Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A szárazság nem kedvez a betegségek terjedésének – károsítanak a vetésfehérítő bogarak és a gabonapoloskák

A szárazság nem kedvez a betegségek terjedésének – károsítanak a vetésfehérítő bogarak és a gabonapoloskák

Agrofórum Online

Unalomig lehet ismételni, de változatlanul nagy az aszály. Súlyossága most már tonnákban mérhető a kalászos gabonák és az őszi káposztarepce esetében. A várható terméskiesés nagyságát az sem enyhítené, ha napokon belül jelentős csapadék hullana. A tavaszi kapás növények esetében az elhúzódó és hiányos kelés, valamint a preemergens gyomirtások hatástalansága már most is valós problémaként vetődik fel.

A tartós szárazság miatt a szántóföldi növények gombabetegségei alig jelentkeznek, hiszen életfeltételeik nem segítik ezt elő. Repcében a lombozat kis tömege nem kedvez a leveleken és a száron fellépő fómás, alternáriás, botrítiszes megbetegedéseknek, valamint a szártöveken jelentkező szklerotíniának. A repce becőormányos egyre nagyobb tömegben található a virágzó növényeken, de a becők fejletlensége miatt még alig kezdte el a tojások rakását a kártevő. A levéltetvek szívogatása miatt néhány százalékban megfigyelhető torzult virágzati szár, de külön emiatt indokolatlan a védekezés a kártevő ellen. A száraz idő miatt egyelőre a repce becőszúnyog nem jelentkezik tömegesen, várja rajzásával a nedvesebb időjárási periódust.

Repce levéltetű kártétele

Kalászos gabonáknál is hasonló a növény egészségügyi helyzet. A gabonalisztharmaton kívül más gombabetegséggel alig lehet találkozni. A lisztharmat terjed ugyan, de terjedési sebessége igencsak vontatott. A levélfoltosság betegségek korábbi mérsékelt fertőzési üteme gyakorlatilag megállt, rozsdabetegséggel szinte alig találkozni. Ez a tendencia gyökeresen csak akkor lesz képes megváltozni, ha a nedvességi viszonyokban jelentős változás fog beállni. Az időjárás tartós felmelegedése miatt a sárgarozsda ebben a termelési periódusban már aligha lesz képes gazdasági károkat okozni, viszont a vörösrozsda miatt még szükség lehet fungicides beavatkozásra.

Vetésfehérítő bogár kártétele búzában

Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak és lárváik mellett már feltűntek a vetésekben a gabonapoloskák. Létszámuk egyelőre alacsony, de folyamatos a kártevők betelepedése. Létszámukat majd a későbbiekben, kalászolás idején lesz érdemes fűhálózással ellenőrizni, mert szívogatásukkal akkor okoz szemmel is jól látható károkat. A kalász kifehéredés, részleges elhalás és a szemek szívogatása jelzi, ha nagyobb tömegben károsítanak a gabona vetésekben. Most inkább a vetésfehérítő bogarak és lárváik foltszerűen jelentkező kártételét érdemes figyelni, ha terjedő, kifehéredett foltokat látunk a táblában, szinte biztos, hogy ezek a kártevők okozták a tüneteket. 20 százalékos levélkártétel felett feltétlenül érdemes védekezni, mert a rágás elsősorban a felső levélemeleteket és a zászlós levelet érinti, ami a kalász és a szemek táplálásáért felelős.

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

2019. október 17. 11:05

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást.

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.

Továbbra is aktívak a harlekin katicák a gyümölcsösökben

2019. október 9. 08:17

Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Egyszikű gyomok az őszi kalászosokban és az ellenük való védekezés tavaszi lehetőségei

2019. január 23. 07:38

Az őszi kalászosokban előforduló egyszikű gyomok elleni hatékony védekezés általános elveiről, tényezőiről és az alkalmazható készítményekről ad átfogó képet a szerző.

Az AGRYA nemzetközi növényvédelmi konferenciát hirdet fiatal gazdáknak

2018. október 24. 06:55

A növényvédő szer szabályozás átalakulása, a hatóanyag kivonások komoly feladat elé állítják a gazdálkodókat.

A nyárutói gyomok által okozott termésveszteség őszi káposztarepcében

2019. szeptember 10. 11:48

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

2018. március 18. 23:35

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.