Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A párás, meleg időjárás kedvez a kórokozók és a kártevők felszaporodásának

A párás, meleg időjárás kedvez a kórokozók és a kártevők felszaporodásának

Agrofórum Online

A májusi bőséges csapadék után eddig júniusban is az átlagosnál több eső esett. A szeszélyes eloszlásban érkező nyári zivatarok jéggel párosulva az ország több tájegységében komoly károkat okoztak szántóföldön és kertészetekben egyaránt. A hirtelen lezúduló vizet a talajok nem tudták befogadni, így az csak részben tudott hasznosulni. A rendszeresen visszatérő esők okozta páradús levegő rendkívüli módon kedvez a kórokozók felszaporodásának és terjedésének.

Kalászos gabonáink közül az őszi árpa közvetlenül az aratás előtt áll, napról-napra szőkébb lesz. A várható termés mennyiségén és minőségén már módosítani nincs lehetőségünk, be kell érni ennyivel. A téli és tavaszi tartós aszályt ez a növény érezte meg legjobban. A búza érése még kissé várat magára, de a korai fajták kalászai már világosodnak. A fuzárium fertőzésre fogékony fajtákon sajnos a kalászok fertőzöttsége országszerte meghaladja a 15%-os szintet, kevésbé fogékony fajtákon 5% körüli a beteg kalászok aránya. Bio technológiával nevelt táblákon a fertőzött növények aránya több helyen kritikusan magasnak mondható.

Az őszi káposztarepce befejezte növekedését, a becők folyamatosan barnulnak. Még tart a szemek kitelítődése, amihez a talajok kedvező nedvességi állapota jó feltételeket teremt. A hosszú ideig tartó virágzás miatt eltérő a becők érettségi foka, ezért elkerülhetetlen a deszikkálás és a becők összeragasztása, máskülönben magas lesz a pergési veszteség az aratás során.

A kukorica és a napraforgó fejlődése töretlen a kedvező nedvesség ellátottság miatt. Kelnek a kukoricamoly hernyói, a felső leveleken sok az ürülék és a kilyuggatott levél, a kelő hernyók mellett tovább tart a lepkék repülése a fény- és feromon csapdákba.

Kukoricamoly rágásnyom

Az amerikai kukoricabogár imágói még nem kezdték meg rajzásukat, de már érdemes kihelyezni az illat-, szín- és feromoncsapdákat. A párás, meleg időjárás kedvez a kukoricán károsító takácsatkák felszaporodásának, ezért különös gonddal figyeljék a vetőmag előállító táblák fertőzöttségének alakulását, mert itt beavatkozásra is szükség lehet a későbbiekben! A kártevő felszaporodása mindig az alsó leveleken kezdődik, ezért ott érdemes vizsgálódni.

Kukoricabogár

A napraforgó állományok növénykórtani állapota egyelőre jónak mondható. A néhány százalékos primer- és szekunder peronoszpórás fertőzésen túlmenően más kórokozó nem okoz problémát.

Mezei poloska kártétele napraforgón

Levéltetvekből viszont több van, kártételük elsősorban a bimbó- és a felső levelek tájékára összpontosul. A védekezés ellenük most még nem időszerű, mert a fertőzöttség nem érte el a veszélyességi küszöbértéket. A lucerna- és mezei poloska fertőzöttség sem kritikus szintű, növényenként szívogató egyedek száma nem haladja meg a 4-5 darabot.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Pünkösd hava

2018. május 9. 13:58

Éppen tizenkét éve, hogy Pünkösd haváról írtam. Így utólag átolvasva, mintha mit sem változott volna a világ, pedig mennyit fejlődtünk. Az értékrendünk is?

Ami késik, nem múlik - Tudósítás az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról

2018. március 2. 17:00

Megkésett, de ma is aktuális beszámoló az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról.

Ősszel érkeznek a legújabb bőtermő búzák, és szójában is tovább erősít a Karintia Kft.

2018. június 21. 07:25

20 faj, 100 fajta, 300 parcella és 2500 vendég. Így harangozta be Közép-Európa legnagyobb fajtabemutatóját a magyar gazdáknak a Karintia Kft.

Növénytermesztés Képgaléria Videó

Megjelent: A nagy hozamok a mélyben gyökereznek

2018. augusztus 22. 11:22

Ingyenesen letölthető, gyakorlatias szakkönyv a RAPOOL kiadásában, amelynek fókuszában a repce ideális gyökérrendszerének kialakítása áll.