Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A szárazság nem kedvez a betegségek terjedésének – károsítanak a vetésfehérítő bogarak és a gabonapoloskák

A szárazság nem kedvez a betegségek terjedésének – károsítanak a vetésfehérítő bogarak és a gabonapoloskák

Agrofórum Online

Unalomig lehet ismételni, de változatlanul nagy az aszály. Súlyossága most már tonnákban mérhető a kalászos gabonák és az őszi káposztarepce esetében. A várható terméskiesés nagyságát az sem enyhítené, ha napokon belül jelentős csapadék hullana. A tavaszi kapás növények esetében az elhúzódó és hiányos kelés, valamint a preemergens gyomirtások hatástalansága már most is valós problémaként vetődik fel.

A tartós szárazság miatt a szántóföldi növények gombabetegségei alig jelentkeznek, hiszen életfeltételeik nem segítik ezt elő. Repcében a lombozat kis tömege nem kedvez a leveleken és a száron fellépő fómás, alternáriás, botrítiszes megbetegedéseknek, valamint a szártöveken jelentkező szklerotíniának. A repce becőormányos egyre nagyobb tömegben található a virágzó növényeken, de a becők fejletlensége miatt még alig kezdte el a tojások rakását a kártevő. A levéltetvek szívogatása miatt néhány százalékban megfigyelhető torzult virágzati szár, de külön emiatt indokolatlan a védekezés a kártevő ellen. A száraz idő miatt egyelőre a repce becőszúnyog nem jelentkezik tömegesen, várja rajzásával a nedvesebb időjárási periódust.

Repce levéltetű kártétele

Kalászos gabonáknál is hasonló a növény egészségügyi helyzet. A gabonalisztharmaton kívül más gombabetegséggel alig lehet találkozni. A lisztharmat terjed ugyan, de terjedési sebessége igencsak vontatott. A levélfoltosság betegségek korábbi mérsékelt fertőzési üteme gyakorlatilag megállt, rozsdabetegséggel szinte alig találkozni. Ez a tendencia gyökeresen csak akkor lesz képes megváltozni, ha a nedvességi viszonyokban jelentős változás fog beállni. Az időjárás tartós felmelegedése miatt a sárgarozsda ebben a termelési periódusban már aligha lesz képes gazdasági károkat okozni, viszont a vörösrozsda miatt még szükség lehet fungicides beavatkozásra.

Vetésfehérítő bogár kártétele búzában

Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak és lárváik mellett már feltűntek a vetésekben a gabonapoloskák. Létszámuk egyelőre alacsony, de folyamatos a kártevők betelepedése. Létszámukat majd a későbbiekben, kalászolás idején lesz érdemes fűhálózással ellenőrizni, mert szívogatásukkal akkor okoz szemmel is jól látható károkat. A kalász kifehéredés, részleges elhalás és a szemek szívogatása jelzi, ha nagyobb tömegben károsítanak a gabona vetésekben. Most inkább a vetésfehérítő bogarak és lárváik foltszerűen jelentkező kártételét érdemes figyelni, ha terjedő, kifehéredett foltokat látunk a táblában, szinte biztos, hogy ezek a kártevők okozták a tüneteket. 20 százalékos levélkártétel felett feltétlenül érdemes védekezni, mert a rágás elsősorban a felső levélemeleteket és a zászlós levelet érinti, ami a kalász és a szemek táplálásáért felelős.

Szinte minden gyümölcsöt veszélyeztet a keleti gyümölcsmoly

2019. augusztus 20. 14:33

Az almamoly továbbra is folyamatosan rajzik, nem különíthető el, hogy valójában a mostani hányadik nemzedék lehet. Más gyümölcsökön szintén repked a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly.

A poloska már a kukoricában is kárt tesz

2019. augusztus 20. 08:44

Augusztus második dekádját a hamisítatlan nyári idő jellemezte. Nappalonként 300C fölött, éjjel pedig 15-200C közötti hőmérséklet jellemezte az időjárást. Időnként nyári zápor- zivatar frissítette a levegőt, egyúttal megemelve a páratartalmát is. Kórokozók és kártevők egyaránt megtalálták életfeltételeiket.

Kihívást jelent az almamoly és a vértetű fertőzése az almásokban

2019. augusztus 14. 09:19

Az almásokban most elsősorban a lisztharmat fertőzés terjedésének kedvez az időjárás. Az almamoly változatlanul nagy tömegben fogható a csapdákkal, az almafa vértetű terjedése is országosan komoly kihívást jelent.

Jelentős a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele

2019. augusztus 14. 05:36

A kukorica állományokban jelentős mértékű a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke fertőzés. Országrészenként nagyok ugyan az eltérések, de a jelentősebb termőterülettel rendelkező tájegységekben a legerősebb a kártétel.

A szója gyomirtása

2018. december 28. 03:36

A hosszú tenyészidő miatt szükség van a preemergens kezelés után állománykezelés alkalmazására is, különösen akkor indokolt, ha a preemergens kezelések „gyengeségeit”, ki kell egészíteni.

Veszélyes kártevők: Kukoricamoly

2019. június 18. 10:56

A kukoricamoly elsődleges tápnövényei az egyszikűek osztályába tartoznak. Több mint 240 növényfaj ismert, amelyen képes a kártevő lárvája kifejlődni, melyek közül kiemelkedik a kukorica.

A 10. Keceli Meggyfesztivál margójára - avagy az összefogásért kiállt minden oldal

2019. június 12. 04:36

Múlt hét végén került megrendezésre a jubileumát ünneplő Keceli Meggyfesztivál, melynek első napján egy igazán színvonalas szakmai konferencián lehettem első előadó és mint ebből adódik, egy kicsit a napi „kitárgyalnivaló” fő téma bedobója.

Összhangban a kukorica igényeivel

2018. március 29. 09:46

Hazánk időjárása – főként csapadék eloszlását figyelembe véve – egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a tavaszi vetésű növényeink kelése és gyomosodása is gyakran heterogén.