalászai

Az őszi káposztarepce virágzása végén jár. A növényállomány átlagos magassága kisebb, mint más években. A korábbi száraz periódus elsősorban a kártevők fellépésének kedvezett, ezt csak többszöri rovarölő szeres kezeléssel lehetett kivédeni. A mostani nedvesebb idő viszont már kedvez a lombozaton, száron és a becőkön kialakuló gombás eredetű fertőzések számára.

Szürkerothadásos repce becő

A kevésbé sikerült napraforgó és kukorica gyomirtások állománykezeléssel történő korrigálását hamarosan el kell kezdeni, mert az esők után újabb gyomosodási hullám indul el.

A kezelések módját mindig előzze meg a gyomösszetétel vizsgálata, az ahhoz illő herbicid kiválasztása, a jó időzítés, másként csak nagy költségek mellett tudjuk gyommentessé tenni a területeket.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Már ültethető a burgonya, de nem mindegy, hogyan

2019. április 9. 10:29

Változékony eloszlásban életmentő eső hullott, 10-15 mm főként a Dunántúlon és az Dél-Alföldön, másutt kevesebb esett. Ez azt jelenti, hogy továbbra is maradt a szárazság.

Megjelent a levélpirosító levéltetű, fakad a szőlő

2019. április 3. 08:54

Ritkán fordul elő, hogy április első napjaiban a kajszi már elvirágzott és a többi gyümölcstermő növény virágzásnak indult. Kivétel ez alól csupán a birs, az alma pedig piros bimbós állapotban van.

Még nagyobb veszélyben a vadgesztenyék és rajzik a cserebogár is

2019. április 10. 04:48

A gyümölcstermő növények túlnyomó többsége már virágba borult, csak a birs és a naspolya nem bontotta ki szirmait.