Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A párás, meleg időjárás kedvez a kórokozók és a kártevők felszaporodásának

A párás, meleg időjárás kedvez a kórokozók és a kártevők felszaporodásának

Agrofórum Online

A májusi bőséges csapadék után eddig júniusban is az átlagosnál több eső esett. A szeszélyes eloszlásban érkező nyári zivatarok jéggel párosulva az ország több tájegységében komoly károkat okoztak szántóföldön és kertészetekben egyaránt. A hirtelen lezúduló vizet a talajok nem tudták befogadni, így az csak részben tudott hasznosulni. A rendszeresen visszatérő esők okozta páradús levegő rendkívüli módon kedvez a kórokozók felszaporodásának és terjedésének.

Kalászos gabonáink közül az őszi árpa közvetlenül az aratás előtt áll, napról-napra szőkébb lesz. A várható termés mennyiségén és minőségén már módosítani nincs lehetőségünk, be kell érni ennyivel. A téli és tavaszi tartós aszályt ez a növény érezte meg legjobban. A búza érése még kissé várat magára, de a korai fajták kalászai már világosodnak. A fuzárium fertőzésre fogékony fajtákon sajnos a kalászok fertőzöttsége országszerte meghaladja a 15%-os szintet, kevésbé fogékony fajtákon 5% körüli a beteg kalászok aránya. Bio technológiával nevelt táblákon a fertőzött növények aránya több helyen kritikusan magasnak mondható.

Az őszi káposztarepce befejezte növekedését, a becők folyamatosan barnulnak. Még tart a szemek kitelítődése, amihez a talajok kedvező nedvességi állapota jó feltételeket teremt. A hosszú ideig tartó virágzás miatt eltérő a becők érettségi foka, ezért elkerülhetetlen a deszikkálás és a becők összeragasztása, máskülönben magas lesz a pergési veszteség az aratás során.

A kukorica és a napraforgó fejlődése töretlen a kedvező nedvesség ellátottság miatt. Kelnek a kukoricamoly hernyói, a felső leveleken sok az ürülék és a kilyuggatott levél, a kelő hernyók mellett tovább tart a lepkék repülése a fény- és feromon csapdákba.

Kukoricamoly rágásnyom

Az amerikai kukoricabogár imágói még nem kezdték meg rajzásukat, de már érdemes kihelyezni az illat-, szín- és feromoncsapdákat. A párás, meleg időjárás kedvez a kukoricán károsító takácsatkák felszaporodásának, ezért különös gonddal figyeljék a vetőmag előállító táblák fertőzöttségének alakulását, mert itt beavatkozásra is szükség lehet a későbbiekben! A kártevő felszaporodása mindig az alsó leveleken kezdődik, ezért ott érdemes vizsgálódni.

Kukoricabogár

A napraforgó állományok növénykórtani állapota egyelőre jónak mondható. A néhány százalékos primer- és szekunder peronoszpórás fertőzésen túlmenően más kórokozó nem okoz problémát.

Mezei poloska kártétele napraforgón

Levéltetvekből viszont több van, kártételük elsősorban a bimbó- és a felső levelek tájékára összpontosul. A védekezés ellenük most még nem időszerű, mert a fertőzöttség nem érte el a veszélyességi küszöbértéket. A lucerna- és mezei poloska fertőzöttség sem kritikus szintű, növényenként szívogató egyedek száma nem haladja meg a 4-5 darabot.

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Sok a beteg, károsított diófa - napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

2019. szeptember 11. 10:10

Növényvédelmi szempontból az esős időjárás és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.

Tömegesen telepednek be a vetésfehérítők

2019. április 2. 15:19

Rengeteg csapadékkal adós a „természetfelelős”. Az év első három hónapjában országos szinten is mindössze 50-60 milliméter eső esett. A téli hónapokban, hó formájában sem hullott elegendő mennyiség, így napjainkra már fél évnyi a talajok nedvességhiánya.

Repcetermesztőként mire érdemes odafigyelni a zöldítő keverék idei kiválasztásakor?

2018. április 5. 04:16

A RAPOOL szakmai ajánlása szerint kerüljük azokat a keverékeket, amelyek mustár-, olajretek- és takarmányrepce-komponenseket tartalmaznak, mert ugyan kedvezőbb áron szerezhetők be, ám akár rövid távon is jelentősen veszélyeztethetik a repcetermesztés jövedelmezőségét.

RAPOOL-REPCÉK: SHREK – a zöld óriás

2018. július 29. 18:28

A SHREK már messziről felismerhető és elkülöníthető, akár az őszi időszakban, akár a becőrengeteget kémlelve, egyedülálló biomasszája és hatalmas, már-már borsóhüvelyszerű becőmérete alapján.

Hogy Önnek is megérje… és a tavaszt is! – Repce Kondi Pack

2018. szeptember 14. 08:12

Az intenzív repcetermesztést és a magas termésátlagot megcélzó termelők elengedhetetlen technológiai eszköze az őszi gombaölő szeres védekezés és egyben a regulátorhatás biztosítása.