Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A szárazság továbbra is meghatározó – azért a vetésfehérítő bogarakra érdemes figyelni!

A szárazság továbbra is meghatározó – azért a vetésfehérítő bogarakra érdemes figyelni!

Agrofórum Online

Az elmúlt héten igen változatos időjárásban volt részünk. Nyáriasan meleg napok váltakoztak hűvösebb időszakokkal, a szeles idő hozott némi csapadékot, de továbbra is nagy az aszály. A növények fejlődésére és a károsító helyzetre is a szárazság nyomja rá bélyegét. Az őszi árpa kalászol, a búza 2. szárcsomós stádiumban van, a tavaszi kalászosok bokrosodnak. A növények fejlődése még táblán belül is igen heterogén, nedvesség ellátottságtól függően. A napraforgó kelésben- szikleveles, a kukorica 1-2 leveles állapotban várja az esőt.

A kalászos gabonák növénykórtani helyzetében lényeges változás továbbra sem történt. A gabonalisztharmat és helmitospóriumos levélbetegségek a meteorológiai körülmények kedvezőtlen volta miatt sem terjedni, sem pedig erősödni nem tudtak. A lisztharmat fertőzés ugyan a növényállomány 10-80 %-án jelen van, de a fertőzés erőssége továbbra is alacsony szintű. Hasonló a helyzet a HTR betegségekkel, itt is több csapadékra lenne szükség, hogy a kórokozó meg tudjon erősödni. Rozsdagombákkal, szeptóriával alig-alig találkozni a határszemlék során.

Búza DTR levélfoltossága

A vetésfehérítő bogár még most is rakja tojásait, pedig már hámozgatják a leveleket az első kikelt lárvák. Mellettük jól megfigyelhetők az elsötétedett peték, melyekből a napokban várható a tömeges kelés. Erre érdemes figyelni, a jó védekezés időzítés érdekében.

Búzán párosodó vetésfehérítő bogarak

Az őszi káposztarepcén a többszöri védekezés miatt sem a fénybogarak sem pedig az ormányosbogarak egyedsűrűsége nem haladja meg a veszélyes mértéket.

Kórokozót alig látni az amúgy is alacsony repcén, szklerotíniás fertőzés nincs, fómás, alternáriás levél- és szár alig látható.

A napraforgó és a kukorica kelése még táblán belül is egyenetlen. Csak ott sikerült egyöntetű vetést produkálni, ahol kellően tömörített magágyba kerül a vetőmag. A különféle barkókártevők most a vontatott kelés miatt veszélyeztetik a tervezett tőszámot. Minél később kerül ki a növényzet a kritikus, 2-4 leveles állapotból, annál nagyobb lehet a kiesés. A Mezőföldön jelenleg helyenként a kukorica 30-35 %-a károsodott a kukorica rágásától, ez elhúzódó kelés és fejlődés esetén tovább erősödhet.

Kukorica barkó kártétele

A fénycsapdákban már vetési bagolylepke imágókat is meg lehetett figyelni, ez figyelmeztető jel a későbbiekben jelentkező mocskospajor kártételi veszélyre. Ennek ott a legnagyobb az esélye, ahol rosszul sikerült az alapgyomirtás, és virágzó gyomok fejlődnek a vetésekben, ugyanis a vetési bagolylepke ezeken a helyeken rakja le tojásait.

Mocskospajor

Érdekesség, hogy a fénycsapdák már gyapottok bagolylepke egyedeket is fogtak az elmúlt napokban.

Kihívást jelent az almamoly és a vértetű fertőzése az almásokban

2019. augusztus 14. 09:19

Az almásokban most elsősorban a lisztharmat fertőzés terjedésének kedvez az időjárás. Az almamoly változatlanul nagy tömegben fogható a csapdákkal, az almafa vértetű terjedése is országosan komoly kihívást jelent.

Jelentős a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke kártétele

2019. augusztus 14. 05:36

A kukorica állományokban jelentős mértékű a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke fertőzés. Országrészenként nagyok ugyan az eltérések, de a jelentősebb termőterülettel rendelkező tájegységekben a legerősebb a kártétel.

Jelentős a poloskák és az amerikai lepkekabóca térnyerése

2019. augusztus 7. 10:25

A jelenlegi időjárás az őshonos károsítók mellett egyértelműen kedvező az inváziós kártevők számára.

Megjelent a fehérpenész, de jó állapotú a napraforgó

2019. augusztus 6. 07:56

Az előző időszakban esett csapadék miatt egyre több hántott terület zöldül ki, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a tarlók ápolására, és eljött az ideje a talajlazítás megkezdésének is.

Idén is problémát okozhatnak a mezei pockok

2018. február 19. 11:42

Bár a védekezés nem egyszerű, számos praktika áll a termelők rendelkezésére, amivel megelőzhető a szántóföldeken és a gyümölcsösökben okozott kár.

Összhangban a kukorica igényeivel

2018. március 29. 09:46

Hazánk időjárása – főként csapadék eloszlását figyelembe véve – egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a tavaszi vetésű növényeink kelése és gyomosodása is gyakran heterogén.

AKG: Módosult a 2018-ban korlátozott növényvédőszer-hatóanyagok listája

2018. április 8. 20:49

Módosult az akg-kifizetés során 2018-ban korlátozott növényvédőszer-hatóanyagok listája.

A Nufarm vásárlásai fokozzák a versenyképességet a kulcsterületeken

2018. március 20. 08:06

A Nufarm jelentősen fokozta az európai vásárlók számára kínált növényvédelmi szolgáltatást, miután megállapodás született több mint 50 növényvédelmi formuláció megvásárlásáról az Adama és Syngenta cégektől.