Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

A szárazság továbbra is meghatározó – azért a vetésfehérítő bogarakra érdemes figyelni!

A szárazság továbbra is meghatározó – azért a vetésfehérítő bogarakra érdemes figyelni!

Agrofórum Online

Az elmúlt héten igen változatos időjárásban volt részünk. Nyáriasan meleg napok váltakoztak hűvösebb időszakokkal, a szeles idő hozott némi csapadékot, de továbbra is nagy az aszály. A növények fejlődésére és a károsító helyzetre is a szárazság nyomja rá bélyegét. Az őszi árpa kalászol, a búza 2. szárcsomós stádiumban van, a tavaszi kalászosok bokrosodnak. A növények fejlődése még táblán belül is igen heterogén, nedvesség ellátottságtól függően. A napraforgó kelésben- szikleveles, a kukorica 1-2 leveles állapotban várja az esőt.

A kalászos gabonák növénykórtani helyzetében lényeges változás továbbra sem történt. A gabonalisztharmat és helmitospóriumos levélbetegségek a meteorológiai körülmények kedvezőtlen volta miatt sem terjedni, sem pedig erősödni nem tudtak. A lisztharmat fertőzés ugyan a növényállomány 10-80 %-án jelen van, de a fertőzés erőssége továbbra is alacsony szintű. Hasonló a helyzet a HTR betegségekkel, itt is több csapadékra lenne szükség, hogy a kórokozó meg tudjon erősödni. Rozsdagombákkal, szeptóriával alig-alig találkozni a határszemlék során.

Búza DTR levélfoltossága

A vetésfehérítő bogár még most is rakja tojásait, pedig már hámozgatják a leveleket az első kikelt lárvák. Mellettük jól megfigyelhetők az elsötétedett peték, melyekből a napokban várható a tömeges kelés. Erre érdemes figyelni, a jó védekezés időzítés érdekében.

Búzán párosodó vetésfehérítő bogarak

Az őszi káposztarepcén a többszöri védekezés miatt sem a fénybogarak sem pedig az ormányosbogarak egyedsűrűsége nem haladja meg a veszélyes mértéket.

Kórokozót alig látni az amúgy is alacsony repcén, szklerotíniás fertőzés nincs, fómás, alternáriás levél- és szár alig látható.

A napraforgó és a kukorica kelése még táblán belül is egyenetlen. Csak ott sikerült egyöntetű vetést produkálni, ahol kellően tömörített magágyba kerül a vetőmag. A különféle barkókártevők most a vontatott kelés miatt veszélyeztetik a tervezett tőszámot. Minél később kerül ki a növényzet a kritikus, 2-4 leveles állapotból, annál nagyobb lehet a kiesés. A Mezőföldön jelenleg helyenként a kukorica 30-35 %-a károsodott a kukorica rágásától, ez elhúzódó kelés és fejlődés esetén tovább erősödhet.

Kukorica barkó kártétele

A fénycsapdákban már vetési bagolylepke imágókat is meg lehetett figyelni, ez figyelmeztető jel a későbbiekben jelentkező mocskospajor kártételi veszélyre. Ennek ott a legnagyobb az esélye, ahol rosszul sikerült az alapgyomirtás, és virágzó gyomok fejlődnek a vetésekben, ugyanis a vetési bagolylepke ezeken a helyeken rakja le tojásait.

Mocskospajor

Érdekesség, hogy a fénycsapdák már gyapottok bagolylepke egyedeket is fogtak az elmúlt napokban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

Permetezőgép a somogyi dombokra szabva

2018. november 22. 14:20

Az első Hardi permetezőgép 12 évvel ezelőtt került Kiss Lajos családi gazdálkodó tulajdonába, és azóta is járja a Somogy megyei földeket. Idén egy új Navigator 4000 permetezőgéppel bővült a gépállomány.

Gépészet Videó

Miért kell eltávolítani a fákról a gyümölcsmúmiákat?

2019. szeptember 9. 13:11

G. Szabolcs kérdése: Miért kell eltávolítani a fákon maradt összeaszalódott gyümölcsöket, gyümölcsmúmiákat?

Hadd mondjam el újra… – A kalászfuzáriózis elleni védekezésről

2018. december 7. 06:58

A kikalászolt, de még nem virágzó búza kalászfuzáriózis iránti fogékonysága nem sokkal marad el a virágzóétól. E veszélyes kórokozó elleni gombaölő szeres védekezés idejének „finomhangolásával” kapcsolatos tudnivalókra szeretnénk felhívni Olvasóink figyelmét.

Mit tehetünk az őszibarackfát fertőző sztigminás betegség ellen?

2019. szeptember 20. 05:37

H. László kérdése: Az idén nagy problémát okozott a levéllyukasztó betegség az őszibarackfáimon. Mit tegyek, hogy jövőre megakadályozzam ezt?