Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A mezei pocok egyedsűrűsége gyümölcsösökben is elérheti a kritikus szintet

A mezei pocok egyedsűrűsége gyümölcsösökben is elérheti a kritikus szintet

Agrofórum Online

A héten tovább folytatódott a nyárutót idéző csendes, az ilyenkor megszokottnál melegebb időjárás. Az időjárási frontok nagy ívben elkerülték a Kárpát- medencét, így említésre méltó csapadék továbbra sem esett. A talajok hetek óta tartó kiszáradása miatt egyre nehezebb jó minőségű talajmunkát végezni a földeken. Az éjszakai erős harmatképződés, a ködös hajnalok és a nappalok folyamatos rövidülése miatt a haszon- és díszfákon változatos színekben pompáznak a falevelek, miközben egyre erősödik a lombhullás. Az előbb említett biológiai folyamatok miatt a még szüretelésre váró gyümölcsökön tökéletes a színeződés. Növényvédelmi szempontból fontos kártevők közül már csak néhány okoz problémát, a többi már befejezte idei tevékenységét.

A mezei pocok egyedsűrűsége néhány térségben nemcsak szántóföldön, hanem gyümölcsösökben is elérte a kritikus szintet, főként, ahol a sorközök füvesítve vannak. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a tél folyamán a rágcsálók nemcsak a füvesítést, hanem a fák gyökérzetét is károsítani fogják. A fertőzött sorközök tárcsázással történő bolygatásával jelentősen gyéríteni lehet a mezei pocok kolóniák egyedsűrűségét. Emellett természetesen lehetőség van a rágcsálóirtó szeres beavatkozásra is, de csak szükséghelyzeti engedély kérelem után. A szükséghelyzeti engedély előírja, hogy milyen feltételekkel végezhető a mezei pocok gyérítése. Az abban leírtakat szigorúan be kell tartani.

Mezei pocok meggyesben

Az ősz folyamán már több alkalommal esett szó a vetési bagolylepke lárvájának, a mocskospajornak a kártételéről. A lepke már egy jó ideje nem rajzik ugyan, de a hernyó szántóföldi és kertészeti kultúrákban most is gondot okoz. A mocskospajor talajszinten károsítva a zöldségféle növények rettegett kártevője, mely növényről növényre haladva legalább akkora károkat képes okozni, mint bármely más talajlakó kártevő. Most elsősorban az őszi vetésű, áttelelő növényekre veszélyes, egészen a tél beálltáig, jövőre pedig a tavasz kezdetétől bábozódásáig tehet károkat széleskörűen a növénykultúrákban.

Mocskospajor

A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska még most is igen aktív, kedvez nekik a nyáriasan meleg ősz, így most ők adják a fő kártevőpopulációt. Emellett a harlekin katicák jelenléte erősödött fel az utóbbi időben. Táplálkozásra csoportosan keresik fel az érő gyümölcsöket és a szőlőfürtöket. Keresik ugyan a téli pihenőhelyet, de még aktívan táplálkoznak, időnként jókorát csípnek az emberek fedetlen testrészeibe.

Harlekin katica

A selyemfényű puszpángmoly rajzása már hetekkel ezelőtt abbamaradt, de a meleg napokon még egy-egy lepke felbukkan a feromon csapdákban vagy az esti lámpafénynél. A kártevő őszi támadása nyomán megint szegényebbek lettünk néhány buxus bokorral a tarrágás miatt bekövetkezett tőpusztulás miatt.

Selyemfényű puszpángmoly

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

Újdonság a Syngenta kínálatában - nemcsak véd, többletet is ad a kalászosnak

2019. január 24. 09:54

Több éves kutató- és fejlesztőmunka eredményeként a kalászos gabona területén 2019-től elérhető a gazdálkodók számára az Elatus Era. A készítmény a rozsda, a szeptória, a foltbetegségek és a fuzárium ellen is sikerrel vethető be, emellett markáns zöldítő-termésnövelő hatással is rendelkezik.

Az árpa gombás eredetű betegségei és a védekezés lehetőségei

2019. március 30. 04:47

Az árpa gombás eredetű betegségei között megtaláljuk az üszögbetegségeket, a lisztharmatot, a szártőbetegségeket, a levélfoltosság okozókat és a rozsdagombákat.

Kipróbált megoldások a kukorica gyomirtására

2019. február 13. 10:20

A kukorica gyomirtásának szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány, gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Drónos növényvédelmi bemutatót tartanak Kalocsa mellett

2018. március 26. 06:24

Az exkluzív növényvédelmi megfigyelés modern monitoring drónnal történik majd, ami után a felvételeket kiértékelik egy rövid előadás során.