Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A szárazság nem kedvez a betegségek terjedésének – károsítanak a vetésfehérítő bogarak és a gabonapoloskák

A szárazság nem kedvez a betegségek terjedésének – károsítanak a vetésfehérítő bogarak és a gabonapoloskák

Agrofórum Online

Unalomig lehet ismételni, de változatlanul nagy az aszály. Súlyossága most már tonnákban mérhető a kalászos gabonák és az őszi káposztarepce esetében. A várható terméskiesés nagyságát az sem enyhítené, ha napokon belül jelentős csapadék hullana. A tavaszi kapás növények esetében az elhúzódó és hiányos kelés, valamint a preemergens gyomirtások hatástalansága már most is valós problémaként vetődik fel.

A tartós szárazság miatt a szántóföldi növények gombabetegségei alig jelentkeznek, hiszen életfeltételeik nem segítik ezt elő. Repcében a lombozat kis tömege nem kedvez a leveleken és a száron fellépő fómás, alternáriás, botrítiszes megbetegedéseknek, valamint a szártöveken jelentkező szklerotíniának. A repce becőormányos egyre nagyobb tömegben található a virágzó növényeken, de a becők fejletlensége miatt még alig kezdte el a tojások rakását a kártevő. A levéltetvek szívogatása miatt néhány százalékban megfigyelhető torzult virágzati szár, de külön emiatt indokolatlan a védekezés a kártevő ellen. A száraz idő miatt egyelőre a repce becőszúnyog nem jelentkezik tömegesen, várja rajzásával a nedvesebb időjárási periódust.

Repce levéltetű kártétele

Kalászos gabonáknál is hasonló a növény egészségügyi helyzet. A gabonalisztharmaton kívül más gombabetegséggel alig lehet találkozni. A lisztharmat terjed ugyan, de terjedési sebessége igencsak vontatott. A levélfoltosság betegségek korábbi mérsékelt fertőzési üteme gyakorlatilag megállt, rozsdabetegséggel szinte alig találkozni. Ez a tendencia gyökeresen csak akkor lesz képes megváltozni, ha a nedvességi viszonyokban jelentős változás fog beállni. Az időjárás tartós felmelegedése miatt a sárgarozsda ebben a termelési periódusban már aligha lesz képes gazdasági károkat okozni, viszont a vörösrozsda miatt még szükség lehet fungicides beavatkozásra.

Vetésfehérítő bogár kártétele búzában

Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak és lárváik mellett már feltűntek a vetésekben a gabonapoloskák. Létszámuk egyelőre alacsony, de folyamatos a kártevők betelepedése. Létszámukat majd a későbbiekben, kalászolás idején lesz érdemes fűhálózással ellenőrizni, mert szívogatásukkal akkor okoz szemmel is jól látható károkat. A kalász kifehéredés, részleges elhalás és a szemek szívogatása jelzi, ha nagyobb tömegben károsítanak a gabona vetésekben. Most inkább a vetésfehérítő bogarak és lárváik foltszerűen jelentkező kártételét érdemes figyelni, ha terjedő, kifehéredett foltokat látunk a táblában, szinte biztos, hogy ezek a kártevők okozták a tüneteket. 20 százalékos levélkártétel felett feltétlenül érdemes védekezni, mert a rágás elsősorban a felső levélemeleteket és a zászlós levelet érinti, ami a kalász és a szemek táplálásáért felelős.

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

2019. május 20. 06:47

Az eddigi, májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt a növényvédelemben előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem. Így van ez a kertészeti kultúrákban is, de mellette nem hanyagolható el a kártevők előrejelzésre alapozott, kártételi veszélyszint alatti tartása sem.

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

2019. május 19. 08:59

A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei.

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

2019. május 13. 08:37

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett.

Gabonatarlók – növényvédelem

2018. október 8. 07:47

A betegségek kórokozóinak fennmaradását, továbbszaporodását és terjedését egyaránt elősegíthetik a tarlók. Ezt kétféle úton valósíthatják meg: ez egyik út a visszamaradt fertőzött tarlómaradványok jelenléte, a másik lehetőség az árvakelések megjelenése. A szerzők a tarlók állapotának a növénybetegségekre és az állati kártevőkre gyakorolt néhány hatására hívják fel a figyelmet.

A mákról és termesztéséről

2018. október 13. 02:34

Célszerűen gabonák után vetik. Mérsékelt tápanyagigényű növény. A talaj iránt – állítólag – igényes, a jó búzatalajokon díszlik legjobban és terem a legtöbbet.

Száraknázó lepkék elterjedése és jelentőségük a világ kukoricatermesztésében

2018. november 22. 10:50

A száraknázók a velük együtt élő összes kártevőt figyelembe véve az adott termőterület legveszélyesebb károsítói, melyek elleni küzdelem az esetek többségében konkrét technológiába illesztett biotechnológiai vagy kémiai védekezést is megkövetel. A különböző kontinensek, és azok régióinak jelentős, kukoricaszárat aknázó lepkefajaival és azok elterjedési területeivel ismerkedhetünk meg az írás segítségével.

Mi lesz az állományszárítással? - Újabb növényvédő szereknek inthetünk búcsút

2018. december 11. 09:04

Az EU rendeletek értelmében a tirámmal csávázott vetőmagok 2020. január 30-ig forgalmazhatók és vethetők el, a dikvát készítmények felhasználásának végső határideje pedig 2020. február 4.