Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A szárazság továbbra is meghatározó – azért a vetésfehérítő bogarakra érdemes figyelni!

A szárazság továbbra is meghatározó – azért a vetésfehérítő bogarakra érdemes figyelni!

Agrofórum Online

Az elmúlt héten igen változatos időjárásban volt részünk. Nyáriasan meleg napok váltakoztak hűvösebb időszakokkal, a szeles idő hozott némi csapadékot, de továbbra is nagy az aszály. A növények fejlődésére és a károsító helyzetre is a szárazság nyomja rá bélyegét. Az őszi árpa kalászol, a búza 2. szárcsomós stádiumban van, a tavaszi kalászosok bokrosodnak. A növények fejlődése még táblán belül is igen heterogén, nedvesség ellátottságtól függően. A napraforgó kelésben- szikleveles, a kukorica 1-2 leveles állapotban várja az esőt.

A kalászos gabonák növénykórtani helyzetében lényeges változás továbbra sem történt. A gabonalisztharmat és helmitospóriumos levélbetegségek a meteorológiai körülmények kedvezőtlen volta miatt sem terjedni, sem pedig erősödni nem tudtak. A lisztharmat fertőzés ugyan a növényállomány 10-80 %-án jelen van, de a fertőzés erőssége továbbra is alacsony szintű. Hasonló a helyzet a HTR betegségekkel, itt is több csapadékra lenne szükség, hogy a kórokozó meg tudjon erősödni. Rozsdagombákkal, szeptóriával alig-alig találkozni a határszemlék során.

Búza DTR levélfoltossága

A vetésfehérítő bogár még most is rakja tojásait, pedig már hámozgatják a leveleket az első kikelt lárvák. Mellettük jól megfigyelhetők az elsötétedett peték, melyekből a napokban várható a tömeges kelés. Erre érdemes figyelni, a jó védekezés időzítés érdekében.

Búzán párosodó vetésfehérítő bogarak

Az őszi káposztarepcén a többszöri védekezés miatt sem a fénybogarak sem pedig az ormányosbogarak egyedsűrűsége nem haladja meg a veszélyes mértéket.

Kórokozót alig látni az amúgy is alacsony repcén, szklerotíniás fertőzés nincs, fómás, alternáriás levél- és szár alig látható.

A napraforgó és a kukorica kelése még táblán belül is egyenetlen. Csak ott sikerült egyöntetű vetést produkálni, ahol kellően tömörített magágyba kerül a vetőmag. A különféle barkókártevők most a vontatott kelés miatt veszélyeztetik a tervezett tőszámot. Minél később kerül ki a növényzet a kritikus, 2-4 leveles állapotból, annál nagyobb lehet a kiesés. A Mezőföldön jelenleg helyenként a kukorica 30-35 %-a károsodott a kukorica rágásától, ez elhúzódó kelés és fejlődés esetén tovább erősödhet.

Kukorica barkó kártétele

A fénycsapdákban már vetési bagolylepke imágókat is meg lehetett figyelni, ez figyelmeztető jel a későbbiekben jelentkező mocskospajor kártételi veszélyre. Ennek ott a legnagyobb az esélye, ahol rosszul sikerült az alapgyomirtás, és virágzó gyomok fejlődnek a vetésekben, ugyanis a vetési bagolylepke ezeken a helyeken rakja le tojásait.

Mocskospajor

Érdekesség, hogy a fénycsapdák már gyapottok bagolylepke egyedeket is fogtak az elmúlt napokban.

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

2019. május 20. 06:47

Az eddigi, májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt a növényvédelemben előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem. Így van ez a kertészeti kultúrákban is, de mellette nem hanyagolható el a kártevők előrejelzésre alapozott, kártételi veszélyszint alatti tartása sem.

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

2019. május 19. 08:59

A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei.

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

2019. május 13. 08:37

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett.

A bab gyomirtása

2019. február 2. 13:48

Amerika felfedezéséig csak az őshazájában élő dél-amerikai indiánok fogyasztották. A XVI. századtól kezdve Európában is gyorsan elterjedt. Az elmúlt századokban jelentős élelmiszernövénynek számított. A XIX. századig alapvetően szárazbabként fogyasztották, majd elkezdett a zöldbab is teret hódítani.

Drónos növényvédelmi bemutatót tartanak Kalocsa mellett

2018. március 26. 06:24

Az exkluzív növényvédelmi megfigyelés modern monitoring drónnal történik majd, ami után a felvételeket kiértékelik egy rövid előadás során.

A sokoldalú Laudis

2019. április 27. 03:33

Több mint egy évtizede, hogy engedélyt kapott a Laudis kukoricagyomirtó-szer, ez idő alatt óriási karriert futott be, hiszen könnyebb felsorolni azokat a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényeket, amelyek ellen nincs, vagy nem elegendő a hatékonysága, mint azokat, amelyek ellen hatékonyan alkalmazható.