Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A poloska már a kukoricában is kárt tesz

A poloska már a kukoricában is kárt tesz

Agrofórum Online

Augusztus második dekádját a hamisítatlan nyári idő jellemezte. Nappalonként 30 C fölött, éjjel pedig 15-20 C közötti hőmérséklet jellemezte az időjárást. Időnként nyári zápor- zivatar frissítette a levegőt, egyúttal megemelve a páratartalmát is. Kórokozók és kártevők egyaránt megtalálták életfeltételeiket.

A napraforgó az érés állapotában várja a deszikkálást. A szemek érettek, de a lombozat és a szár még zöld, ebben az állapotában betakarításra alkalmatlan. A határban egyre- másra bukkannak fel éhes seregély és parlagi galamb csapatok, melyek alkalmanként nagy károkat képesek okozni a termésben. Folyamatos riasztásuk elengedhetetlen kelléke a termesztési technológiának. A napokban országszerte megkezdődik a kémiai leszárítás, 7-10 nap múlva pedig az aratás. Előtte minden üzemben jól felfogott érdekből el kell végezni a terménytárolók átvizsgálását, a hiányosságok kijavítását és a raktári kártevők elleni preventív védelmet, a tárolás során jelentkező kártételek megelőzése érdekében.

A napraforgó állományok egészségi állapota országszerte jónak mondható, kivéve azokat a területeket, ahol a vetésváltás betartása nem volt alapvető szempont. A fehérpenészes rothadás jellemzően inkább a száron jelentkezett, tányéron elvétve látható. Az alternáriás levél- és szárfertőzés kissé magasabb arányban, 5-15 %- os szinten jelent meg, míg a diaportés szártünetek aránya 5% körüli. A botrítiszes szürkepenészes tányérrothadás most még nem jellemző. A deszikkálást követő ütemes betakarítás nem hagy időt további fertőzések megjelenésére.

A kukorica zavartalan fejlődésére jó hatással voltak az időnkénti csapadékos napok, a hőségnapokon sem lehetett látni furulyázó növényeket, legfeljebb a táblaszéleken, ahol a fák elszívták a nedvességet. A kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke változatlanul támad, kevés az a tábla, ahol ne alakult volna ki erős fertőzés. Eltörött szárat még nem látni, de az érés előre haladtával hamarosan meg fog jelenni. A gyapottok bagolylepke hernyók teszik dolgukat, egyre több a megrágott csővég, a fuzáriumos csőfertőzés tüneteiből még kevés van, de kisebb esőtől is rövid időn belül várható megjelenése.

Már kukoricában is sok a szívogató zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska egyed. Úgy tűnik, már kevés a hely a házi kertekben és a kertészeti kultúrákban. Szívogatásuk a lombozaton és a termésen egyaránt jellemző. Még nem tudni, hogy a határból a tél beállta előtt merre veszik útjukat telelőhelyet keresve maguknak. Az alsó leveleken erősödött a takácsatka fertőzés, mely folyamatosan terjed a felső levelek irányába. Védekezni elsősorban a vetőmag előállító területeken és a csemege kukorica táblákon perspektivikus.

Az évelő pillangós táblákon, réteken, legelőkön, ruderális területeken kedvezett az időjárás a mezei pocok fertőzés folyamatos fennmaradásához. Rendszeresen látni fertőzött gócokat, de nagy kolóniák kialakulása még nem jellemző. Az ősz vetésű növények talajba kerülése előtt érdemes tisztázni az üzemekben, hol találhatók veszélyes mértékű területek.

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Sok a beteg, károsított diófa - napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

2019. szeptember 11. 10:10

Növényvédelmi szempontból az esős időjárás és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.

Országszerte erős az aranka fertőzés

2019. június 12. 08:07

A meleg idő előcsalogatta a gabonaszipolyokat. Jelenlétük idáig nem volt feltűnő, de a kifejlődött kalászokon már jól megfigyelhetők.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

A szárazság nem kedvez a betegségek terjedésének - károsítanak a vetésfehérítő bogarak és a gabonapoloskák

2019. április 23. 07:18

A tartós szárazság miatt a szántóföldi növények gombabetegségei alig jelentkeznek, hiszen életfeltételeik nem segítik ezt elő. Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak és lárváik mellett már feltűntek a vetésekben a gabonapoloskák. Létszámuk egyelőre alacsony, de folyamatos a kártevők betelepedése.

Sok a beteg, károsított diófa - napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

2019. szeptember 11. 10:10

Növényvédelmi szempontból az esős időjárás és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.