Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A mezei pocok egyedsűrűsége gyümölcsösökben is elérheti a kritikus szintet

A mezei pocok egyedsűrűsége gyümölcsösökben is elérheti a kritikus szintet

Agrofórum Online

A héten tovább folytatódott a nyárutót idéző csendes, az ilyenkor megszokottnál melegebb időjárás. Az időjárási frontok nagy ívben elkerülték a Kárpát- medencét, így említésre méltó csapadék továbbra sem esett. A talajok hetek óta tartó kiszáradása miatt egyre nehezebb jó minőségű talajmunkát végezni a földeken. Az éjszakai erős harmatképződés, a ködös hajnalok és a nappalok folyamatos rövidülése miatt a haszon- és díszfákon változatos színekben pompáznak a falevelek, miközben egyre erősödik a lombhullás. Az előbb említett biológiai folyamatok miatt a még szüretelésre váró gyümölcsökön tökéletes a színeződés. Növényvédelmi szempontból fontos kártevők közül már csak néhány okoz problémát, a többi már befejezte idei tevékenységét.

A mezei pocok egyedsűrűsége néhány térségben nemcsak szántóföldön, hanem gyümölcsösökben is elérte a kritikus szintet, főként, ahol a sorközök füvesítve vannak. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a tél folyamán a rágcsálók nemcsak a füvesítést, hanem a fák gyökérzetét is károsítani fogják. A fertőzött sorközök tárcsázással történő bolygatásával jelentősen gyéríteni lehet a mezei pocok kolóniák egyedsűrűségét. Emellett természetesen lehetőség van a rágcsálóirtó szeres beavatkozásra is, de csak szükséghelyzeti engedély kérelem után. A szükséghelyzeti engedély előírja, hogy milyen feltételekkel végezhető a mezei pocok gyérítése. Az abban leírtakat szigorúan be kell tartani.

Mezei pocok meggyesben

Az ősz folyamán már több alkalommal esett szó a vetési bagolylepke lárvájának, a mocskospajornak a kártételéről. A lepke már egy jó ideje nem rajzik ugyan, de a hernyó szántóföldi és kertészeti kultúrákban most is gondot okoz. A mocskospajor talajszinten károsítva a zöldségféle növények rettegett kártevője, mely növényről növényre haladva legalább akkora károkat képes okozni, mint bármely más talajlakó kártevő. Most elsősorban az őszi vetésű, áttelelő növényekre veszélyes, egészen a tél beálltáig, jövőre pedig a tavasz kezdetétől bábozódásáig tehet károkat széleskörűen a növénykultúrákban.

Mocskospajor

A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska még most is igen aktív, kedvez nekik a nyáriasan meleg ősz, így most ők adják a fő kártevőpopulációt. Emellett a harlekin katicák jelenléte erősödött fel az utóbbi időben. Táplálkozásra csoportosan keresik fel az érő gyümölcsöket és a szőlőfürtöket. Keresik ugyan a téli pihenőhelyet, de még aktívan táplálkoznak, időnként jókorát csípnek az emberek fedetlen testrészeibe.

Harlekin katica

A selyemfényű puszpángmoly rajzása már hetekkel ezelőtt abbamaradt, de a meleg napokon még egy-egy lepke felbukkan a feromon csapdákban vagy az esti lámpafénynél. A kártevő őszi támadása nyomán megint szegényebbek lettünk néhány buxus bokorral a tarrágás miatt bekövetkezett tőpusztulás miatt.

Selyemfényű puszpángmoly

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

Nem halogatható a regulátorozás a repcében!

2019. október 29. 11:17

A repcék többsége már elérte a 7-8 leveles állapotot, így már nem halogatható a regulátorozás. Le kell lassítani a további intenzív növekedést, inkább a gyökérnyak erősödjön a továbbiakban.

A pH hatása a permetezés hatékonyságára

2019. október 20. 08:38

Amikor azt hallom egy termelőtől, hogy nem használ a szer, vagy azt tapasztalom egy szaktanácsolt területen, hogy valóban nem úgy hat az a hatóanyag, ahogyan elvárnánk; akkor két dologra kell gondolnunk hibalehetőségként. Az egyik a kijuttatási technológia (mikor, hogyan, mivel, stb.) s miután ennek gyorsan utána lehet járni, jöhet a másik: a permetezéshez használt víz megfelelősége!

A csicseriborsó gyomirtása

2019. február 20. 11:34

Az összeállításban a különböző hüvelyes növények termesztésekor alkalmazható gyomirtási módszerekről olvashatnak.

Hogyan védekezhetünk a körte ventúriás varasodása ellen?

2019. június 21. 04:36

P. Katalin kérdése: Varasodás jelent meg a körtémen. Mit tegyek?

Piretroid rezisztencia – Repcefénybogár

2019. március 29. 11:37

A rezisztencia tesztek alapján Magyarországon 2017-ben a vizsgált repcefénybogár populációk több mint 91%-a (a tesztelt 35 mintából 32 minta) rezisztens, vagy kifejezetten rezisztens besorolású.