Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

Agrofórum Online

A mezei pocok és a hörcsög károsításának alakulása a 2019. évben:

2. Mezei pocok

A mezei pocok szántóföldön és kertészeti kultúrákban rendszeresen visszatérő kártevő. Átlagos években rendszeres károsítását elsősorban csak az évelő pillangós kultúrákban, gyepesített területeken, beleértve a füvesített gyümölcsösöket és szőlőültetvényeket, valamint ruderáliákban lehet észlelni. Év közbeni migrációja során ezekről a területekről rendszeresen látogatja az őszi vetésű növényeket, így a kalászosokat és a repcetáblákat. Ennek során elsősorban a táblaszéleken alakít ki kolóniákat, kedvező körülmények esetén megtelepszik a tábla belsejében is. Időnkénti túlszaporodása (gradációja) során nem kíméli a kapás növénykultúrákat sem. Utolsó gradációját, mely az egész országra kiterjedően jelentkezett, 2015-ben észleltük, azóta túlszaporodása csak lokálisan jelentett gondot.

Búza mezei pocok fertőzöttsége

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának, így a kártevő egyedsűrűsége tavaszra nem csökkent. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet. Ez a fertőzöttségi szint egyaránt jellemezte az őszi kalászosokat, az őszi káposztarepcét, az évelő pillangósokat, valamint a füvesített gyümölcsös kultúrákat. A további időszakban viszont megállt a mezei pocok fertőzés további erősödése, így a kártevő ellen csak kevés üzemben kellett védekezni.

A száraznak és melegnek mondható nyár, illetve ősz során gócszerűen jelentkező felszaporodás miatt engedélyezték a mezei pocok elleni védekezést, szükséghelyzeti engedélyek kiadásával, ahol az egyedsűrűség ezt indokolta. A körültekintő védekezések miatt mezei vad és hasznos ragadozó elhullás nem történt. Az őszi vetésű kalászosok és repce vetések, valamint évelő pillangós növénykultúrák és gyümölcsösök fertőzöttsége napjainkban nem indokolja a kiterjedt védekezést, az őszi szárazság utáni novemberi bőséges csapadék nem kedvez a kártevő fertőzés erősödésének. Amennyiben a tél folyamán megmarad a csapadékosabb tendencia, nem várható korai erős pocok kártétel, a száraz tél viszont nem fogja gátolni a téli szaporodást.

Hörcsög

3. Hörcsög

A kártevő országos szinten évek óta nem okoz növényvédelmi problémát. Kártétele csupán a hagyományosan „hörcsögös” területekre jellemző, így a Hajdúság, a Nagykunság, Békés és a Dunántúl mezőségi területein jelentkezik visszatérően. A kártevő évtizedekkel korábbi súlyos kártételeire ezeken a területeken is csak szórványosan lehet felfigyelni. Az idei alacsony fertőzés jövő évi erősödésére kevésbé kell számítani, mert a kártevő tömeges felszaporodásához több évnek kell eltelnie.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

A sokoldalú Laudis

2019. április 27. 03:33

Több mint egy évtizede, hogy engedélyt kapott a Laudis kukoricagyomirtó-szer, ez idő alatt óriási karriert futott be, hiszen könnyebb felsorolni azokat a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényeket, amelyek ellen nincs, vagy nem elegendő a hatékonysága, mint azokat, amelyek ellen hatékonyan alkalmazható.

Újdonságok, aktualitások a növényvédelem területén – XIII. Növényorvos Nap Gödöllőn

2018. november 27. 10:02

A Szent István Egyetem Gödöllői Campusának aulája adott otthont november 14-én a XIII. Növényorvos Napnak. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (NMNK) és a SZIE Gödöllői Campusának meghívására a rendezvényre érkezők száma meghaladta a nyolcszázat.

A mákról és termesztéséről

2018. október 13. 02:34

Célszerűen gabonák után vetik. Mérsékelt tápanyagigényű növény. A talaj iránt – állítólag – igényes, a jó búzatalajokon díszlik legjobban és terem a legtöbbet.

A tápanyag-utánpótlás hatása a kártevők életmódjára és kártételére

2019. január 14. 08:45

Napjaink növénytermesztési tevékenysége elképzelhetetlen a kultúrnövények igényeit kielégítő tápanyag-utánpótlás nélkül. A kijuttatott makroelemek alapjaiban határozzák meg a növény vegetatív, generatív fejlődését, szabják meg annak adaptív képességeit.